Mai tii minte cum, atunci cand te-ai indragostit, ti-a venit sa spui asta tuturor, astfel incat sa stie toata lumea cat de fericita esti? Cam asta vei putea face cu ajutorul invitatiilor de nunta. Numai ca exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont neaparat.
Atunci cand ai ajuns, in organizarea nuntii, la capitolul invitatii, trebuie sa consideri cu atentie cateva detalii. In primul rand, daca vei avea o nunta formala, trebuie sa ai si invitatii asemenea. Daca ai hotarat, in schimb, ca nunta ta va sparge tiparele unei ceremonii obisnuite, invitatia trebuie sa sugereze acest lucru, astfel incat nu e nevoie decat sa iti lasi imaginatia sa zburde si sa creezi o invitatie care sa fie atat stylish, dar si cat se poate de nonconformista.
O alta alegere pe care o vei face va privi tipul hartiei folosite. In mod normal, un carton dublu, alb sau intr-o culoare pala, pe care sa scrii informatiile esentiale privind ceremonia, este de ajuns. Altfel, daca debordezi de fantezie si stii ca si oaspetii tai iti vor impartasi gusturile, orice poate sa functioneze. Sfatul nostru, insa, este sa pastrezi niste limite si sa lasi pentru alte ocazii CD-urile cu melodia voastra de suflet, tricourile imprimate, magnetii de frigider sau paginile de ziar pe care ai decis sa le folosesti drept invitatii.
Probabil ca unele dintre cele mai mari probleme se ivesc atunci cand vine vorba de scris informatiile necesare. Fie ca decizi, in cazul unei nunti intre prieteni, sa le scrii de mana, fie ca pregatesti un text care sa fie tiparit cu caractere elegante, sunt cateva lucruri care nu trebuie sa lipseasca dintr-un astfel de text.
In primul rand, numele celor care fac invitatia, fie ca este vorba de parintii miresei, care, in mod traditional, platesc cheltuielile pentru nunta, fie ca este vorba chiar de fericitul cuplu. Mai apoi, invitatia trebuie sa includa detaliile esentiale: data evenimentului, ora si locul ceremoniei. De asemenea, daca mai sunt alte precizari de facut, precum un dress code sau o notita care sa specifice ca receptia este destinata adultilor, acestea trebuie, si ele, incluse in textul invitatiei.
O alta dezbatere legata de tot cosmarul logistic pe care il reprezinta o nunta priveste momentul cel mai oportun pentru trimiterea invitatiilor. In general, acesta va fi ales tot in functie de felul ceremoniei. Te poti gandi sa incepi sa trimiti invitatiile cu aproximativ doua luni inainte de nunta, daca este vorba despre o ceremonie foarte simandicoasa, la care vor lua parte multi oameni, mai ales daca acestia trebuie sa si calatoreasca pentru a participa la eveniment.
Altfel, daca faci o nunta restransa, este permis sa trimiti invitatiile cu o saptamana sau doua inainte. Un lucru pe care nu trebuie sa il uiti inainte de a expedia plicurile este sa rogi invitatii sa-si confirme prezenta pana la o anumita data.
Ca in orice alta situatie legata de nunta, riscul de a face un pas gresit si de a cadea in penibil este foarte mare. De aceea trebuie sa iei in considerare cele mai grave faux pas-uri pe care le poti face si sa le eviti cu orice pret. Printre ele:
Foto: Handmade greeting envelopes from Shutterstock