Ai realizat vreodata ca exista momente cand actionezi asemeni unui robot si nu esti prezenta in clipa de fata? Ei bine, aceasta stare de amorteala cu care te-ai obisnuit sa traiesti iti rapeste din bucuria fiecarei zile si astfel ajungi sa fii prinsa in rutina. Iti dezvaluim secretele din spatele a 3 principii Zen, care te vor ajuta sa te bucuri de fiecare zi!
Ideea de baza a unuia dintre cele mai importante principii a filozofiei buddhiste este Mushin. Acesta presupune sa iti domesticesti' mintea, pentru ca aceasta sa nu fie fixata pe emotii sau judecati. Ar putea sa para o sarcina usoara, insa analizeaza putin lucrurile. Cat de repede emiti judecati atunci cand cunosti o persoana noua, te confrunti cu o situatie sau cu o idee cu totul noua pentru tine?
Poate tocmai ai intalnit o persoana noua, insa iti displace pentru ca are o haina care nu iti place sau ai aflat niste vesti rele si esti in cautarea unui vinovat. Intreba-te de ce ai aceste reactii?
Ei bine, se pare ca suntem construiti astfel incat aceste reactii instinctive sa actioneze asemeni unui mecanism de aparare, pentru a verifica daca factorii din exterior sunt periculosi sau nu. Insa, concluziile precipitate, fara a fi inspirate din dovezi ample, te pot induce in eroare. Practicarea pricipiului Mushin din filozofia buddhista te poate ajuta sa iti mentii mintea deschisa tuturor posibilitatilor sit e poate tine la adapost de deciziile pripite, luate in baza unor idei totalmente eronate. Asadar, data viitoare cand te vei confrunta cu o noua problema, incearca sa nu incluzi si emotiile in aceasta situatie, ci incearca sa actionezi cu mintea limpede si obiectiva.
Zanshin reprezinta o stare de prezenta, in care esti perfect constienta de tot ce te inconjoara si de fiecare moment.
Atentia acordata fiecarei actiuni este extrem de importanta, studii de specialitate demonstrand ca productivitatea, inteligenta emotionala si fericirea sunt multiplicate, daca implici constientizarea si atentia in tot ce faci.
Desi suna a cliseu, incearca sa faci cu placere orice lucru mic din viata ta, deoarece astfel ai putea sa calmeze toate gandurile inutile ce isi gasesc loc in viata ta.
In plus, atentia si starea de prezenta practicate in fiecare zi reusesc sa elimine distanta dintre persoana ideala din capul tau, cine ti-ai dori sa fii si cine esti cu adevarat. Astfel, vei reusi sa elimini stresul cauzat de presiunea de a fi perfecta si de a atinge anumite teluri inventate de catre tine.
Asadar, incepe sa acorzi atentie fiecarei mici actiuni pe care o faci. Nu lasa mintea sa-ti zburde, ci concentreaza-te pe clipa de acum, din prezent!
Al treilea principiu pe care este construita filozofia buddhista este Satori, starea naturala de armonie intre corp si minte.
Nu te pierde in incercarea de a obtine aceasta stare de echilibru candva in viitor, ci incearca sa practici acest principiu incepand de astazi. Adu-ti aminte de tine cand erai copil si aveai o stare naturale de curiozitate si deschidere fata de lume si de nou.
Stiu ca punerea in practica a satori este o treaba foarte dificila in zilele noastre, din cauza tuturor factorilor care ne sustrag atentia. Una dintre cele mai buna modalitati de a obtine acest lucru este meditatia.
Studii de specialitate au demonstrat ca persoanele care practica meditatia au un nivel al stresului si al anxietatii mai scazut, in timp ce capacitatea de concentrare si puterea de a invata sporesc. Un alt motiv pentru care te indemn sa meditezi este faptul ca astfel iti poti intari sistemul imunitar.
Exista numeroase tehnici de meditatie si poti incepe cu pasi mici, prin analizarea unei flori in tacere, spre exemplu. Insa, cheia succesului este consecventa!
Un alt efect al meditatiei este faptul ca nivelul de Dopamina si Serotonina, responsabile pentru senzatia de bine si de fericire, este sporit, pe cand cortizolul scade.
Prin practicarea Satori, atat corpul, cat si mintea ta reusesc sa se mentina in echilibru!
Foto: 123rf.com