Conflictele în cuplu vă golesc de energie? Strategii de rezolvare și menținere a conectării emoționale

Nu lăsați conflictele în cuplu să creeze o prăpastie emoțională uriașă. Este la voi puterea să (vă) controlați furia și deznodământul situației.

Conflictele în cuplu vă golesc de energie? Strategii de rezolvare și menținere a conectării emoționale

Conflictele în cuplu nu sunt neapărat un semn rău, o nenorocire relațională. Ventilați, dați afară. Vă spuneți opiniile, aveți ocazia să setați noi reguli de cuplu care să prevină alte conflicte, să cereți partenerului ceea ce aveți nevoie. Unele teme de ceartă se vor atenua în timp, adică se rezolvă problemele după o vreme, altele mai rapid sau… niciodată.

Da, vă puteți certa până la bătrânețe pe faptul că partenerul lasă fără să-și dea seama firimituri pe blatul de la bucătărie sau tu păr pe gresia din baie, după ce abia ai dat de două ori cu peria prin păr. În plus, fiecare este cu factorii lui declanșatori. Mai există și diferențe de perspectivă, de valori. Iar toate aceste conflicte parcă vă reduc lumina din privire și vă fură energia. Rezultatul? O distanțare în care se poate ca la un moment dat să nu mai găsiți drumul înapoi unul la celălalt.

Nu amânați

Știi când te abții să aduci în discuție un subiect? Asta pentru că nu e momentul, contextul, timpul etc. Sigur că alegi când și cum să ai o discuție sensibilă, dar mare atenție la perioada amânării. Căci în tot acel răstimp mintea ta lucrează asupra acelui subiect și gândurile vor amplifica emoțiile simțite. Prin urmare e important să stați de vorbă în timp util.

Atenție la așteptări

Tu sau partenerul veniți cu promisiuni mari. Căci nu veți mai face x lucru, veți fi atenți pe viitor, veți acționa așa cum ați agreat împreună. Și de aici se conturează așteptările ca totul să se petreacă conform promisiunii sau celor stabilite. Însă realitatea ne arată că schimbarea va dura o perioadă, apoi se reduce procentul ei. Sau sunt recăderi. Până la urmă vorbim de un obicei nou care are nevoie de timp pentru a fi implementat, a deveni o obișnuință, o normalitate.

Ce lecții vă puteți lua din conflicte

Ciocnirile vă arată ce funcționează și ce nu. Ce manieră de rezolvare a problemelor este eficientă sau nu. Ce credeați că este util ca abordare sau în cuplu, dar de fapt îl rănește pe celălalt sau creează o piedică în calea comunicării și conectării emoționale.

Harta relației

Care au fost momentele importante, relevante, pozitive pentru relație? Dar cele negative? Care sunt minusurile relației? Care sunt plusurile relației? Ce anume îți place la partener? Ce nu îți place la el și nu vrei să accepți? Ce informații puteți lua din toate acestea? Cum le puteți folosi pentru a vă apropia și consolida relația?

Perspectiva absolutistă

Unul dintre voi deține binele suprem? Știe cel mai bine cum ar trebui să se desfășoare lucrurile? Are niște reguli ce presupun exigență extremă, nerealistă? Lipsa flexibilității, o rigiditate ridicată vor sabota negocierea și înțelegerea unghiului celuilalt.

Aliații externi…

… ar putea aduce și mai multă divizare. Poate că există un cuplu pe care îl admirați și de la care puteți primi câteva repere utile, care funcționează ca o resursă. Dar când se caută persoane care să dea dreptate doar unuia, li se prezintă o viziune modificată, se caută aliați de război.

Citește și:
V-ați certat? De ce să nu încercați niciodată să vă rezolvați problemele de cuplu când sunteți furioși

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle