Cele mai controversate finaluri de film din toate timpurile

De la filme vechi de zeci de ani la superproducții din zilele noastre, iată câteva dintre cele mai controversate finaluri de film din toate timpurile. 

S-a spus că poți mulțumi o parte din oameni tot timpul, toți oamenii o parte din timp, dar nu poți mulțumi pe toată lumea tot timpul. Acest lucru este valabil mai ales în cazul finalurilor de film. Istoria Hollywood-ului este plină de finaluri șocante care au lăsat oamenii confuzi, au înfuriat cinefilii sau au stârnit dezbateri aprinse între critici. De la filme vechi de zeci de ani la superproducții din zilele noastre, iată câteva dintre cele mai controversate finaluri de film din toate timpurile. 

The Hateful Eight (2015)

Controversatul film al lui Quentin Tarantino, „The Hateful Eight”, este un western plin de sânge în care un grup de haiduci, printre care se numără și Daisy Domergue, este blocat într-o cabană în timpul unui viscol. Domergue se confruntă cu abuzuri grave din partea personajelor masculine pe tot parcursul filmului, culminând cu o scenă tulburătoare de linșaj. Acest lucru a dus la dezbateri cu privire la potențiala misoginie a filmului, deși Jennifer Jason Leigh a apărat abordarea centrată pe femei a lui Tarantino. Unii susțin că violența este un comentariu despre sexismul din societate. Filmul rămâne controversat, scena finală lăsând un impact de durată asupra spectatorilor.

Titanic (1997)

Titanic„, al doilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile, se confruntă cu o dezbatere neîncetată pe internet pentru finalul său. După ce nava se scufundă, Jack și Rose se află într-o situație disperată în Atlanticul înghețat. Rose plutește pe o ușă, în timp ce Jack este parțial scufundat, murind în cele din urmă de frig. Acest lucru a stârnit indignare, existând dezbateri cu privire la faptul dacă era loc pentru amândoi pe ușă. În 2012, Mythbusters a explorat această problemă, ajungând la concluzia că o vestă de salvare i-ar fi putut salva pe amândoi. Cu toate acestea, regizorul James Cameron a insistat că moartea lui Jack a fost esențială conform scenariului, chiar dacă ușa era puțin mai mică: „Tipul se duce în adâncuri”.

The Mist (2007)

„The Mist”, în regia lui Frank Darabont, are unul dintre cele mai sumbre finaluri din cinematografie. Prins într-un magazin alimentar de o ceață misterioasă plină de monștri înfiorători, un grup de supraviețuitori se confruntă cu circumstanțe din ce în ce mai cumplite. David Drayton și alți câțiva reușesc o evadare disperată, dar nu există un final fericit. David sfârșește prin a efectua o crimă din milă pentru a-și cruța prietenii și fiul de monștri, doar pentru ca armata să sosească câteva momente mai târziu, prea târziu pentru a-l salva. Această întorsătură sumbră, diferită de cea din nuvela lui Stephen King, a fost lăudată de autor ca fiind „cel mai șocant final din toate timpurile”.

Watchmen (2009)

Aclamatul roman grafic „Watchmen” al lui Alan Moore a avut de parcurs un drum lung până la adaptarea sa cinematografică, în cele din urmă condusă de Zack Snyder. Deși filmul a rămas în mare parte fidel materialului sursă, o schimbare majoră a stârnit controverse. În povestea originală a lui Moore, răufăcătorul Ozymandias se folosește de un calmar extraterestru pentru a distruge New York-ul, unind lumea împotriva unei amenințări extraterestre percepute. Cu toate acestea, Snyder a modificat acest lucru prin faptul că Ozymandias i-a înscenat doctorului Manhattan, manipulând SUA și URSS pentru a coopera. Această abatere, cunoscută sub numele de „Squidgate”, a stârnit reacții negative în rândul fanilor de benzi desenate.

The Dark Knight Rises (2012)

Trilogia lui Christopher Nolan a stabilit un standard ridicat pentru filmele cu supereroi, mai ales după cel de-al doilea episod, cu Joker. „The Dark Knight Rises” a avut o abordare diferită, cu un final mai fericit, în care Batman salvează Gotham și se retrage alături de Selina Kyle. Unii fani s-au întrebat dacă aceasta a fost o secvență de vis, având în vedere asemănarea cu o fantezie descrisă mai devreme de Alfred. Cu toate acestea, actorii au insistat că a fost reală. Opiniile au fost amestecate, unii dorind un final mai tragic pentru Batman, iar alții fiind mulțumiți de concluzia fericită a acestuia. Finalul optimist al filmului a fost în concordanță cu ideea că „noaptea este mai întunecată chiar înainte de răsărit”, așa cum a explicat odată Harvey Dent.

Passengers (2016)

„Passengers” părea pregătit să fie un blockbuster în 2016, având în rolurile principale pe Chris Pratt și Jennifer Lawrence, cu un scenariu promițător semnat de Jon Spaihts. Cu toate acestea, s-a dovedit a fi o dezamăgire majoră, în primul rând din cauza marketingului său înșelător. Se sugera o poveste spațială romantică, dar filmul a luat o turnură întunecată atunci când personajul lui Pratt, Jim, o trezește pe Aurora, personajul lui Lawrence, împotriva voinței acesteia.

În loc să abordeze această problemă în mod matur, filmul o face pe Aurora să se îndrăgostească de Jim, în ciuda acțiunilor acestuia. Criticii au comentat filmul, iar publicul a fost descurajat, ceea ce a dus la o performanță slabă în box office. Utilizatorii de pe rețelele de socializare au catalogat „Passengers” drept „înfiorător”, contribuind la primirea sa sub așteptări.

Snowpiercer (2014)

„Snowpiercer”, de Bong Joon-ho, are loc într-o lume post-apocaliptică în care omenirea supraviețuiește într-un tren care face înconjurul globului. Povestea îi urmărește pe rebelii conduși de Curtis (Chris Evans) în timp ce își croiesc drum spre partea din față a trenului pentru a-l răsturna pe liderul acestuia, Wilford (Ed Harris). Cu toate acestea, când ajung la locomotivă, ei descoperă munca copiilor ca sclavi și decid să distrugă trenul, putând ucide pe toată lumea, cu excepția a doi copii. Ieșind din rămășițe, ei găsesc speranța într-o lume care se dezgheață, simbolizată de un urs polar.

The Gift (2015)

„The Gift”, în regia lui Joel Edgerton, este un thriller plin de suspans cu un final tulburător. Povestea urmărește cuplul căsătorit Robyn și Simon, care se întâlnesc cu o veche cunoștință, Gordo. Pe măsură ce comportamentul amenințător al lui Gordo escaladează, se dezvăluie că Simon i-a distrus odată viața lui Gordo în liceu, iar Gordo caută să se răzbune. Filmul ia o turnură tulburătoare când Robyn, însărcinată, intră în travaliu, iar Simon descoperă o înregistrare care implică faptul că copilul lor ar putea fi al lui Gordo, din cauza drogurilor și a unei potențiale agresiuni. Această întorsătură, care implică violul ca tactică șocantă, a atras critici din partea multora, deoarece a transformat un personaj feminin puternic într-un simplu obiect în rivalitatea dintre cei doi bărbați, neglijând perspectiva lui Robyn.

10 Cloverfield Lane (2016)

„10 Cloverfield Lane” a ridicat semne de întrebare cu privire la legătura sa cu precedentul film cu monștri realizat de Matt Reeves și J.J. Abrams. În acest thriller SF, apariția extratereștrilor este o întorsătură cheie. După ce evadează dintr-un buncăr subteran, Michelle descoperă că teoria conspirației lui Howard despre invadatorii extratereștri este adevărată. Ea luptă împotriva acestor dușmani extratereștri, alegând să se alăture rezistenței umane. În timp ce unii telespectatori au fost dezamăgiți de finalul incendiar, alții au apreciat importanța acestuia pentru dezvoltarea personajului lui Michelle. Pentru ea, confruntarea cu amenințarea extraterestră este un pas important în depășirea fricii și în trecerea la acțiune.

Taxi Driver (1976)

„Taxi Driver” prezintă unul dintre cele mai dezbătute finaluri din istoria filmului. După ce renunță la slujba de taximetrist, Travis Bickle plănuiește să devină asasin, dar sfârșește într-un schimb de focuri într-un bordel. El supraviețuiește și este văzut de unii ca un supererou al orașului New York. Cu toate acestea, există speculații că finalul ar putea fi o fantezie înainte de moartea sa. Scenaristul Paul Schrader nu este de acord cu această interpretare și explică faptul că a fost inspirat de evenimente reale, în care criminalii au acaparat cu ușurință lumina reflectoarelor, ceea ce a dus la un final în care Travis devine un erou pentru a critica fascinația societății față de violență.

Citește și:
Mesajul emoționant transmis de Răzvan Fodor soției lui, Irina, care a împlinit 35 de ani: „Să mă ierți, dar…'

FOTO: Arhivă ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle