Cornel Ilie, despre noul album VUNK și viața de artist: „Muzica ne poate face să ne simțim mai puternici”

Cornel Ilie ne-a purtat în culisele noului album semnat de trupa VUNK, "De luni până duminică."

Cornel Ilie, despre noul album VUNK și viața de artist: "Muzica ne poate face să ne simțim mai puternici"

Pentru trupa VUNK, luna februarie a marcat lansarea „De luni până duminică”, al zecelea album de studio și o călătorie muzicală formată din 26 de piese care te îndeamnă să îți dai frâu liber emoțiilor. Cei 30 de ani aventuroși în industria muzicală românească demonstrează că poveștile spuse de VUNK în cântece continuă să stârnească sensibilitate în inimile ascultătorilor. Cornel Ilie, solistul trupei VUNK, mi-a spus mai multe aspecte interesante din spatele proiectului lansat recent și cum a luat naștere, despre procedeul de creație, despre turneul și planurile alături de formație, dar și despre cum mai arată astăzi viața de artist în România.

ELLE: Când și cum s-a născut ideea albumului „De luni până duminică”?

Cornel Ilie: Dorința de a scrie un album durează de mai bine de un an. Cel mai recent, „Domnul Portocaliu și mașina timpului”, fusese lansat în 2019, așa că trecuse destul timp pentru noi experiențe și povești de spus. În ianuarie, anul trecut, am început să scriu pentru album, iar titlul lui este extras dintr-un vers al unuia dintre cântecele scrise în acea perioadă, „Iar și iar”.

ELLE: Despre ce lucruri vorbesc piesele de pe album și ce îți dorești să înțeleagă publicul după ce le ascultă?

C.I.: Este un album concept, așadar recomand să fie ascultat în întregimea lui, atât cât permite timpul fiecăruia dintre cei la care ajunge acest album. Totul se întâmplă într-un bloc cu opt etaje, cu câte trei apartamente pe fiecare etaj, iar orice cântec este un apartament. Mi-am pus întrebarea „câți oameni pot locui într-un cântec?” Și așa am ajuns la această idee de a plasa poveștile acestor cântece în spatele ușilor de apartamente. Sunt sigur că cei mai mulți dintre noi nu ne cunoaștem vecinii, nu știm ce povești trăiesc, ce fel de personaje se deslușesc după ce intră fiecare în apartamentul lui. Pe lângă cântecele albumului, povestea asta este și un îndemn de a încerca să fim mai atenți la cei din jurul nostru, începând cu vecinii noștri alături de care trăim și dormim zi de zi, noapte de noapte și despre care nu știm mai nimic, secta poate fi un salut la ușa liftului și o ceartă pe un loc de parcare.

ELLE: Din cele 26 de piese de pe album, care crezi, din perspectiva ta, că va ajunge cel mai repede la inimile ascultătorilor și de ce?

C.I.: Unele piese au fost lansate, deja, până să lansăm albumul și au devenit hituri, „Dorul are multe forme”, „Ochi de blugi”, „Iar și iar”, „Felicitări, ai reușit” sau „Start, stop”. Un cântec la care țin enorm este prima doină pe care am scris-o, vreodată, „Doina fără doi”, și tot cântecul este o călătorie ritualică. Însă, pe albumul ăsta am experimentat și o altă formă de expresie artistică, spoken word. Asta înseamnă niște texte vorbite pe o muzică scrisă pentru ele, fie că este vorba de poezie sau monolog. Intensitatea lor mi se pare mai puternică, uneori, decât cea a unor cântece, pentru că vorbitul însoțit de muzică este mai ușor de urmărit, de înțeles, de asumat și integrat ca mesaj de către ascultător. Și pe acest album există un monolog spus de Dumnezeu care-și cere iertare oamenilor, avem un recviem, o poezie sau un monolog al lui Adam care explică cum a încercat să o cucerească pe femeia din toate viețile lui. Aceste titluri de pe album, ca să nu le spun cântece, sper să ajungă cel mai repede la sufletul celor care le ascultă.

ELLE: Ce așteptări ai de la turneu? Povestește-ne, te rog, despre ceea ce le-ați pregătit fanilor.

C.I.: Turneul acesta se va plimba prin cele mai frumoase locații de spectacol din țară, prin case de cultură, filarmonici sau chiar Ateneul Popular din Focșani sau Palatul Culturii din Târgu Mureș, sala care este un spectacol în sine. Genul acesta de locații sunt preferatele mele dintre toate locațiile în care ajungem să avem concerte. Pe lângă o parte dintre noile cântece de pe album, vom cânta cele mai cunoscute piese din toți anii istoriei noastre de VUNK sau Vank, vom face ce știm să facem la fiecare spectacol al nostru, să plimbăm oamenii prin toate colțurile sufletelor lor și să plece acasă mai tineri decât au venit.

ELLE: Cum arată, în cazul tău, procesul de creație? Ce ritualuri ai atunci când compui? Ghidează-ne, te rog, prin pașii tăi din spatele creației.

C.I.: Nu am un ritual anume, nu cred că există o rețetă pentru a fi creativ. Dar există o condiție care cred că este fundamentală, să fii mereu curios, să îți pui întrebări, să îți placă să riști, să experimentezi, să cauți în tine mereu și, neapărat, să nu îți pui problema dacă și cui îi va plăcea. Ca autor, tu trebuie să fii primul împlinit cu ideile tale. Cu timpul, m-am autoeducat să caut și să scriu în cuvinte și imagini aparent cât mai simple, dar printre acele rânduri să fie multe mesaje. Cred că un cântec trebuie să fie ca un discurs. Dacă îi poți spune cuiva, firesc, versurile dintr-un cântec ca și cum ai face o declarație, o confesiune, chiar reproș sau acuzație, atunci ai un cântec convingător, care poate să „stea în picioare” peste ani.

ELLE: Ce anume consideri că a stat în spatele succesului trupei VUNK atâția ani?

C.I.: Pasiunea, dragostea pentru muzică și prietenia mea cu Nicu, bateristul trupei, cu care am înființat prima formă a acestei trupe când încă eram în școală. Pe lângă aceste două fundații solide, cred că ce ne-a ținut mereu prezenți în industria asta atâta timp este și respectul pe care îl avem față de public și pentru privilegiul de a fi pe scenă.

ELLE: Când ai simțit pentru prima dată că aparții muzicii?

C.I.: Când am ascultat prima dată Beatles, probabil că eram prin clasa a treia. Și am știut că asta vreau să fac când eram pe scenă la Cântarea României, într-o amiază de vineri, și am văzut sala plină de oameni, în timp ce cântam în grupul muzical al școlii noastre.

ELLE: Ce înseamnă pentru tine muzica și ce lecții, pe care le consideri prețioase, ți-a adus până acum?

C.I.: Este medicină fără doctori. Muzica ne poate face să ne simțim mai puternici, mai liberi, mai puțin singuri, aduce mereu o speranță în plus, este singura formă de artă care poate prelua comanda trupului tău, să-l facă să danseze, fără ca tu să te poți opune. Iar asta înseamnă că muzica poate fi mai puternică decât gândurile noastre, care de cele mai multe ori ne sunt cele mai înalte piedici.

ELLE: Care a fost cel mai dificil moment pe care l-ai întâmpinat în toată cariera ta artistică și cum l-ai depășit?

C.I.: Au fost multe momente complicate prin care am trecut cu trupa. Dar, privind în urmă, cred că cel mai dificil este să treci mereu peste ideea că tu, ca un om care iubește foarte mult profesia și pasiunea asta, să vezi oameni care își bat joc de arta asta, care nu o iau în serios atunci când se apropie de ea și o practică cu pretenția de a fi numiți artiști. Iar scena românească are multe astfel de personaje.

ELLE: Cum s-a schimbat industria muzicală din România de când ți-ai început cariera?

C.I.: A evoluat enorm, cum era și firesc. Este o industrie în toată regula, generează venituri și locuri de muncă pentru o mulțime de oameni, ceea ce înainte erau doar hobby-uri pentru foarte mulți. Este în continuă dezvoltare, sunt mulți profesioniști care se luptă să o împingă și mai sus, doar că, așa cum se întâmplă în multe dintre domeniile de activitate românești, sunt sau suntem împiedicați chiar de cei care ar trebui să ne ajute, autorități, ministere, legi etc.

ELLE: La momentul actual, care sunt artiștii sau artistele, din plan local sau internațional, care te inspiră și de ce?

C.I.: Mă inspiră toți aceia care lasă să se vadă că a scrie muzică sau a cânta este bucuria vieții lor. Iar asta se poate regăsi chiar și în cele mai triste cântece. Mă inspiră artiștii care nu se mulțumesc cu succesul pe care îl au și încă mai caută noi căi de expresie artistică, noi sound-uri, moduri de a spune povești. Mă inspiră toți cei care știu că muzica trebuie să dea speranță oamenilor, nu să îi apese cu grijile și problemele lor puse în cântece, cu pretenția de a se chema asta artă.

ELLE: Ce planuri ai pentru anul 2024? La ce ar trebui să se aștepte publicul de la trupa VUNK din punct de vedere profesional?

C.I.: Anul acesta îl vom dedica aniversării noastre de 30 de ani pe scenă și la toamnă ne dorim să punctăm asta într-un mod surprinzător pentru cei care se regăsesc în #UniversulVUNK.

Citește și:
EXCLUSIV ELLE: Jodie Foster, din inima întunericului – despre True Detective, sezonul 4

Foto: Cristina Oltean

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle