Contexte din relație care îți activează rănile emoționale din trecut

E util să știi ce situații îți activează rănile emoționale din trecut, deoarece îți poți anticipa și controla reacțiile.

Contexte din relație care îți activează rănile emoționale din trecut

În relații suntem răniți și în relații ne vindecăm. Și tot în relații sunt declanșate frici, temeri cărora le facem față cu anumite moduri de reacție învățate și exersate încă din copilărie. Doar că ulterior regretăm aceste moduri de reacție. Când ne detașăm emoțional și aproape nu mai simțim nimic față de partener, distrugându-se conexiunea emoțională. Luăm decizii impulsive, câteodată copilărești. Ne autoliniștim cu lucruri care au potențial distructiv, atât la nivel personal cât și de relație. Ne tratăm arogant, superior partenerul, îl criticăm și devalorizăm teribil. Sau devenim atât de complianți încât nu mai știm cine suntem, ne lăsăm încălcate limitele, nu spunem ce avem nevoie. Ajută să identificăm situațiile care ne activează rănile emoționale tocmai pentru a înlocui conștient, din timp, aceste moduri disfuncționale de a face față cu unele mai sănătoase. Un fel de prevenție sau igienă relațională.

Prieteniile de sex feminin

Gelozia atinge cote maxime și nu poți accepta nicicum că în viața partenerului există prietena din copilărie sau colega de serviciu cu care a legat o prietenie sinceră. Deși nu există absolut nicio implicație sentimentală romantică sau sexuală te temi că la un moment dat te va părăsi pentru ea.

Călătoriile în interes de serviciu

Din nou apare frica de a nu deveni infidel în aceste deplasări, unde i-ar fi foarte ușor să aibă o aventură de o noapte. Sau să le folosească drept scuză pentru a pleca în vacanțe cu o potențială amantă. Pe lângă butonul abandonului poate fi apăsat și butonul deprivării. Te simți singură, îți spui că prioritizează profesia în locul tău, el are parte de experiențe interesante și tu nu.

Ieșirile cu prietenii

Scenariile pot căpăta nuanțe similare celor de mai sus, în care ei își fac de cap ca băieții la fiecare ieșire pe care o prezintă ca fiind nevinovată, timp de calitate cu prietenii. Sau ți se pare că le dedică lor mai mult timp și energie decât ție. Uneori chiar pot exista dezechilibre reale în ceea ce privește timpul personal versus timpul în cuplu și e necesară o negociere în ceea ce privește investiția la nivel personal.

Un copil

Dacă partenerul tău este tată te poți trezi fără să îți dai seama în competiție directă cu acel copil. Poate așa cum erai cu sora ta pentru atenția și afecțiunea părinților. Sau se repetă scenariul în care persoana care ar trebui să îți ofere iubire este distantă și rece ca părinții tăi. Chiar dacă real partenerul nu se comportă așa cu tine.

Dependența

Un partener care nu este foarte descurcăreț și alături de care ai intrat într-o dinamică în care tu ești mama și el copilul, te poate trimite în copilărie la propriul părinte care fiind incapacitat depindea de tine. O mamă bolnavă sau divorțată, singură pentru care ai devenit stâlpul în casă sau un fel de substitut de partener. Ai fost nevoită să îmbraci haine de adult de foarte mică, să rezolvi multe probleme deloc potrivite pentru implicarea unui copil. Iar acum se repetă povestea în care prea multe responsabilități sunt în sarcina ta.

Citește și:
Ți se pare că nu mai ești prezentă în viața ta și în relație? Modalități de conectare cu sine

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle