Cheltui foarte mulți bani și nu știi pe ce? Soluții să fii mai cumpătată

Te uiți la finanțele tale și nu înțelegi ce se întâmplă. Cheltui foarte mulți bani și pur și simplu nu știi pe ce se duc? O mică lecție de echilibru financiar.

Cheltui foarte mulți bani și nu știi pe ce? Soluții să fii mai cumpătată

Finanțele tale parcă au explodat. Cheltui foarte mulți bani, iar asta îți dă o stare de disconfort, poate chiar panică. Te întrebi unde greșești, dacă vei ajunge într-o situație delicată, cum te vei descurca și ce poți face pentru a deveni mai înțeleaptă din prisma banilor. Iată câteva idei.

Comportamentul de autoliniștire


Atunci când ești tristă, anxioasă, ai tendința de a merge la cumpărături sau de a face shopping online? Acesta este un comportament de autoliniștire a emoțiilor negative. Ce câștigi de fiecare dată când îl pui în practică? Ce pierzi când se întâmplă asta? Când a apărut acest protector autoliniștitor în viața ta? Care era scopul lui? Consecințele actuale? Mai este el util acum?

Organizează-ți banii

Cel mai probabil nu ai un control exact al finanțelor. Pentru asta pune pe hârtie sau într-un excel cât câștigi, care sunt cheltuielile casei, ratele, cât dai pe mâncare, produse de îngrijire, curățenie etc. Scade tot din suma încasată și apoi vezi ce rămâne. Acest rest împarte-l apoi în bani de vacanță, de cheltuială, buget de haine, și economii. Practic o hartă a ceea ce se întâmplă cu banii lunar.

Analizează-ți cheltuielile

Care sunt acele cheltuieli inutile pe care le poți elimina? Cumperi multe haine pe care nici măcar nu le-ai purta de fapt? Produse de îngrijire care nu sunt potrivite tenului tău? Faci o aprovizionare exagerată de alimente, încât arunci foarte multă mâncare? Există un lucru care consumă extrem de mulți bani? Să zicem o mașină pe care o poți înlocui cu una cu un consum mai mic? O casă de vacanță la care mergi foarte rar? Ce reprezintă o gaură neagră pentru finanțele tale? Care ar putea fi soluțiile? 

Scoate-ți investiția!

Faci cadou prietenilor piese bune de mobilier pe care le schimbi des? Haine? Pantofi? Cum ar fi dacă le-ai vinde pe site-uri specializate? Nu vei primi suma cheltuită inițial, dar cu siguranță o parte din ea. Învață să repari sau cheamă pe cineva pentru asta. Mai precis repară, nu arunca direct. 

Reevaluează-ți necesitățile

Chiar ai nevoie de toate lucrurile pe care plănuiești să le cumperi? Ce reprezintă produse sau obiecte esențiale și ce intră la categoria de răsfăț sau moft? În ce alt fel te poți recompensa? Chiar dacă implică bani. Ai nevoie de obiecte sau experiențe? Muncești enorm și ca atare cheltui fără control tocmai ca să simți pentru ce faci atâtea eforturi? Dar tot nu ești relaxată? Cum ar fi să reorganizezi prioritățile și să începi să ai grijă de tine într-un mod mai sănătos emoțional și chiar financiar? 

Citește și:
Ți se pare că partenerul tău este foarte nervos? Cum îl provoci și nici nu-ți dai seama

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle