Cele mai teribile 9 cosmaruri ale oricarui turist – si cum sa le faci sa dispara

Pentru unii turisti, vacanta mult asteptata se poate transforma intr-un adevarat cosmar. Ai pierdut avionul? Ti-a fost anulata rezervarea? Cardul de credit nu-ti este acceptat?

Important este sa nu te panichezi in toate aceste situatii neplacute si, mai ales, sa incerci sa le preintampini. Noi iti spunem cum.


1. Rezervare anulata

Pentru multi dintre noi, unul dintre momentele cele mai neplacute cand calatorim este atunci cand asteptam in fata receptiei hotelului si ni se spune cu un aer amabil: „Ne pare rau, dar rezervarea dumneavoastra nu figureaza in sistem’. Oricat de panicata si enervata ai fi, sfatul nostru este: „Nu-ti pierde controlul!’. Aminteste-ti ca angajatul hotelului este calea ta catre un pat confortabil, asa ca incearca sa fii politicoasa si sa nu-ti versi nervii pe el.

Ca sa preintampini astfel de situatii, cel mai bine este sa ai intotdeauna rezervarea printata si numarul de telefon al operatorului de turism prin intermediul caruia ai facut aceasta rezervare. Probabil ca, la mijloc, este o simpla neintelegere sau o eroare in sistemul de inregistare al hotelului. In cazul in care nu mai exista nici o camera libera, intereseaza-te in legatura cu variantele de cazare la hotelurile din apropiere, care fac parte, eventual, din aceeasi retea (aceasta optiune este mai facila, atunci cand ti-ai facut rezervare la un mare lant hotelier, dar este bine sa stii ca si hotelurile mai mici coopereaza intre ele in astfel de cazuri).


Totusi, pentru a evita o astfel de situatie, suna la hotel sau trimite-le un e-mail cu cateva zile inainte de a ajunge pentru a-ti confirma rezervarea. In cazul in care ajungi seara tarziu, anunta-i in legatura cu asta, ca sa nu dea camera altcuiva. Un pic de precautie nu strica niciodata!

2. Unde mi-e portofelul?

Pentru cei mai multi dintre noi, pierderea portofelului poate parea cel mai inspaimantator cosmar al unei calatorii, dar este, de fapt, una dintre cele mai usoare probleme de rezolvat, daca esti precauta si iti faci temele de acasa. Inainte de a pleca in vacanta, ia legatura cu banca si fa-ti un card de rezerva (cu care sa poti scoate numerar de la orice bancomat din lume), printeaza o lista cu toate conturile la care ai atasat card, fa o copie Xerox a pasaportului si, cel mai important, nu pastra toate aceste documente in aceeasi geanta.

Cu alte cuvinte, cand iti dispare portofelul, vei avea acces la numerar, vei sti ce conturi trebuie sa blochezi si, cel mai important, vei avea un act de identitate asupra ta, atunci cand ii vei cere unui prieten sa-ti transfere bani prin Western Union.


3. Accident

Da, s-ar putea sa-ti treaca prin minte aceasta idee de fiecare data cand te urci la volanul unei masini inchiriate. Iar asta s-ar putea dovedi o situatie chiar si mai neplacuta, atunci cand esti peste mari si tari si nimeni nu pare a intelege o boaba de engleza, cu atat mai putin de romana. Dar, si in acest caz, poti lua niste masuri de precautie: intreaba la firma de unde ti-ai inchiriat masina ce faci in eventualitatea unei ciocniri; verifica asigurarea auto; familiarizeaza-te cu obiceiurile si codul rutier local.


In cazul in care este implicata intr-un accident, suna la firma de la care ai inchiriat masina, anunta autoritatile si obtine informatii in legatura cu asigurarile auto ale tuturor celor implicati in accident.

4. Unde mi-e pasaportul?

Da, aceasta situatie iti poate genera un adevarat atac de panica, asa ca, inainte de a pleca, fa-ti neaparat o copie dupa pasaport, pe care o pastrezi de-a lungul calatoriei separat de permisul auto si de pasaport. Daca vrei sa fii chiar mai prudenta, ia-ti cu tine si cartea de identitate, cu care vei putea calatori peste tot in Uniunea Europeana si in Elvetia. Imediat ce constati pierderea pasaportului, ia legatura cu cea mai apropiata ambasada sau consulat.


5. Au, ma doare!

In primul rand, nu calatori nicaieri in afara tarii fara asigurare medicala. In al doilea rand, verifica daca asigurarea ta medicala acopera cheltuieli cum ar fi fracturarea unui picior pe un munte din Nepal. Daca raspunsul este nu, mai bine nu te aventura in astfel de excursii!

Asigura-te ca intelegi foarte exact ce costuri acopera, astfel incat sa nu trebuiasca sa platesti tot restul vietii tale pentru ingrijirea medicala de care ai beneficiat intr-o destinatie exotica. Daca te ranesti, amabasada sau angajatii hotelului sunt sursele cele mai de incredere atunci cand ai nevoie de recomandari pentru tratament si ingirjiri medicale. Pentru leziuni sau probleme minore (raceli, dureri de cap sau dentare, arsuri solare), e bine sa ai la tine o trusa de prim-ajutor.

Page: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro