Ești bună, blândă și extrem de nefericită în cuplu. Sunt situații când acele calități pe care le prețuiești și de care ești mândră te sabotează.
Fiecare persoană are un set de calități. Acestea sunt utile pentru atingerea scopurilor, construirea unei vieți așa cum ți-o dorești. Dar și când vine vorba de legarea sau păstrarea unor relații, indiferent că ele sunt de cuplu sau prietenie. Există o vorbă din popor: bună ca pâinea caldă. Cu toate astea tu ești nefericită și ai senzația că toate aceste trăsături lucrează împotriva ta. Nu te ajută cu nimic să fii critică cu tine. E mai benefic să observi și să schimbi când și unde este necesar.
Ceea ce te determină să le faci tuturor pe plac, indiferent care sunt costurile emoționale sau financiare pentru tine. Te sacrifici, ajungi la epuizare, ești dispusă să accepți orice, lor să le fie bine. La tine și nevoile tale nici nu te uiți și probabil că nu ai fost vreodată învățată să faci asta. Astfel, nu pui limite și spunându-le lor constant da, îți spui ție nu. Ești prea bună, devenind o țintă facilă pentru cei care doresc să profite de tine.
În felul acesta alegi inconștient în jurul tău persoane care au mari probleme și prin prisma lor un comportament neadecvat, chiar abuziv. Tu îl tolerezi și depui eforturi substanțiale de a-l ajuta, schimba, repara pe celălalt, deși nu asta este misiunea și rolul tău.
Un soi de naivitate specifică celor mici. Acorzi din start un capital uriaș de încredere, nu lași încrederea să se construiască treptat prin dovezi și acțiuni concrete pe măsură ce relația evoluează. Iar semnalele de alarmă nu le iei în seamă, crezi orice îți spune celălalt chiar și atunci când realitatea palpabilă dovedește incontestabil opusul vorbelor.
În primul rând este necesar să înțelegi că iertarea este un cadou pe care ți-l faci ție, nu persoanei care ți-a greșit. Te eliberezi de furie, frustrare, ranchiună, emoții care uneori sunt atât de puternice încât te pot îmbolnăvi fizic. Capacitatea de a ierta funcționează ca o formă de autosabotare când ierți și ierți și ierți permițând în continuare același tip de comportament. Nu setezi noi limite sau rigori comportamentale pe care persoana respectivă să le pună în practică. Nu setezi nici natura consecințelor, a responsabilității.
… ceea ce determină oamenii din jur să se comporte oricum vor fără să ia în calcul ce este potrivit sau ok pentru tine, ce ți-ar putea face rău. Un fel de coardă întinsă la maximum, dar care nu se rupe niciodată, deoarece tu ești mereu cu zâmbetul pe buze sau încerci să fii, împăciuitoare și binevoitoare.
Foto: PR