Comportamente în cuplu care demonstrează o iubire de sine sănătoasă

O iubire de sine sănătoasă creează granițele și standardele de care ai nevoie într-o relație cu adevărat împlinitoare. A nu se confunda cu egoismul sau îndreptățirea.

Comportamente în cuplu care demonstrează o iubire de sine sănătoasă

O iubire de sine sănătoasă duce și către o relație de cuplu sănătoasă. Deoarece ești atentă la nevoile tale, dar și la ale partenerului. Comunici într-un mod respectuos, nu ești preocupată de lupte de putere, nu intri în competiție cu partenerul, nu manifești aroganță, superioritate. Știi că o viață în doi înseamnă să îl iei în seamă și pe celălalt, ce îi place, ce își dorește, către ce alegeri tinde să se îndrepte. Iar când te iubești tu pe tine creezi un filtru sau un model de iubire și pentru persoana cu care alegi să îți împarți existența. Cum te tratezi tu pe tine îi arată partenerului cum să te trateze.

Ajut, dar nu mă sacrific

În unele cazuri iubirea exprimată față de partenerul de cuplu devine sinonimă cu autosacrificiul, cu subjugarea, ignorarea emoțiilor, nevoilor, alegerilor propriii. Dar asta nu e iubire, ci un proiector care arată un film greșit, nesănătos despre cuplu. Iar cel care se sacrifică la un moment dat, cel mai probabil, va cere același lucru și va deveni foarte furios sau frustrat că nu primește același sacrificiu în schimb. Dar normalitatea nu este să te sacrifici tu, să renunți tu la tine pentru ce vrea sau are nevoie partenerul. Ajuți, îl sprijini pe celălalt, fără o crucificare proprie.

Nu

Un cuvânt scurt și puternic ce îți oferă siguranță, protecție, respect de sine, pe scurt grijă de sine. Să refuzi ceva ce îți face rău, e în contradicție cu nevoile tale, cu principiile și valorile de viață pe care le ai, înseamnă să fii aliniat cu cine ești și cum vrei să trăiești. Inclusiv un trai în doi. Înseamnă să nu te abuzezi tu singură. Să nu te forțezi către ceva ce ai face doar din teama de a nu rămâne fără un partener, de a nu fi respinsă, judecată, etichetată, pedepsită. Să refuzi ce este de neconceput, fiind deschisă către calea de mijloc sau compromisul sănătos.

Nu permiți și nu accepți…

… comportamente, vorbe jignitoare, nu dai șanse la infinit în care partenerul să aibă o atitudine din ce în ce mai rea, mai jignitoare, mai deprivantă sau abuzivă față de tine. Nu lași să se creeze ca un fel de bulgăre de zăpadă, care devine din ce în ce mai mare până se formează o avalanșă de comportamente toxice pentru tine ce simți că te dărâmă sufletește.

Despărțirea

Inclusiv a ieși dintr-o relație în care partenerul nu ține cont de nevoile tale, nu e dispus să lucreze împreună cu tine la consolidarea, repararea, dezvoltarea relației, este în final tot un gest de iubire de sine. Este un act de curaj și de iubire de sine ca până la urmă să nu te minți. Să privești și să accepți realitatea, să nu te amăgești cu un vis frumos ce e doar în mintea ta. Să nu te complaci într-o situație neîmplinitoare ce nu se va schimba niciodată dacă o ignori.

Citește și:
Cum îți pot fi de folos afirmațiile pozitive după o dezamăgire în dragoste

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle