Ați realizat că nu aveți economii și cheltuiți mult și inutil. Ce puteți face pentru a vă schimba comportamentul financiar în cuplu.
Evenimentele din ultimii ani v-au dat mult de gândit și ați constatat că deși aveți amândoi venituri decente sau chiar consistente, în cazul unei situații neprevăzute sunteți lipsiți de protecție financiară? Pandemia ne-a arătat că job-uri aparent sigure pot fi în real pericol, afaceri intră în colaps și economia la modul general nu mai e atât de roz. Recentul război din Ucraina a apăsat din nou butonul de panică și v-a făcut să vă reconsiderați poziția în ceea ce privește banii. Nu aveți economii, și vă doriți ca asta să se schimbe.
Gândiți-vă la economii din prisma nevoilor. Să aveți niște bani puși deoparte ce tipuri de nevoi vă satisface? De siguranță, protecție? Ar reprezenta un proiect în cuplu, dovada și mai clară a implicării reciproce, a noțiunii de echipă? Cum ar fi să devină un stil de viață, nu ceva temporar până trece teama sau îngrijorarea?
Când cumpărați ceva sunteți încântați că e un preț bun sau produsul respectiv e la reducere? Cum ar fi să regândiți suma nu le nivel de lei ori euro, ci la nivel de timp? Adică nu costă x lei, ci y timp. Cât muncești tu, el sau amândoi astfel încât orele investite să acopere suma respectivă? Se mai merită să dați sau să dați banii cu această recadrare?
Săptămâna aceasta gazul sau electricitatea, cealaltă întreținerea, peste altă săptămână telefoanele sau internetul și tot așa. Plătind eșalonat pare că aveți o sumă mai mare în care să intrați după bunul plac. Plătind în același timp toate utilitățile sau cheltuielile casei, lăsând pe tușă și un buget pentru mâncare va avea impact psihologic mai mare. Una este să dai sume mici sau modice treptat (și să consideri că ai bani suficienți și pentru multe alte lucruri) și alta este să transferi în 15-30 de minute jumătate de salariu, iar asta să te facă să fii mai prudent ulterior.
După ce v-ați făcut calculele și ați agreat suma pe care să o economisiți lunar, setați în contul vostru ca lunar suma respectivă să fie transferată automat în contul de economii. Nu aveți acces la ea, în secunda când intră salariul, banca face transferul și creierul învață ca de fapt are de cheltuit mult mai puțin.
Cunoști exaltarea unei genți, a unei perechi de pantofi sau a canapelei superbe pe care o visezi la tine în living. Ai antecedente de cumpărături instant, pe care ulterior le regreți? Te-ai plictisit câte produse ai returnat, după ce ai analizat la rece dacă chiar ai nevoie de ele? Înainte să achiziționezi ceva fă o pauză. Ia-ți 30 de minute, chiar și o oră, ca să se evapore entuziasmul și să intre în scenă partea sănătoasă care să evalueze utilitatea și realismul produsului.
Cu pixul pe foaie sau într-o aplicație pe telefon. Înainte să plecați de acasă gândiți-vă ce produse alimentare vă trebuie, ce preparate doriți să gătiți. Le puneți pe listă și le cumpărați numai pe acelea. Când îți este foame sau nu e anterior prestabilit ce să cumperi… te trezești la casa de marcat că ai golit supermarketul și ulterior arunci produsele care expiră sau se strică.
Poate că e prea general să gândești în termeni de nevoi. Funcționați amândoi foarte bine pe rațional și aveți nevoie de un scop. Puteți stabili un obiectiv pentru acele economii, orice ar putea să vă motiveze în acest sens.
A trecut ziua, aveai 300 de lei în portofel și efectiv nu știi ce ai făcut cu ei. Fiecare dintre voi să noteze într-un document comun sau în notițe în telefon absolut fiecare cheltuială a zilei, indiferent cât de mică este. Așa vă monitorizați cheltuielile și vă puteți da seama de unde puteți tăia și ca atare economisi.
Cu siguranță de-a lungul timpului ați făcut la un moment dat alegeri financiare mai puțin inspirate. Ideea nu este să vă biciuiți mental pentru greșelile respective, ci să vedeți ce puteți învăța fiecare de acolo și să folosiți în avantajul vostru acum.
Foto: PR