Asteptam acest moment pentru ca era inevitabil. Psihologii trag concluzii ingrijoratoare asupra impactului pe care il au asupra vietii noastre Internetul, telefoanele si platformele de socializare. Afla ce spun expertii, ce carti poti citi pe aceasta tema si cum poti alege sa traiesti in echilibru, si online, dar si offline.
Afla ca aproape 20% din posesorii de telefoane (smartphone), cu varste intre 18 si 34 de ani, au declarat ca isi folosesc telefoanele in timp ce fac sex! Cum e asta? Ciudat? Infricosator? Nu stiu ce crezi, dar pe mine m-a zdruncinat informatia generata de Harris Interactive Poll. Atunci este normal ca foarte multi tineri indragostiti sau cupluri cu state vechi prefera sa ia masa sau cafeaua impreuna, dar separat, fiecare butonandu-si alert telefonul, in cea mai mare parte din timp; de cate ori nu vedem asta? Principiul dinamicii spune ca orice actiune are si o reactiune.
Cam asa sta treaba si cu aceasta dependenta creata rapid si absorbita de generatii atat de diferite. Ne lasam cu totii atrasi de avantajele incontestabile si convenientele nenumarate oferite de Internet, smartphone-uri, petrecem un timp considerabil pe platformele de socializare si nu ne putem imagina cum sa traim offline. Dar care este reversul medaliei sau cum ne fragmenteaza atentia si calitatea vietii acest impuls transformat in nevoie, de a fi in permanenta conectati?
Acum mai bine de zece ani, cea mai buna prietena a mea – ea fiind calmul intruchipat, drept dovada ca a ajuns psihoterapeut – a dat cu mine de pamant printr-o fraza scurta si la obiect. „Desi vorbesc cu tine, nu ma asculti, doar ma auzi, te uiti prin mine si nu este nici frumos, nici sanatos, mi-a spus ea. Am crezut ca intru in pamant de rusine, tocmai pentru ca avea dreptate. Asa ca am tacut. Dupa o tacere prin care mi-am cerut, practic, iertare, mi-am spus ca e musai sa-mi controlez atentia si reactia, cel putin in ce priveste oamenii si lucrurile importante pentru mine. Desigur, atunci nu existau nici Facebook-ul, nici Instagram-ul si nici Pinterest-ul, aveam o singura adresa de mail si nici nu mi-as fi imaginat ca vom deveni aproape toti niste ametiti, ce-i drept superconectati, dar cu o putere de concentrare atat de discutabila.
Sunt eu un caz aparte – desi mi-este foarte greu sa cred asta – sau te deranjeaza la fel de mult cand simti, si asta la ordinea zilei, ca oamenii nu sunt atenti, sau daca sunt, nu-i tine mai mult de cateva clipe? Cu oricine ai vorbi poti vedea in ochii sai… absenta – atitudine care devine o constanta in viata noastra. Nu dramatizam, disecam si nu putem ignora faptul ca in ultima vreme se fac tot mai multe studii, se scriu tot mai multe carti si articole care avertizeaza in privinta platformelor de socializare ce devin tot mai favorizate in detrimentul vietii reale.
Am citit recent in ELLE USA despre noua carte a lui Daniel Goleman, Focus', in care acesta vorbeste despre atentie – secretul performantei. Ei bine, autorul celebrei carti Inteligenta emotionala' spune ca atentia „este in pericol, sub asediu si trage un semnal de alarma asupra dependentei generate de telefonul mobil. De multe ori, cu ochii pe mail, pe telefon, cu mouse-ul pe Like sau ♥, cu chat-ul deschis, pe Twitter (ca medie, alternam intre 37 de ferestre Windows si aplicatii, pe ora!), pierdem contactul cu realitatea, cu ce se intampla in jurul nostru, ignorand situatii si chiar persoane dragi, distrasi fiind de la esential.
Mona Andreea Blacioti, psiholog clinician si psihoterapeut la Sanamed, e de aceeasi parere: „Daca nu suntem constienti de pericol, aceasta conectare permanenta ne fura viata. Toate intamplarile minore devin evenimente majore cand sunt mediatizate. Nu esti pe Internet, nu existi! Asa ca suntem la curent cu toate nimicurile, dar pierdem insasi esenta lucrurilor. Poate ca ar trebui sa incepem un proces de reeducare, astfel incat sa reinvatam sa traim echilibrat. Intr-adevar, nu ne putem imagina viata fara Internet, fara telefon, dar exista pericolul, din ce in ce mai mare, al insingurarii. Ne indreptam spre o societate de indivizi singuri, izolati, in care toti vorbesc, dar nu asculta nimeni.
Sa nu ma intelegi gresit, eu insami sunt o mare consumatoare de retea si ma deconectez doar cand dorm, dar pledez pentru echilibru si normalitate. Ca sa nu mai vorbesc de exemplul pe care-l dam celor mai tineri decat noi. Ma gandesc cu groaza la competitiile care se creeaza printre copii, la cum vor ei cu tot dinadinsul sa aiba telefon din primul an de scoala, de exemplu, sau cum multi parinti creeaza cont de Facebook pentru un copil care abia a invatat sa mearga. Cu acest gand, am stat de vorba cu doamna doctor Simona Druga, medic specialist psihiatrie copii si adolescenti la Centrul de Educatie Emotionala si Comportamentala „Salvati Copiii, care ne spune ca exista studii si pro, si contra.
„Numeroase studii arata ca utilizarea Internetului imbunatateste capacitatea de a lua decizii, memoria de lucru si stimuleaza functiile cognitive la varstnici, reprezentand chiar un factor de protectie impotriva bolii Alzheimer. De exemplu, un studiu efectuat la UCLA arata ca persoanele varstnice care petrec chiar si o scurta perioada de timp in efectuarea de cautari pe Internet pot experimenta modificari in activitatea creierului, a carui functionare se imbunatateste semnificativ, combatand modificarile fiziologice legate de varsta. Un alt studiu indica faptul ca utilizarea Internetului creste nivelul inteligentei (IQ), desi poate avea, in acelasi timp, o influenta negativa asupra retelelor neuronale.
Bineinteles, exista avantaje si dezavantaje. Doamna doctor Druga spune ca „totusi, o utilizare necontrolata, patologica, poate avea un impact negativ asupra performantelor (profesionale, la adulti sau scolare, in cazul copiilor), a relatiilor sociale si asupra starii noastre emotionale. Internetul utilizat excesiv determina dificultati de concentrare si sustinere a atentiei. Acest exces scade capacitatea de gandire creativa, poate determina neglijarea activitatilor zilnice, dezvoltarea de relatii interpersonale defectuoase, izolare sociala, comportamente agresive, depresie, privare de somn, oboseala cronica, slabirea sistemului imunitar si uneori chiar dependenta fizica.
In fapt, noi suntem prima generatie care se bucura de avantajele „conectarii, dar si primii care experimentam acest fenomen, urmand sa-i aflam ulterior costul sau pericolele, ca niste cobai (la fel si cu mai noii ochelari inteligenti Google Glass). In 69, Stanford si UCLA se conectau pentru prima oara printr-o retea numita Arpanet, in 89, Tim Berners-Lee crea reteaua globala, numita World Wide Web, in 91, aceasta devine publica, iar azi, mult peste doua miliarde de oameni folosesc Internetul, aflu din statisticile World Internet Users. Multi, gandes¬te-te ca suntem sapte miliarde, cu totii!
Deci putem spune ca Internetul este febra prezentului, ne intra in viata si ne acapareaza. Cat de mult? Cat ii permitem, asta cred! Doar ca fiecare ar trebui sa discearna bine sau… mai bine timpul petrecut intre taste sau ecrane-touch. Bineinteles ca exista cazuri si cazuri. Sunt cei care viseaza cu ochii deschisi, navigand pe Internet cu orele, aiurea, si cei care se conecteaza cu un scop, avand activitati online moderate – si deloc atunci cand sunt la un spectacol de teatru, la opera, sau in intimitate, de exemplu.
Este ingrijorator faptul ca multi chiar dorm, noaptea, inconjurati de laptop, tableta, iPod, telefon sau alte electronice, eventual in priza, la incarcat, ceea ce nu este sanatos. De ce ne trebuie telefonul pe noptiera? Si aici nu ma refer la exceptii, ci la majoritate. Cat timp, zilnic, intram in contact direct fie cu ecranul unei tablete, fie cu telefonul sau cu computerul?
Pana si in poze aparem cu telefoanele mascate in podul palmei, chiar si la volan vorbim la telefon, si asta fara casti, ceea ce doar la noi se mai poarta (55% din utilizatorii de telefoane fac acest lucru). Pana si ritualul mesei este compromis de cel putin un dispozitiv electronic care intra intr-o competitie, deloc eleganta, cu aranjamentul unei cine sau al unui pranz. Aici simt nevoia sa fiu foarte directa: telefonul se pastreaza in geanta, nu pe masa, si asta denota respect de sine si pentru cei care te insotesc.
Suntem in viteza, astea-s vremurile in care traim si nici ca se vor schimba, tehnologia va continua sa ne penetreze viata de zi cu zi, formind dependente cu risc, dar cel putin sa stim cand sa punem frane si cum sa ramanem umani intr-o era cu un avant tehnologic impresionant.
Larry Rosen, profesor psiholog si autorul cartii iDisorder', compara obsesiile noastre tehnologice cu afectiuni clinice precum solipsismul, dependentele sau comportamentul compulsiv – asta apropo de obsesia multora de a dormi cu telefonul la cap sau in pat. O carte de citit'; New York Times lauda spumos iDisorders anul trecut, la lansare! Aici am citit, de exemplu, ca psihologii impart utilizatorii de Twitter in doua grupe distincte: „informers (cei care paseaza informatii utile) si „meformers (cei care pun informatii cu ei si despre ei si cam atat). Mi se pare bine punctat, nu?
Experimente recente si tot mai multe studii ne spun ca aceasta cultura a prezentului, acest concept de a fi multiperformanti, la ordinea zilei, nu este realista pe termen lung si nici nu ne face prea bine. Fragmentarea constanta a atentiei sau intreruperile repetate aduc cu ele o incarcatura psihologica nesanatoasa, cum le numesc eu, atasamente cu risc. Judecata noastra, puterea de decizie, nivelul de concentrare si, cum spuneam, chiar si sanatatea emotionala sunt afectate. Psihologii spun ca trebuie sa coordonam mai bine, adica echilibrat, relatia noastra personala cu lumea digitala si cu aceasta aparent normala multifunctionalitate.
Despre multifunctionalitate aflu lucruri iluminatoare dintr-o alta carte recenta, scrisa de Alex Soojung-Kim Pang, The Distraction Addiction: Getting the Information You Need and the Communication You Want, Without Enraging Your Family, Annoying Your Colleagues, and Destroying Your Soul'. Dupa cum explica Pang, ideea ca poti face mai multe lucruri in acelasi timp este o iluzie. El spune ca nu putem actiona simultan, ci serial, trecand de la un lucru la altul. Din punct de vedere al eficientei, multifunctionalitatea este un dezastru. Trebuie sa-ti spun despre un experiment al lui Pang. El a cronometrat trei actiuni, facute cat de repede posibil: a numarat de la 1 la 10 (1,5 secunde), a spus alfabetul de la A la J (1,5 secunde) si apoi a alternat cifrele cu literele, dupa modelul unu, A, doi, B, trei, C etc. (9,5 secunde).
Acest experiment se traduce realist prin faptul ca la birou, de exemplu, cand esti intrerupta din treaba de e-mail-uri, telefoane sau chat-uri, pierzi de trei ori mai mult timp pentru a duce la bun sfarsit ce ai de facut. Parca banuiai, nu? Si dureaza mai bine de 20 de minute sa revii, la fel de concentrata, la ce anume faceai la momentul intreruperii. Deci sa nu traim cu impresia ca suntem multifunctionali!
Da, te poti plimba pe munte si asculta muzica, in acelasi timp, sau poti scrie o scrisoare in timp ce gatesti, dar nu poti spune ca ritmul sedinta-mail-uri-clienti-telefon de la bona-socializare-urgentele sefului iti permite sa le rezolvi pe toate, foarte bine si in acelasi timp. Nu e realist! Concluzia? Invata sa te deconectezi, din cand in cand, sa te rupi de lumea digitala chiar si pentru cateva ore, cel putin in weekend. Inchide reteaua, pur si simplu! Da-i o pauza computerului, pune telefonul pe Discret duminica si petrece-ti timpul offline, langa si cu cei dragi sau facand lucruri departe de orice conexiune. Te asigur ca nu pierzi nimic, poti afla tot ce s-a intamplat in absenta ta la prima reconectare!
Foto: pretty young woman using mobile phone at home from Shutterstock