Cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint

Cu siguranță aveți în minte o serie de motive pentru care lumea minte și putem admite că minciunile, inocente sau nu, sunt parte a vieții noastre.

Cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint

Aparent, toată lumea recurge la această tactică uneori și, dacă te întrebi care ar fi cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint, iată 7 dintre ele:

1. Frica de a spune adevărul

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii mint este, bineînțeles, teama de a spune adevărul. Tendința de a evita să îți exprimi părerea răspicat vine, de obicei, din teama de a răni sentimentele persoanei căreia i te adresezi sau din frică față de reacția, posibil agresivă, a acestuia. Totuși, varianta cea mai corectă este să spui mereu adevărul, indiferent de temeri, iar în timp vei realiza că rezultatul nu este atât de tragic.

2. Teama de asumare a responsabilităților

Un alt motiv din cauza căruia oamenii obișnuiesc să mintă este tendința acestora de a evita orice responsabilitate cu privire la acțiunile lor. De cele mai multe ori, când admiți că ai greșit, vei fi nevoită să repari ce ai cauzat și este foarte probabil să nu știi cum. Prin urmare, în aceste situații, lumea este tentată să recurgă la minciună și să permită altcuiva să își asume vina, având astfel impresia că au găsit o soluție salvatoare. Acest tip de abordare nu este tocmai etic și ar trebui să înveți să îți asumi atât răspunderea, cât și consecințele faptelor tale.

3. Dorința de a fi pe placul tuturor

Acest motiv ar putea să te surprindă, dar multe persoane mint doar pentru a câștiga aprecierea celorlalți. Fie că este vorba de hiperbolizarea unor fapte sau de tendința de a spune oamenilor exact ce vor să audă, doar pentru a evita posibile critici ulterioare, această nevoie de acceptare permanentă te poate împinge adesea către minciună, parțială sau completă!

4. Teama de consecințe și „pedeapsa” implicită

Altă cauză obișnuită a minciunii este teama de pedeapsă. Extrem de vizibilă în rândul copiilor, acest gen de mentalitate se regăsește, din plin, și la adulți. Din aceeași teamă de a-și asuma faptele și de a căuta soluții potrivite, multe persoane mint doar pentru a evita sancțiunea ulterioară. Evident această atitudine nu este corectă, deoarece fiecare persoană ar trebui să dețină un simț al responsabilității!

5. Teama de a nu răni sentimentele celorlalți

Studiile arată că majoritatea persoanelor ce aleg minciuna în detrimentul adevărului, o fac din simplul fapt că nu vor să rănească sentimentele celorlalți și, în special, pentru a nu îi dezamăgi pe cei dragi. Uneori poate fi dificil să admiți realitatea, mai ales atunci când apropiații tăi au multe așteptări de la tine. Acest gen de presiune te poate împinge către minciuni spuse cu unicul scop de a-i proteja pe alții sau chiar pe tine însăți. Pe termen lung, această abordare poate deveni și mai dăunătoare, deoarece acestei situații neplăcute, cauzate de minciună, i se pot adăuga și propriile frustrări!

6. Pentru a obține anumite beneficii

Nu este un secret pentru nimeni faptul că multe persoane fac uz de minciună strict pentru a obține beneficii. Poate nu puține dintre voi ați fost tentate să vă „cosmetizați” CV-ul cu detalii nu întru totul adevărate doar pentru a fi sigure că veți excela la interviu și, prin urmare, veți obține job-ul mult visat. Ispita unei căi ușoare, fie în viața personală, fie la birou, este mereu tentantă și la îndemână. Cu toate acestea, alegerea ta, pro sau contra minciunii, definește, în final, autenticitatea caracterului tău.

7. Cu scopul de a influența opiniile celorlalți

Indiferent de cât de tentant ar suna, nu ar trebui să recurgi la minciună pentru a-ți susține punctul de vedere sau pentru a influența pe cineva în deciziile sale. Aceasta nu este o soluție! Persoana aceea ar putea află, într-un final, că a fost victima unei minciuni și prin urmare, îți poți pierde complet credibilitatea. Este, de departe, mult mai bine să fii complet onestă și să accepți că nu toată lumea va fi întotdeauna de acord cu opiniile tale și că nu le poți influența părerile. Învață să accepți această realitate a vieții!

Minciuna nu este niciodată soluția

Sunt nenumărate motivele pentru care oamenii mint. Mulți o fac dintr-un soi de obișnuință, fără să dețină un scop bine definit. Fă un efort și separă-te de persoanele din viața ta care obișnuiesc să recurgă la minciuni. Dacă tu însăți ești o astfel de persoană, fă un efort către schimbare. Vei constata că adevărul și onestitatea au mai multă greutate pe termen lung decât o minciună ce pare plauzibilă.

Citește și:
Personajele îndrăgite care au dispărut din seriale din cauza comportamentului actorilor

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle