Competitivitatea ta exagerată poate pune în pericol relația. Semne că ai pierdut controlul

Competitivitatea este una dintre trăsăturile tale evidente și spui că te-a ajutat cel mai mult în viață. În cuplu poate aduce despărțirea.

Dacă stai să faci o scurtă analiză, competitivitatea ți-a fost definitorie chiar de la școala generală. Nu suportai ca altcineva să fie mai bun ca tine la învățătură, mai ales pentru că erai foarte des comparată de către părinți cu ceilalți copii. Iar validarea și afecțiunea erau condiționate de rezultatele pe care le obțineai. Ai făcut sport de performanță? Publicul, oamenii care te aclamau, fanii, creau un cadru în care energia lor funcționa ca un combustibil pentru a dovedi că ești cea mai bună. De asemenea, atunci când îți dorești ceva, parcă mediul înconjurător se dizolvă și ești doar tu cu obiectul tău. Și faci orice pentru a-l atinge.
Poate ai fost obișnuită ca părinții să-ți ofere totul și competitivitatea ține de îndreptățire, ori s-a construit în timp ca un mecanism de supraviețuire pentru că viața ta a fost grea și marcată de lipsuri. Ca atare există multiple surse ale acestei trăsături, pe care e important să le identifici. Să vezi cum ți-a fost utilă atunci competitivitatea și ce impact are astăzi când e scăpată de sub control. Pentru că și în cuplu ajungi să nu-ți mai privești partenerul ca pe un coechipier, ci ca pe un competitor pe care vrei să-l învingi. Iar dacă nu se intervine la timp, lupta pentru putere și competiția macină iremediabil relația.


Cauți activ contextele competitive

Fie că este o seară de jocuri cu prietenii tăi sau ai partenerului pe care o propui tu, o cursă de 5, 10, 21 kilometri sau un maraton complet, mersul la sală, pe munte, cu bicicleta, orice implică o competiție unde e clar un câștigător fie cu tentă fizică sau intelectuală, de strategie ori pur și simplu noroc. Te simți cel mai confortabil cu astfel de activități în care concurezi la propriu împotriva partenerului.

Transformi situații în competiții


Cum se poate ca gătitul să devină o competiție? Pai există chiar emisiuni televizate de profil. Iar bucătăria voastră să se transforme în câmp de bătălie. Cine dintre voi doi face cea mai bună mâncare, toacă cel mai repede legumele, face curat cel mai bine, dresează câinele familiei, e cel mai bun părinte. Ții un soi de evidență aproape contabilă. Latura profesională și financiară e o sursă inepuizabilă în acest sens.

Lipsa de empatie

Te bucuri efectiv că partenerul tău a pierdut, l-ai depășit, te lauzi și îl necăjești cu asta până la bullying, umilință. Nu te interesează ce simte, dacă îți spune că îl deranjează și te roagă să te oprești. Competitivitatea implică și o critică perpetuă din partea ta, în care îi subliniezi continuu ce face greșit sau insuficient, la pachet cu exigențe nerealiste.

Eviți să îi celebrezi realizările

Poate că partenerul a fost promovat, a primit o mărire de salariu. A reușit să se lase de fumat sau să slăbească kilogramele care nu se mai dădeau plecate. Îl feliciți verbal, dar emoțional nu ești acolo pentru el. Cum nu ești nici pentru tine și nici realizările tale nu le sărbătorești autentic, deoarece efectul lor este de a mări miza, de vrea și mai mult.


Citește și:
Afirmații pozitive pe care să ți le spui zilnic și care te vor ajuta în viața amoroasă

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle