Vreți să aveți dreptate sau să fiți fericiți? Ce să faceți când anumite certuri vă divizează mai mult ca niciodată.
Anumite certuri vă fac să vă transformați din parteneri iubitori, coechipieri, în dușmani care pornesc la război unul împotriva celuilalt. Se pierd din vedere relația, conexiunea emoțională, scopul comun și ies la iveală diversele mecanisme de a face față atunci când vă simțiți nedreptățiți, nerespectați, atacați, apar frici ce implică pierderea celuilalt sau că el vrea să profite într-o manieră sau alta. Când cât se poate de obiectiv nevoile unuia nu sunt văzute, înțelese, acceptate și egoismul celuilalt partener devine pregnant. Sigur că vă puteți regla emoțional, lupta însă pentru relație de data aceasta, și e nevoie de intervenții personale dar și în diada cuplului vostru.
Oare puteți controla tot ceea ce se întâmplă? Evident că nu. Dar ce anume poate fi în controlul vostru? Care sunt acele comportamente care v-ar putea oferi un rezultat predictibil? Gândiți-vă atât din perspectivă pozitivă, pentru a știi ce anume să construiți în direcția asta, dar și din perspectivă negativă pentru a știi ce să evitați dacă e cazul sau să abordați într-o manieră mai eficientă. Ce a funcționat până acum și ce nu a funcționat în ceea ce privește conflictele voastre? Care sunt factorii declanșatori cel mai frecvent întâlniți? Ce poate schimba fiecare astfel încât să vă fie mai bine. Nu doar unul singur, ambii!
Negativitatea atrage ca un magnet. Pentru că vine cu aparenta promisiune a protecției. Dacă văd totul în negru sunt deja pregătit pentru ce e mai rău. Ca atare creierul are nevoie să fie învățat și cu pozitivul pe care să vi-l oferiți prin laude, mulțumire, gratitudine pentru cel mai mic lucru făcut. Nu, nu îți răsfeți exagerat partenerul, ci construiești conexiunea dintre voi pe care critica o distruge încet și sigur. Și pentru a fixa comportamentele pozitive obișnuiți să vă recompensați în doi ori de câte ori aveți un răspuns emoțional, comportamental mai sănătos ce îl înlocuiește pe cel dezadaptativ.
La prima vedere sună sau arată rău. Situația e complexă, dificilă, vă pune în disconfort. O primă reacție va fi cel mai probabil foarte emoțională și amplă, ca și cum a venit sfârșitul lumii. Nu acționați pe moment, așteptați să vă calmați, să aveți un grad de autocontrol mai ridicat, să fie la butoane gândirea nu emoția. Nu aveți ce face, deznodământul negativ s-a produs? Ok, ce aveți voi de învățat de acolo? Cum puteți proceda mai bine în viitor? Care vă sunt nevoile acum în momentul prezent? Cum puteți să răspundeți reciproc acelor nevoi?
Este ceva oribil, suntem terminați versus E neplăcut, hai să vedem ce soluție putem găsi. Observi diferența inclusiv în ceea ce privește ceea ce simți în corp? Cum te raportezi la o situație, ce gândești în legătură cu ea va genera o anumită emoție și un anumit comportament. Oare ceea ce îți dorești tu nu se potrivește cu ceea ce își dorește partenerul? De ce ar trebui să fie ca tine sau ca el și nu ca voi? Adică de a găsi o variantă în care nevoile ambilor să fie îndeplinite.
Foto: PR