Cine are nevoie de parteneriate civile?

La sfirsitul iernii, Guvernul Romaniei respingea o propunere de lege inaintata de catre deputatul PDL de Hunedoara Viorel Arion. In zilele ce au urmat, multe voci, mai cu seama in online-ul romanesc, s-au ridicat sa conteste decizia. Ioana Ulmeanu s-a interesat de motivele pentru care acele glasuri nu apartineau celor vizati direct de propunerea pentru parteneriatul civil.

Motivele pentru care Viorel Arion a decis sa propuna parteneriatul civil in Romania au fost foarte simple. „E vorba de o situatie reala pe care o intilnesc zi de zi in colegiul pe care il reprezint. In caminele de nefamilisti, dar nu numai acolo, locuiesc foarte multe persoane fara forme legale, care fac in principal doua lucruri – copii si datorii. Expunerea acestor copii e maxima, pentru ca orice conflict mai cu scintei il lasa pe unul dintre parteneri cu copiii pe cap si pe celalalt fara nici o obligatie.’


Asa s-a nascut proiectul unei legi care functioneaza deja foarte bine si de multa vreme in multe dintre tarile lumii. Parteneriatul civil este o uniune recunoscuta legal, diferita de casatorie, care se incheie intre doua persoane care consimt, iar Danemarca a fost prima tara care a adoptat un astfel de contract, in 1989. Desi perceptia generala e aceea ca parteneriatul civil este destinat cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, ca sa le garanteze acestora drepturi, beneficii si responsabilitati similare cu cele ale cuplurilor formate din persoane de sex opus, in unele dintre tari parteneriatele sint optiuni viabile atit pentru cuplurile gay, cit si pentru cele heterosexuale.


Numai in Europa, printre tarile care au reglementat parteneriatul civil se numara Norvegia, Suedia, Islanda, Olanda, Franta, Belgia, Germania, Luxemburg, Repu­blica Ceha, Ungaria, Austria sau Marea Britanie. Asta pentru ca o astfel de lege e foarte clara si extrem de simpla, iar be­neficiile ei pot fi intelese de toata lumea. Un parteneriat civil presupune legalizarea statutului juridic al unor persoane care au decis sa traiasca impreuna. Ceea ce inseamna, spune avocatul Corina Cherbel, ca „este vorba despre un contract incheiat intre doua persoane care convietuiesc in baza respectului si sprijinului reciproc, a afectiunii si a egalitatii in drepturi’.

Asta presupune ca ar exista un contract care se supune regulilor ge­nerale din Codul Civil – partenerii trebuie sa convietuiasca, iar par­teneriatele, ca si casatoriile, nu se pot incheia intre rude sau intre tutore si minori. De asemenea, contractul nu se poate incheia fara liberul consimtamint in fata notarului sau daca partenerii nu isi comunica reciproc starea sanatatii. In plus, pentru ca un parteneriat civil sa se incheie pe teritoriul Romaniei, cel putin unul dintre parteneri ar fi trebuit sa fie roman sau cu resedinta stabilita legal in Romania, iar eventualul partener strain trebuie sa faca dovada ca nu este casatorit sau nu este implicat intr-un parteneriat civil pe teritoriul altei tari. Ceea ce, pentru Romania, ar fi insemnat si recunoasterea parteneriatelor incheiate in alte state, lucru care nu se intimpla in prezent.


Motivele pentru care astfel de parteneriate sint necesare sint multe. Printre ele, cele despre care vorbea Viorel Arion, dar si faptul ca o astfel de lege ar reglementa atit bunurile comune, cit si si datoriile comune ale cuplurilor care traiesc in concubinaj. Apoi, ca angajatorii ar fi obligati sa dea mai multe drepturi persoanelor implicate intr-un parteneriat: spre exemplu, zile de concediu in caz de boala sau deces al unuia dintre parteneri. Mai mult, spune Corina Cherbel, „in cazul decesului unuia dintre parteneri, partenerul ramas in viata are dreptul la mostenire sau la pensie de urmas, un drept special de a ramine in locuinta dupa decesul partenerului, cu prioritate in fata celorlalte clase de mostenitori. Iar, altfel, veniturile celor doi parteneri se calculeaza impreuna, pe baza veniturilor comune, in cazul obtinerii unui credit la banca. Mai mult, sint aplicabile toate prevederile privind protectia speciala, cum ar fi cele care tin de violenta domestica’.


O lege pentru parteneriatul civil ar avea, deci, sanse mari sa ajute multe persoane care traiesc impreuna fara nici o forma legala. In primul rind, este vorba despre segmentul de populatie despre care vorbea deputatul Arion. „Trei din patru astfel de copii rezultati in urma acestor relatii sint romi, iar multi dintre parinti nici nu se mai sinchisesc sa le faca certificate de nastere. Mai este si problema acumularilor celor doi, ele pot fi bunuri, dar pot fi si imense datorii la utilitati sau autoritati. Cel care ramine, ramine cu toate, si cu copiii, si cu datoriile. Parteneriatul propus de mine ar fi avut, deci, un dublu rol: protejarea copiilor si o evidenta a cuplurilor de acest gen.’ Dincolo de aceste cupluri, este vorba, pur si simplu, despre cuplurile heterosexuale care isi pun problema reglementarii relatiei lor, dar nu mai cred in casatorie, insa, desigur, si cuplurile gay, pentru care o astfel de lege ar rezolva inca mai multe lucruri.


Numai ca Viorel Arion nu s-a gindit la ultima categorie atunci cind si-a pregatit proiectul. „Recunosc ca m-am inspirat dintr-un proiect de lege initiat mai demult, dar din proiectul initial eu am scos ideea parteneriatului intre doua persoane de acelasi sex mentionata explicit acolo.’ Oricum, din motive cit se poate de normale si legale, propunerea lui Arion nu a devenit o lege noua. Printre altele, pentru ca, desi Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea, a atras atentia ca noul Cod Civil interzice casatoria intre persoane de acelasi sex si ca nici parteneriatele civile incheiate in strainatate nu sint recunoscute in Romania. Asta pentru ca, in urma modificarilor Codului Familiei din toamna anului trecut, familia este definita ca o uniune intre un barbat si o femeie, nu una dintre doi soti, cum era definita anterior.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle