Uneori teama de schimbare e paralizantă, nu incapacitatea ta de a transforma o situație sau aptitudini ce se necesită a fi îmbunătățite.
Îți este teamă să nu dai greș, să nu fii judecată, să nu se râdă de tine, că va fi foarte greu sau pur și simplu nu ești în stare deoarece nu ai abilitățile necesare. Când avem în minte o schimbare ne gândim la toate beneficiile. Dar apar și acele gânduri sabotoare care ne pun piedici. Lucrează cu tine în direcția pe care ți-o dorești și primește cu inima deschisă acele rezultate chiar și foarte mici, care împreună formează o grozavă imagine de ansamblu.
Ok, vei spune că nu poți pentru că… și aici vei înșirui o mulțime de defecte pe care consideri că le ai. Construiește o hartă a demontării fiecărui minus în parte. Care este cauza lui? Ce faci acum pentru a-l întreține? Cum îl poți ajusta? Ce resurse poți folosi în acest sens?
Ești convinsă că nu este nimic de făcut? Aplică această tehnică folosită în cabintele de psihoterapie. Susține-ți pledoaria, apoi tot tu intră în rolul de avocat al diavolului și combate cu pasiune, punct cu punct, tot ceea ce ai zis anterior.
Crezi că ai bifat tot ce ținea de tine, însă schimbare nu apare. E ca un unghi mort la șofat în care pur și simplu nu vezi nimic. Apelează la cei dragi, cere-le părerea, află ce ar face dacă ar fi în locul tău. Să îți reflecte acțiunile, credințele și felul în care ele sunt sau nu eficiente.
Nu este o slăbiciune, o rușine sau nu reflectă incapacitatea ta către schimbare. Și dacă vrei să slăbești sănătos discuți cu un nutriționist. Vrei să te apuci de sală? Întâi, pentru o perioadă de timp, faci exercițiile cu antrenor personal. Un program de mentorat ori o persoană care să îți devină mentor poate facilita parcursul tău către schimbare.
Fă o listă cu situațiile grele când te-ai descurcat foarte bine. Roagă 5 persoane apropiate să îți spună care ar fi din perspectiva lor cele 5 calități sau puncte forte pe care le-au observat la tine. În același timp nu îți exagera calitățile în timp ce îți ignori minusurile. Pentru evoluție e important să le observi pe toate așa cum sunt ele în realitate. De asemenea nu te lăuda cu trăsături pe care nu le posezi. Ți le dorești? Cultivă-le, crește-le, exersează-le, nu le mima doar verbal.
Exista un cal care fusese legat de un copac. Indiferent cât de mult trăgea, lupta, și își dorea să se elibereze, nu reușea să se desprindă. Firesc, copacul era gros, cu radacini puternice. După o vreme stăpânul lui l-a legat de un pomișor firav, pe care îl putea dărâma și un copil. Ce a făcut calul? Nimic. Căci era convins că nu are nicio șansă. Cam așa se întâmplă și cu credințele tale negative. Te priponesc într-un scenariu sumbru, negativist, din care ai impresia că nu există scăpare.
Foto: PR