Ceva nu merge și tinzi să dai vina pe partener? Ce greșeli maschezi când faci asta

Uneori este mai simplu să nu te uiți la propriile greșeli și să plasezi responsabilitatea în întregime asupra partenerului. Dar și costurile sunt mari...

Ceva nu merge și tinzi să dai vina pe partener? Ce greșeli maschezi când faci asta

Este cineva care într-o relație nu face greșeli? Sau în existența sa de zi cu zi? Este vreo relație perfectă încât poți scrie un manual despre ce se întâmplă acolo la nivel de relaționare? Desigur, răspunsul este nu. Ce ajută sau sabotează relația de cuplu este și cum reacționați și acționați ulterior fiecare când vine vorba despre greșeli. Iar când arunci întreaga vină sau responsabilitate asupra partenerului mai e ceva în spate…

Încerci să acoperi ceva

E o eroare a ta, personală, pe care nu vrei să ți-o asumi deoarece ți-ar știrbi imaginea. Sau chiar ai făcut un lucru care ar putea distruge relația, de exemplu infidelitate, și îi distragi atenția partenerului de la diverse indicii incriminatorii prin blamarea pentru tot felul de lucruri minore. Astfel încât el să fie preocupat de ce a făcut rău, cum repară, cum te mulțumește și să nu vadă problema reală.

Neputința

Multă vreme nu i-ai reflectat ce te deranjează sau te rănește de-a dreptul, iar comportamentele respective au fost perpetuate de către partener. Iar acum efectiv nu mai poți să accepți sau să treci cu vederea nimic. Îl taxezi pentru fiecare gest ce în mod normal nici nu ar fi constituit o discuție, nici de 2 minute. Încerci să ieși din neputință prin furie.

Lipsa ta de implicare

Greșeala sau problema este a lui, el să se ocupe. Îi delegi întregul proces de reparare al relației și nu îți asumi rolul de partener de echipă. Nu îți asumi nici partea ta de negociere, ce anume ar fi util să lași de la tine. E un soi de îndreptățire mixată cu un ultimatum. Asta sunt, e treaba lui daca nu îi convine, ori acceptă ori pleacă.

Prea multă apropiere

Sigur că nu se poate să fie totul roz intens, și când totuși lucrurile merg bine, există perspectiva unui viitor împreună, se creează apropiere, conexiune, intimitate, ai tendința să fugi. Iar o modalitate de a te extrage emoțional e să începi să vezi greșeli, defecte, să te alimentezi singură cu o mulțime de lucuri ce nu îți convin, și până atunci nu au fost deloc deranjante. Unele nici măcar nu se pot schimba precum înălțimea, vârsta, istoricul relațional. Dai vina pe el pentru orice ca să sabotezi apropierea emoțională pe care o vezi ca un pericol pentru tine. Dacă sunteți prea apropiați crește riscul să fii abandonată, dezamăgită, rănită.

Extemporale inutile

Vrei să vezi cum reacționează sub presiune, să îl testezi. Să observi cum gestionează un conflict. Ce se întâmplă când îl acuzi pe nedrept, cum se raportează el la tine atunci. Cum acceptă manipularea sau o respinge. Cum se străduiește să se înțeleagă cu tine când pari nerezonabilă. Cum testează realitatea sau nu și cum se ancorează în ea. Toate astea arată de fapt nesiguranța ta și dorința de a obține niște informații pe o altă cale decât cea naturală, oferită de parcursul firesc al relației. Este ceva artificial care se va simți ca atare. Ai întrebări? E mai simplu și sănătos să i le adresezi.

Citește și:
Comportamente nepotrivite ale partenerului care se vor acutiza odată cu trecerea timpului

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle