Cine spune că nu poți deveni o persoană curajoasă? Această trăsătură se dezvoltă în timp, ieșind din zona de confort și dezvoltând noi comportamente.
Eviți lumina reflectoarelor, preferi să stai în umbră și ai spune despre tine orice mai puțin că ești curajoasă. Sigur, ține și de temperament dar această trăsătură de caracter se poate construi în timp prin diferite expuneri. Ca să îți învingi teama este necesar să o confrunți. O strategie care în terapie se numește tehnica expunerii. Ce câștigi? Mai multă încredere în tine, mai puțină anxietate, șanse de care profiți și pe care nu le ratezi datorită rușinii sau sentimentului de inadecvare. Iar pentru asta întâi trebuie să ai în minte ceea ce îți dorești cu adevărat.
Ce a zis Edison despre inventarea becului? Că nu a eșuat, ci doar a găsit 10.000 de idei care nu funcționează. Perseverența te va scoate semnificativ din zona de confort, iar ideea este să nu renunți indiferent ce piedici vei găsi în cale. Să nu uităm nici de Meryl Streep căreia i s-a zis că este o actriță slabă și nu va avea nicio șansă la Hollywood, iar acum este o adevărată zeitate în lumea filmului, cu multiple nominalizări și premii importante la activ, dintre care trei statuete Oscar.
Probabil că prima și cea mai importantă dovadă de curaj este în relație cu propria persoană. Este mult mai simplu să joci un rol, să vrei să pari cine nu ești decât să dai nas în nas cu temerile tale, cu un istoric dureros. Când ai făcut pace cu tine, te accepți, ești onestă cu tine ai câștigat prima și cea mai importantă bătălie.
Cum ai putea să faci mai bine data viitoare, să identifici erorile, să ceri ajutor dacă tu nu recunoști când și unde ai greșit? Din nou, pentru a descoperi ce funcționează, e necesar să pui degetul pe ce nu funcționează. În acest context domolește criticul interior care te pune la zid și te inundă cu etichete care mai de care mai neplăcute. Iar în ceea ce privește ajutorul, cel mai mare act de curaj este să devii vulnerabilă, iar de multe ori poți fi surprins plăcută tocmai de persoane la care nu te așteptai.
Furie, dezamăgire, tristețe, teamă, lasă-le să iasă la suprafață. Consumă-le. Sună o prietenă în care ai încredere și spune-i tot ce ai pe suflet. Nu te simți confortabil să faci asta? Notează totul pe o hârtie, ca o scrisoare terapeutică, apoi rupe în bucățele hârtia respectivă.
De ce să te mulțumești cu mențiune când tu visezi la locul I? E ca și cum vrei să te duci la balul de absolvire al liceului, dar în loc să faci asta te plimbi 30 de minute prin parc, îmbrăcată în trening, și nu ești în rochie de gală cu prietenii tăi la petrecere. Poate fi mai simplu să te mulțumești cu o variantă de la capătul liste de dorințe, dar nu util și nici ceea ce aspiri cu adevărat.
Foto: PR