Consideri că ești foarte înțelegătoare cu partenerul tău de cuplu? Cum asta se poate întoarce împotriva ta

A fi foarte înțelegătoare nu e neapărat o calitate, ci mai degrabă un mod de a face față. Cine pierde în primul rând? Tu.

Ești foarte înțelegătoare deoarece în trecut te-ai criticat pentru momente de rigiditate sau inflexibilitate, doreai foarte mult controlul. Ori ți-ai analizat standardele în fostele relații și parcă acolo a fost destul de multă îndreptățire din partea ta. Așa că vrei să procedezi diferit, mai sănătos, cu mai multă bunăvoință. Sau partenerul actual are un comportament destul de dur, de abrupt, și fără să îți dai seama ai îmbrăcat haina persoanei înțelegătoare, deoarece altfel era foarte greu să funcționați împreună. El nicidecum fiind deschis să își îmblânzească abordarea. Iar tot acest coping la final îți aduce suferință.


Explodezi când nu mai poți

Fiind atât de înțelegătoare și de drăguță, îți înghiți dorințele, nevoile, alegerile, sentimentele și faci așa cum vrea celălalt. Ca să fie bine. Dar e bine pentru el până când nu mai poți tu. Și nu îi ceri lucruri mici, constant, ci prezinți cu furie sau cu tristețe o listă lungă căreia partenerul nu îi face față. Și ori se distanțează de tine, se detașează emoțional, ori te critică și spune că ești exagerată.

Nu te relaxezi

Ceea ce te încarcă pe tine, ce îți place ție nu se întâmplă. Deoarece ești înțelegătoare și jocul relațional se conturează după regulile partenerului. Copilul fericit din tine nu are posibilități să iasă la iveală, să faci lucrurile care îți dau stare de bine, energie, căci ești într-o supunere perpetuă. Drept consecință apariția unor stări depresive sau de anxietate nu ar fi o surpriză.


Stări oscilante

Acum ești mulțumită că ai partenerul alături, acum parcă o furie interioară te mistuie și nu îți poți explica de ce. Ești încântată că plecați într-un loc pe care îl adoră partenerul, dar acolo parcă te simți pustiită, goală pe interior. În momentele de solitudine ai senzația că nu te mai recunoști, nu mai știi cine ești. Se întâmplă să devii chiar pasiv-agresivă, căci o persoană foarte drăguță nu dă frâu furiei. Ești copleșită și debusolată sufletește de la atâta adaptare, mai mult decât exagerată, care te-a făcut să îți pierzi noțiunea propriei identități.


Zero limite

Din moment ce ești foarte înțelegătoare e de la sine înțeles că nu ceri mai nimic. Limitele tale nu există. Nu le-ai verbalizat, nu le-ai întărit atunci când a fost cazul. Sunt încălcate cu fiecare prilej, partenerul nu știe de ele sau nici măcar nu le ia în seamă din moment ce tu ești prima care face acest lucru. Uneori nici ție nu îți mai este clar ce îți place și ce nu, ce este negociabil sau nici nu intră în discuție.


Probleme de sănătate

Stresul generat de acest coping de a fi excesiv de înțelegătoare descarcă în corp o cantitate impresionantă de cortizol. Mai departe? Nu îți devin străine tulburările de somn, iritabilitatea, slaba concentrare, probleme de memorie, imunitatea scade și te poți confrunta cu diverse probleme de sănătate cu manifestări foarte deranjante.

Presupuneri sau citirea gândurilor

Ești foarte orientată către partener, încărcătura lui emoțională vine peste tine ca un tren de mare tonaj, ești extrem de atentă la nevoile lui. Capcana este că începi să presupui ce se petrece cu el, fără să mai verifici sau să testezi realitatea, fără să mai apuce partenerul să îți povestească. Cum atenția ta este orientată complet în exterior, către partener și relație, nu mai reușești să experimentezi sau să fii în contact cu propriul tău univers interior.


Citește și:
Nu prea vorbești la telefon cu partenerul de cuplu? De ce să țineți legătura peste zi, și nu prin mesaje

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle