Cele mai dificile 5 lucruri atunci când ai o relație cu un coleg de serviciu

Petrecem o mulțime de timp la serviciu, așa că e foarte plauzibil să ne pice cu tronc vreun coleg. Însă o relație cu cineva de la serviciu nu este lipsită de complicații.

În primul rând, îți poate afecta relațiile individuale cu ceilalți colegi și, în plus, se poate schimba dinamica interacțiunilor în interiorul echipei. Totuși, nu trebuie să eviți o astfel de relație, ci doar să o gestionezi cu atenție și precauție.


Pentru că petrecem foarte mult timp cu colegii de la serviciu, este foarte posibil ca unii dintre ei să ne devină buni prieteni; uneori se întâmplă, însă, să vedem dintr-odată acești buni prieteni cu alți ochi, să ni se pară atractivi într-un mod la care nu ne gândiserăm înainte. Este vorba fie de începutul unei relații romantice, fie de ceea ce se numește „atracție de proximitate’, adică atunci când începi să dezvolți sentimente pentru cineva pur și simplu pentru că petreci foarte mult timp alături de acea persoană. Nu spun că este un mod mai puțin viabil de a începe o relație, ci doar că ar trebui să faci un pas înapoi și să vezi dacă acea relație ar putea funcționa și în afara biroului (înainte de a te implica prea mult).


Însă, ceea ce trebuie să ții minte este că, oriunde și oricum s-ar aprinde scânteia, relațiile de la serviciu sunt complicate. Uneori, ele se pot transforma în relații de o viață, alteori sunt doar aventuri, pentru că cineva a băut un pic mai mult la petrecerea de Crăciun. Iar alteori se lasă cu demisii.

Așadar, care sunt riscurile unei relații romantice cu un coleg de serviciu?

1. Poate avea urmări serioase

De ce? Îți poți pierde locul de muncă, te poți simți inconfortabil la serviciu sau îți poți strica reputația profesională. În plus, dacă relația nu funcționează te poți trezi că ai resentimente față de un coleg sau că ajungi să-i vânezi orice mișcare și să nu mai funcționați bine în echipă.

2. Motivul atracției ar putea fi derutant

Evident, toate relațiile sunt complicate în felul lor, iar relațiile amoroase cu colegii de serviciu sunt chiar mai complicate. Tocmai de aceea, multe companii au politici de descurajare a acestora, mai ales dacă sunt implicate persoane din conducere. Pentru că e greu de decelat dacă atracția este una autentică sau poziția în companie (și eventual puterea cu care vine la pachet) este elementul de atracție. Uneori, caracterul clandestin al relației o face chiar mai incitantă.


3. Dinamica de putere complică lucrurile

Dacă nu aveți poziții egale în cadrul companiei la care lucrați, atunci o relație cu cineva aflat într-o poziție superioară ar putea complica și mai mult situația. Asta îi poate pune pe gânduri pe ambii parteneri. Cel care se află într-o poziție superioară se poate întreba dacă nu cumva puterea îl face mai atractiv, iar celălalt nu vânează cumva niște privilegii. La rândul său, subalternul poate ceda avansurilor nu neapărat datorită atracției, ci de teama de a nu-și periclita poziția. Până la urmă, nu este o situație obișnuită, în care întâlnești pe cineva într-un club, iar liantul dintre voi este doar atracția reciprocă și porniți cumva de pe poziții egale. Până la urmă nu trebuie să ignorăm faptul că puterea este un mijloc și un element de seducție, vechi de când lumea. Dar la fel și vulnerabilitatea!


4. Ai putea fi mai puțin eficient(ă)

Evident, există posibilitatea ca o relație amoroasă cu un coleg de serviciu să-ți afecteze eficiența la serviciu, pentru că ești prea ocupat(ă) gândindu-te la persoana de la biroul de alături sau așteptând un mesaj care să-ți spună dacă și unde vă puteți vedea în pauza de prânz. Iar asta, evident, poate avea implicații negative asupra carierei tale. În plus, îți poate afecta relațiile cu ceilalți colegi, mai ales dacă legătura voastră este una clandestină și cumva ei simt că le ascunzi ceva și, prin urmare, nu mai pot avea încredere în tine.


5. Bârfele

Atunci când ai o relație cu un coleg de serviciu, trebuie să fii conștientă că te expui bârfelor. La început, poate că întreaga poveste ți se pare amuzantă, pentru că te simți în centrul atenției, dar apoi s-ar putea să te irite. Așa că, dacă între voi doi e mai mult decât un flirt, poate că n-ar fi rău să clarifici lucrurile. Sau să le clarificați împreună. Ca să evitați complicațiile, puteți să apelați chiar la departamentul de resurse umane, să vă faceți cunoscută legătura și să puneți astfel capăt zvonurilor și speculațiilor.


Nici unul dintre aceste aspecte complicate nu înseamnă neapărat că o relație cu un coleg de birou este din capul locului sortită eșecului. Până la urmă, te poți îndrăgosti oricând și oriunde și nu-ți poți controla sentimentele. Trebuie doar să fii foarte cinstită cu tine însăți și să-ți răspunzi sincer la două întrebări: ce anume te atrage la colegul tău de serviciu? Și dacă merită să-ți asumi riscurile pe care le implică relația.

Citește și:
7 ultimatumuri care sunt sănătoase pentru o relație

Foto: Imaxtree

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle