Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang au ajuns la final, iar ceremonia de închidere a fost una spectaculoasă.
Jocurile Olimpice de Iarnă au început pe 9 februarie și s-au încheiat ieri 25 februarie. Thomas Bach, președintele Comitetului Internaţional Olimpic a anunțat încheierea competiția la finalul unei ceremonii impresionate ce a avut loc pe Stadionul Olimpic.
Jocurile Olimpice de anul acesta au fost numite „Jocurile Păcii' și asta datorită situației speciale în care se află Coreea de Sud și Coreea de Nord. Cele două state sunt în conflict din 1953, însă anul acesta delegațiile acestor țări au defilat împreună la ceremonia de deschidere, existând şi o echipă unificată de hochei pe gheaţă feminin.
Ceremonia de închidere nu a fost lipsită de momente controversate. O delegație oficială din Coreea de Nord a fost condusă de generalul Kim Yong Chol, considerat „criminal de război' de opoziţia sud-coreeană. Totodată, la festivitate a participat și Ivanka Trump, cea care a condus delegația americană.
My daughter, Ivanka, just arrived in South Korea. We cannot have a better, or smarter, person representing our country.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) February 23, 2018
De-a lungul celor două săptămâni de competiție, 2.930 de sportivi din 92 de state, naţiuni sau delegaţii şi-au disputat cele 102 titluri puse în joc la şapte sporturi şi 15 discipline: patinaj (patinaj artistic, patinaj viteză şi patinaj viteză pe pistă scurtă), schi (schi alpin, schi fond, schi acrobatic, combinata nordică, sărituri cu schiurile şi snowboard), bob (bob şi skeleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie.
România a participat cu o delegație de 29 de sportivi. Raluca Strămăturaru a obținut locul 7 la sanie feminin, cel mai bun rezultat al României la această ediție și a fost portdrapelul delegației la ceremonia de închidere.
Drapelul Rusiei a lipsit și de la ceremonia de închidere, după ce au fost depistate două cazuri de dopaj în delegaţia sportivilor ruşi.
Norvegia a fost țara care a ocupat primul loc clasamentul pe medalii la ediția de anul acesta cu 14 medalii de aur, 14 de argint şi 11 de bronz (39 în total – nou record).
Ceremonia de închidere a fost spectaculoasă datorită tehnologiei folosite. Organizatorii au pregătit un show cu drone, care au realizat în aer imaginea mascotei Jocurilor, tigrul alb Soohorang, lăsând apoi locul unei inimi imense.
În perioada 8-18 martie va avea loc o nouă ediție a Jocurilor Paralimpice în PyeongChang, iar în 2022 va avea loc următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, de data aceasta în Beijing.
Foto: Instagram, Hepta