Când vine vorba despre cele mai stylish femei din istorie ne e simplu să ne gândim la Audrey Hepburn sau Coco Chanel, dar moda nici nu a început, și nici nu s-a sfârșit cu ele.
Care au fost cele mai stylish femei din istorie, cele care au dat dovadă de inventivitate, de creativitate și chiar de curaj și care au schimbat felul în care ne raportăm la haine? Cine sunt cele care au decis că garderoba unei femei e o bună modalitate de exprimare, una care spune mai multe decât cuvintele, uneori, despre personalitatea sau despre gândurile ei? Le celebrăm acum pe cele care ne-au învățat că e o plăcere și un privilegiu să te îmbraci așa cum îți place și îți oferim o galerie prin intermediul căreia pledăm să te lași inspirată de cele mai stylish femei din istorie.
Bătălia pentru statutul de cel mai extravagant fashion icon al secolului trecut e câștigată, fără îndoială, de Luisa Casati, moștenitoarea italiană care a fost muza artiștilor și artista combinațiilor șocante. Născută în 1881, Casati obișnuia să iasă din casă cu gheparzii ei în lesă și să poarte șerpi vii drept accesorii, și în felul acesta i-a inspirat pe Montesquiou, Cocteau sau Cecil Beaton. Marchiza obișnuia să dea cele mai apreciate petreceri, dar și să lucreze cu designerii proeminenți ai vremii, precum Fortuny sau Poiret, iar casa ei era recunoscută drept un loc unde se adunau laolaltă boemii acelor timpuri. Imortalizată în lucrări de artiști de toate felurile, precum Kees van Dongen, Man Ray, Marinetti, sau Jack Kerouak, ea rămâne și azi o inspirație pentru muzicieni ca Mick Jagger și pentru fashioniste din toată lumea.
Ținutele ei rococo au fost imortalizate în nenumărate picturi, și chiar dacă fundele, florile și metrii de mătase erau, toate, impresionante, mult mai interesantă a fost personalitatea complexă a lui Jeanne Poisson, amanta oficială a regelui Ludovic al XV-lea. Extrem de influentă în politica vremii, Madame de Pompadour era și o mare susținătoare a artelor și a filosofiei, și chiar o artistă ea însăși. Pasionată de porțelanuri, a cumpărat o fabrică la Sevres; i-a inspirat pe sculptori și pictori precum Nattier, Boucher, Reveillon și Drouais, și a învățat de la Jacques Guay să graveze în pietre prețioase. A influențat profund stilul Rococo, a jucat în piese la Versailles și Bellevue și a colaborat cu artiști plastici, dar a și deținut o mare bibliotecă și chiar o tipografie. Extravagantă, originală în gândire și frumoasă, Madame de Pompadour își are locul obținut pe merit între cele mai stylish femei ale tuturor timpurilor.
Împărăteasă a Austriei și Regină a Ungariei, Elisabeta de Bavaria a fost un icon al secolului al XIX-lea, cu corsetele ei splendide, cu rochiile somptuoase, dar mai ales cu părul extrem de lung, pe care îl purta în cele mai complicate împletituri și îl împodobea cu bijuterii dintre cele mai prețioase. Celebră și pentru rutinele ei de frumusețe, dar și pentru dieta care azi ar fi considerată de-a dreptul o tulburare alimentară. Destinul ei a inspirat piese de teatru, cântece și filme nenumărate, iar stilul ei este considerat și azi remarcabil, însă Sissi a fost, totodată, și creditată drept având o mare influență în crearea Imperiului Austro-Ungar, așa încât nimeni nu îi poate reproșa că a fost doar a pretty face.
Ultima regină a Franței a fost și una dintre cele mai extravagante (dar și cele mai detestate) personaje ale țării, însă orice alianțe cu Austria, aventuri cu bărbați sau femei sau cheltuieli exagerate i s-ar fi reproșat acestei femei, nu se poate spune că nu avea stil. Una dintre cele mai stylish femei din istorie, Marie Antoinette a fost cea care a schimbat cu bună știință moda, favorizând, în locul machiajelor și crinolinelor, un look mult mai simplu de purtat și mai seducător (personificat de rochia poloneză, așa cum purta ea însăși într-un portret celebru). Iar cel mai mare scandal în care a fost implicată, afacerea colierului, stă mărturie pentru cât de mare era dragostea ei pentru stil, chiar dacă, în cele din urmă, s-a dovedit că regina nu avea mare legătură cu colierul cu pricina.
Nonconformistă și iubită de celebrul ei partener suprarealist, Salvador Dali, până la obsesie, Gala a fost mai întâi soția poetului Paul Eluard și a inspirat o generație de artiști, însă continuă să o facă și astăzi. O muză care și-a depășit limitele, Gala era cunoscută pentru pălăriile sale șic, pentru rochiile sale impecabile, care urmau linia corpului, și pentru pantalonii atipici. Purta cu nonșalanță creațiile (suprarealiste, și ele) Elsei Schiparelli, designerul vizionar care chiar a colaborat cu cuplul pentru piese care au făcut istorie. Și, pe lângă toate acestea, Gala a fost și o vizionară care a reușit să atragă galeriștii către opera soțului ei, pe care acesta o semna, deseori, cum ambele lor nume, recunoscându-i meritele și influența de necontestat asupra lui.
Nu stii cine a fost Salvador Dali? Ai timp 5 minute?
Femeia căreia îi datorăm feminismul (volumul ei epocal, Al doilea sex, rămâne și astăzi o influență covârșitoare pentru studiile de gen) nu era doar o intelectuală remarcabilă, capabilă să participe la discuțiile filosofice ale vremii și să le îmbogățească vizibil, ci și o fashionista veritabilă. Și asta pentru că nu era acel tip de femeie care se îmbracă pentru alții, ci avea un stil impecabil. Opunându-se corsetelor și altor artificii care, spunea ea, ne transformau în prizoniere ale modei, Simone De Beauvoir era celebră pentru accesoriile ei perfect alese, care îi puneau în valoare eleganța, și pentru rochiile sobre, dar și pentru pasiunea ei pentru haine cumpărate din călătorii în ținuturi îndepărtate.
Pentru cine crede că Gabrielle Chanel a fost designerul emblematic al anilor de dinainte de război, nu ar strica o documentare mai amănunțită în arhivele spectaculoase ale casei Schiaparelli. Celebra rivală a lui Chanel a fost o suprarealistă în creațiile sale, o femeie cu o pasiune pe care a reușit să o transpună uluitor în cele mai flamboaiante haine, iar moștenirea ei stilistică duce și astăzi numele casei mai departe. Creațiile sale uimitoare au inspirat designerii pentru decenii la rând, dar la vremea ei Elsa Schiaparelli era o adevărată inovatoare, o regină haute couture, care a inventat o nouă culoare – roz șocant – și care și-a purtat hainele ca o femeie care știe cu adevărat ce vrea să spună prin intermediul lor. Și rămâne, și astăzi, una dintre cele mai stylish femei din istorie.
Printre cele mai originale figuri ale secolului trecut, scriitoarea, călătoarea și specialista în istorie Lesley Blanch a avut un stil atât de recognoscibil încât cu greu ne-am putea imagina astăzi ținute mai boeme decât cele pe care le purta ea. Mereu pe drumuri și mereu elegantă, Lesley achiziționa din călătoriile ei bijuterii fabuloase, caftane în culori strălucitoare și ciudățenii exotice pe care știa să le pună în evidență ca nimeni alta.
Model, actriță și cântăreață, Evelyn Nesbit a avut o viață scandaloasă (după o aventură, soțul ei gelos, un milionar, l-a omorât pe amantul ei, un arhitect faimos) și a fost foarte celebră. Figura ei a apărut în ziare și reviste, pe suveniruri și în reclame, în calendare și alte asemenea, făcând-o, tehnic, primul supermodel din istorie. A fost, totodată, și una dintre cele mai stylish femei din istorie, iar fotografiile care o înfățișează cu umerii goi au cauzat scandal la acea vreme. Însă corsetele, inelele și alura lui Nesbit ne arată că era, în mod cert, și un fashion icon.
Dacă în anii 20 ar fi existat gay icons, cu siguranță Alla Nazimova s-ar fi numărat printre ele. Actriță și producătoare, s-a remarcat pe Broadway în piese clasice după Cehov sau Turgheniev. A lucrat și în filme mute, dar a cauzat și scandal, pentru că nu își ascundea dragostea față de alte femei. Petrecerile ei sunt legendare, și la fel sunt și hainele pe care le purta, în stil Art Deco: halate opulente și rochii din mătase la fel de fine și de transparente ca lenjeria pe care alții o purtau pe sub haine. Alla Nazimova era recunoscută pentru stilul ei (și pentru felul în care purta creațiile Natașei Rambova) și rămâne și astăzi una dintre cele mai stylish femei din istorie.
Foto: Instagram, Wikimedia Commons