Cele mai importante 5 sfaturi pentru o relație durabilă, pe care cei mai mulți dintre noi le ignoră (din păcate)

Știința spune că dragostea e oarbă, așa că poate ar fi bine să urmezi aceste sfaturi pentru a-ți găsi calea în beznă.

Dacă e să ne luăm după un studiu făcut de cercetătorii britanici (și nu unii oarecare, ci cei de la departamentul de neurologie imagistică de la University College din Londra), atunci când suntem prinși în fazele inițiale ale unei relații (practic în perioada de îndrăgostire) suprapunerea unor activități diverse în diferite zone ale creierului determină ignorarea emoțiilor negative, afectând-ne (vizibil!) și abilitatea de a-l evalua obiectiv pe cel care ne-a picat cu tronc.


Cu alte cuvinte, nu contează cât de mult te-ai documentat anterior în legătură cu relațiile amoroase și viața de cuplu, reacțiile chimice din creier te fac să arunci pe geam orice informații și să-ți pierzi (temporar) mințile după noul tip apărut în viața ta.

Pentru a-ți spori încrederea în tine și pentru a putea construi o relație sănătoasă și de durată, este important să-ți amintești că judecata îți este serios afectată în timpul primelor etape ale unei relații cu cineva nou. Așa că nu ignora aceste 5 sfaturi, atunci când ești prinsă în furtuna chimică a îndrăgostirii:


1. Ia-o încet și nu lua decizii pripite!

Începând cu primele noastre experiențe din copilăria timpurie, legăturile cu ceilalți se construiesc în timp și nu se formează peste noapte. Părinții învață despre copiii lor armonizându-se cu lumea lor interioară, cu ritmul lor și răspunzându adecvat nevoilor lor. Dacă un părinte încearcă să grăbească un pic lucrurile, apar forme de atașament nesigur, care se vor reflecta ulterior și în comportamentul de adult, afectând modul în care acesta își va construi relațiile la maturitate.

Cu alte cuvinte, pentru a construi relații consistente și durabile, trebuie să învățăm să avem răbdare și să ne adaptăm ritmului celuilalt. Este valabil și în cazul legăturilor romantice. De aceea, trebuie să eviți să-ți iei orice tip de angajament major (căsătorie, mutat împreună, conceperea unui copil) în primele etape ale unei relații. Pentru că, pur și simplu, nu te poți baza pe judecata ta, din cauză că ești intoxicată de un amestec de hormoni, care ți-au invadat întregul corp. Deși este o provocare extrem de grea, încearcă să joci rolul părintelui lucid, care setează limite pentru copilul său imatur.

Este bine să fii conștientă că un angajament pe termen lung nu-ți garantează neapărat o relație de durată. Atunci când iei o decizie majoră nu faci altceva decât să creezi un haos complicat, pe care va trebui să-l gestionezi în viitor.
În general, oamenii se grăbesc să-și ia astfel de angajamente bazându-se exclusiv pe teama de a-și pierde sentimentele eterice de fericire și extaz, care vin la pachet cu entuziasmul dragostei. Și, după cum știm, teama este opusul iubirii.


Modelul occidental al mariajului, bazat pe angajamentul de a rămâne la fel și de a împlini așteptările celuilalt „până ce moartea ne va despărți’, vine în conflict direct cu procesul de schimbare prin care trecem permanent de-a lungul vieții, schimbare de care avem nevoie cu toții. De-a lungul timpului, tu te vei schimba, partenerul tău se va schimba, viețile voastre se vor schimba și, cel mai important, relația și iubirea voastră vor trece prin transformări majore. Așa că trebui să rămâi deschisă, să accepți aceste transformări și să creezi spațiu pentru apariția dragostei necondiționate.


2. Rămâi tu însăți și spune mereu numai adevărul!

Atunci când se îndrăgostesc, oamenii au tendința de a se „ambala’ sau „marketiza’ astfel încât să semene cât mai mult cu ceea ce își imaginează ei că este idealul partenerului lor. Ca și angajamentele luate „la cald’ și acest comportament se bazează tot pe teamă. Te simți atât de bine lângă partenerul tău încât te contorsionezi emoțional astfel încât să intri cât mai ușor în ceea ce intuiești că ar fi tiparul pe care și-l dorește el, sperând că în acest fel vei menține aprinsă cât mai mult flacăra pasiunii.


Dar un astfel de comportament duce cu timpul la acumularea de resentimente, pentru că adevărata dragoste se bazează pe încurajarea celuilalt ca să devină cea mai bună versiune a lui însuși. Arătându-ți adevărata personalitate ai mai multe șanse să fii iubită pentru ceea ce ești și nu pentru o versiune idealizată și deloc autentică a ta. Orice comportament dictat de teamă îți va sabota și îți va intoxica, mai devreme sau mai târziu, relația.

3. Mai întâi fiți prieteni!


Atunci când există o puternică atracție fizică față de o nouă persoană, suntem, de obicei, tentați să sărim peste pașii importanți prin care se construiește o relație sănătoasă. Pentru a avea o relație de durată, care să-ți permită să te dezvolți și să evoluezi pe plan personal alături de partenerul tău, trebuie să fiți, în primul rând, buni prieteni. Prietenii se cunosc și se respectă profund. Prin urmare, adevărații prieteni nu pun acel gen de presiune unul asupra altuia care este pusă, de obicei, de partenerii ocazionali. Ci, din contra, își acceptă unul altuia defectele, ca parte a unicității celuilalt.


Prieteniile sunt relații autentice, adevărate comori de afecțiune. Atunci când relația amoroasă are sincope sau nu merge ca pe roate, prietenia funcționează ca o „poliță de asigurare’, care garantează celor doi parteneri că vor rămâne împreună până când problema va fi remediată. Dacă ajungeți prea repede la sex, e posibil să ratați ocazia de a vă cunoaște și de a vă respecta cu adevărat. Iar asta va duce cu timpul la pierderea respectului față de sine.

4. Nu renunța la pasiunile și relațiile de prietenie pe care le aveai înainte de a-ți cunoaște partenerul!


Îndrăgostiții tineri și naivi au tendința de a renunța la tot ce era important în viața lor, înainte de a-și întâlni iubirea. Cei trecuți de prima tinerețe sunt mai precauți. Din cauza hormonilor care vin la pachet cu dragostea, poți simți pasiunea de început timp de doi-trei ani și este firesc ca, în această perioadă, să-ți dorești să petreci cât mai mult timp cu iubitul tău! Dar ca orice altceva care este consumat în exces în viață și care tinde să ne acapareze cu totul, și o relație nouă poate să ne pună în acest pericol.

Celelalte paliere ale vieții tale au menirea să te echilibreze și să te completeze, așa că nu trebuie să le neglijezi. Doar doi indivizi compleți și echilibrați pot construi împreună ceva durabil și real. Dacă îți cauți jumătatea într-o relație, trebuie să fii mai întâi tu însăți mulțumită și fericită cu viața ta și să nu-ți transformi partenerul în unica sursă de fericire din viața ta.

5. Nu ignora semnalele de alarmă!

Semnalele de alarmă există pentru a ne avertiza în legătură cu potențialele probleme care pot apărea în relație. Așa că ascultă-ți intuiția și nu le neglija: atunci când întâlnești pe cineva nou este important să asculți de flerul tău. Când ne îndrăgostim, avem tendința de a ignora ceea ce ne spune instinctul, pentru că nu vrem să pierdem ACEA stare de bine.

De aceea, trebuie să conștientizezi că sursa acelei stări de bine ești, în primul rând, tu: starea de bine nu va dispărea dacă dispare un om de bine din viața ta. Dacă poți iubi pe cineva la un moment dat cu siguranță vei mai putea iubi (cândva) și pe altcineva.

Citește și:
5 lucruri pe care un bărbat le face atunci când este îndrăgostit nebunește de tine

Foto: instagram.com/izabelgoulart

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle