În industria filmelor de astăzi, continuările sunt așteptate să depășească succesul financiar al filmelor originale.
În zilele noastre, se așteaptă ca următoarele părți ale filmelor să depășească încasările de box office ale predecesorilor lor, iar dacă nu o fac, pot fi considerate un eșec. Acesta nu a fost întotdeauna cazul; de exemplu, originalul „Star Wars” (1977) a avut încasări de 307 milioane de dolari pe piața internă, dar continuările sale, „The Empire Strikes Back” și „Return of the Jedi”, au avut încasări de 209 milioane de dolari și, respectiv, 252 de milioane de dolari, fără a depăși originalul. Schimbarea așteptărilor poate fi atribuită mai multor continuări emblematice care au depășit performanțele filmelor lor originale.
„Inside Out 2” a fost un succes semnificativ pentru Pixar, oferind un impuls necesar după dificultățile întâmpinate din 2020. Sequelul filmului din 2015 „Inside Out” a avut cel mai bun weekend de deschidere de la „Barbie” în iulie 2023, câștigând aproximativ 295 de milioane de dolari la nivel mondial. Deși nu se știe încă dacă va depăși încasările globale de 858 de milioane de dolari ale originalului, este pe o cale promițătoare.
Ultima mare continuare Pixar a fost „Incredibles 2” din 2018, continuarea mult așteptată a filmului „The Incredibles” din 2004. Poate că așteptarea a fost motivul pentru care cel de-al doilea film a obținut încasări uriașe de 1,24 miliarde de dolari, în timp ce „The Incredibles” a obținut 631 de milioane de dolari, potrivit Box Office Mojo. Cu toate acestea, doar originalul din 2004 a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film de animație. „Incredibles 2” a pierdut în fața filmului „Spider-Man: Into the Spider-Verse”.
„Top Gun” a fost un succes în 1986, câștigând 357 de milioane de dolari la nivel mondial și devenind filmul nr. 1 al anului. A câștigat și un premiu Oscar pentru melodia „Take My Breath Away.”
Cu toate acestea, nimic nu ne-a pregătit pentru succesul de 36 de ani mai târziu al „Top Gun: Maverick,” care l-a readus pe Pete „Maverick” Mitchell (interpretat de Tom Cruise) pe ecrane. „Maverick” a încasat 1,49 miliarde de dolari, de peste patru ori mai mult decât originalul, devenind al doilea cel mai mare succes al anului 2022 și cel mai profitabil film al lui Tom Cruise, fiind nominalizat și pentru cel mai bun film la Premiile Oscar.
Inițial, puțini credeau că primul film „Pirații din Caraibe” va avea succes, având în vedere că se baza pe o veche atracție de la Disney World fără o poveste clară sau personaje cunoscute. Totuși, cu interpretarea lui Johnny Depp în rolul căpitanului Jack Sparrow, filmul a încasat 654 milioane de dolari în 2003. Disney nu numai că a replicat succesul, dar l-a și depășit cu „Dead Man’s Chest” în 2006, care a câștigat 1 miliard de dolari, și cu „At World’s End” în 2007, care a adus 961 milioane de dolari.
În ciuda schimbării de regizor, continuarea din 2011, „On Stranger Tides”, a atins și ea 1 miliard de dolari. Chiar și „Dead Men Tell No Tales” din 2017, perceput ca fiind mai puțin impactant, a încasat 795,9 milioane de dolari.
„Harry Potter” a fost o franciză rară unde filmele următoare nu au depășit încasările originalului — până la concluzia epică din 2011, „Harry Potter and the Deathly Hallows — Part 2,” care a câștigat 1,34 miliarde de dolari la nivel mondial. A durat 10 ani pentru a depăși încasările de 974 milioane de dolari ale filmului din 2001, „Harry Potter and the Sorcerer’s Stone,” care a ajuns la 1 miliard de dolari după multiple re-lansări. Filmele „Chamber of Secrets,” „Prisoner of Azkaban,” „Goblet of Fire,” „Order of the Phoenix,” „Half-Blood Prince,” și „Deathly Hallows — Part 1” s-au apropiat, dar nu au reușit să atingă aceeași performanță.
Summit a subestimat probabil puterea fanilor Twilight când a realizat o adaptare cinematografică a romanului popular pentru tineri, „Twilight,” cu un buget de doar 37 de milioane de dolari. Filmul a generat 408 milioane de dolari la lansarea sa din 2008.
Însă succesul a continuat. Bugetul a crescut la 50 de milioane de dolari pentru „New Moon” din 2009, care a avut încasări de 711 milioane de dolari. Seria a continuat să prospere: „Eclipse” din 2010 a generat 698 milioane de dolari, „Breaking Dawn — Part 1” din 2011 a făcut 712 milioane de dolari, iar concluzia epică, „Breaking Dawn — Part 2” din 2012, a încasat 848 milioane de dolari.
Când comedia romantică „The Best Man” a fost lansată în 1999, a fost un succes modest, câștigând 34,5 milioane de dolari la box office, potrivit Box Office Mojo. Nu a fost o decizie ușoară să facă o continuare 14 ani mai târziu, în 2013, numită „The Best Man Holiday”, dar punem pariu că Universal este mulțumită că a făcut-o, deoarece filmul a câștigat 72,8 milioane de dolari, de două ori mai mult decât originalul.
Filmul lui Christopher Nolan din 2008, „The Dark Knight”, a fost un succes uriaș, încasând 1 miliard de dolari în întreaga lume și aducându-i lui Heath Ledger un premiu Oscar postum pentru rolul său: Joker. Acesta a eclipsat filmul său predecesor din 2005, „Batman Begins”, care a avut încasări de 375 de milioane de dolari. Secvența din 2012, „The Dark Knight Rises”, a continuat succesul francizei.
„Indiana Jones” este una dintre cele mai iubite francize de filme din toate timpurile, cu Harrison Ford în rolul principal, unul dintre cei mai îndrăgiți actori. Primul film despre aventurile lui Jones, „Raiders of the Lost Ark”, din 1981, a încasat 389 de milioane de dolari în întreaga lume, conform Box Office Mojo.
În timp ce continuarea din 1984, „Temple of Doom”, a fost foarte anticipată, a reușit să adune 333 de milioane de dolari, fiind puțin sub predecesorul său. Cu toate acestea, adăugarea lui Sean Connery în filmul din 1989, „Last Crusade”, a adus încasări de 474 de milioane de dolari, încheind trilogia într-un mod triumfător.
Franciza „The Fast and the Furious' s-a dezvoltat semnificativ de la începuturile sale modeste în 2001. Primul film, o poveste despre polițiști sub acoperire și piloți de curse de stradă, a adus încasări de 207,3 milioane de dolari la nivel mondial, conform Box Office Mojo.
Pe măsură ce seria a progresat cu ecranizări precum „Furious 7', care include spionaj internațional și secvențe de acțiune de mare impact, încasările au crescut la 1,5 miliarde de dolari. În ciuda continuării cu filme precum „The Fate of the Furious', „F9' și „Fast X', care au fost și ele profitabile, niciunul nu a egalat succesul comercial al „Furious 7'.
foto: PR