Discursurile lui Zelenski au reușit, în ultimele două luni, să atragă atenția întregii lumi asupra tragediei pe care o traversează țara lui și au însuflețit ucrainenii să reziste atacurilor rusești.
Discursurile lui Zelenski sunt o parte importantă a războiului care se poartă pe teritoriul informațiilor între Ucraina și Rusia, și, mai ales, o parte pe care Ucraina pare să o câștige detașat. Președintele Ucrainei s-a adresat până acum mai multor parlamente, în încercarea sa (deseori reușită) de a obține sprijin pentru armata țării sale, dar a vorbit în aceeași măsură, în fiecare apariție publică, și poporului său, reușind să îi insufle credința că rezistența eroică ar putea conduce, în cele din urmă, la o victorie împotriva agresiunii armatei ruse.
Deja, în acest moment, discursurile lui Zelenski sunt analizate în mai toate publicațiile internaționale, specialiștii apreciind în mod deosebit felul în care președintele Ucrainei reușește să provoace emoție, indiferent cui s-ar adresa, prin felul în care își modelează mesajele. Astfel, acesta a amintit britanicilor de legendarul Winston Churchill, americanilor de atacul de la Pearl Harbor, grecilor – de populația cu origini grecești prinsă în asediul de la Mariupol. Pentru fiecare tip de public, președintele a găsit cuvintele potrivite, urmate apoi de cereri concrete de ajutor constând în principal în arme, dar și în sancțiuni suplimentare pentru Federația Rusă.
Persoana care scrie discursurile lui Zelenski, arată The Guardian, este un fost jurnalist în vârstă de 38 de ani, Dmitro Litvin, care a și făcut câteva declarații publicației britanice. Acesta a insistat că ideile discursurilor vin întotdeauna de la președinte: „Președintele știe mereu ce vrea să spună și știe cum să o facă.(…) În discursuri, emoțiile sunt importante. Și, desigur, președintele este autorul emoțiilor și al logicii cuvintelor.” Litvin a lucrat ca analist politic pentru partidul lui Zelenski, iar de la incidentele din piața Maidan, în 2014, a vorbit mult despre frământările din țară. La începutul conflictului, Litvin scria pe contul său de Facebook: „Imaginația (lui Putin, n.red.) este săracă, așa că întotdeauna încearcă să copieze ceva… Trebuie să înțelegem că realitatea obiectivă nu îl controlează pe Putin. Sancțiunile Vestului nu îl vor afecta. El caută izolarea.”
Litvin face parte din echipa președintelui de multă vreme, iar de la începutul invaziei a fost nedespărțit de acesta. Din aceeași echipă face parte și Serghei Leshcenko, și el fost jurnalist, care acum este consilier. Acesta îl descrie pe omul care scrie discursurile lui Zelenski ca pe un fel de asistent creativ: „El colecționează ideile președintelui zi de zi. Muncește ca un om care adună lucruri.”
Puterea de convingere pe care o au discursurile lui Zelenski vine și din felul în care acestea sunt livrate publicului, iar aici meritul este al președintelui și se datorează obișnuinței sale de a fi în fața camerelor, a subliniat Orysia Lutsevich, managera forumului Chatham House, pentru The Guardian. De asemenea, important este și felul în care cei care scriu au creat sentimentul unei misiuni istorice pentru țară, fără să le fie frică de referințe la cultura pop, precum aluziile la orci când este vorba despre armata rusă sau la Sauron, când vine vorba despre Putin.
Foto: arhiva ELLE