Anii '80 au reprezentat o decadă glorioasă pentru Hollywood, care a dat cinematografiei mondiale multe filme de referință.
Când vorbim despre cele mai bune filme ale anilor ’80, vorbim despre pelicule care au scris istorie, au lansat cariere, au deschis drumul către dezvoltarea unor anumite genuri cinematografice și care vor rămâne pentru totdeauna în cultura cinefililor.
Am făcut o selecție cu cele mai bune filme ale anilor ’80 o selecție poate puțin mai personală, în care vei regăsi thrillere, comedii, fime de acțiune, chiar și pelicule horror – într-o ordine aleatorie. Însă ce îți putem spune cu siguranță este că merită să le vezi sau să le revezi oricând ai ocazia.
Considerat unanim ca fiind unul dintre cele mai bune filme despre mafia ale tuturor timpurilor, pelicula regizată de Brian De Palma spune povestea celebrului Al Capone și are o distribuție de zile mari: Robert De Niro, Kevin Costner și Sean Connery.
Cu siguranță ți-a fost dor de Robin Williams, așa cum ne-a fost și noi și ai ocazia să îl vezi în acest film în rolul unui profesor neconvențional care vrea să îi atragă pe elevii lui către studiul poeziei și, prin metodele sale, le va schimba radical viața. Filmul a primit patru nominalizări la Oscar, inclusiv la categoriile Cel mai bun film și Cel mai bun actor.
Filmul care a ridicat întrebarea pe care mulți dintre noi și-au pus – pot femeile și bărbații să fie doar prieteni? Comedia lui Rob Reiner, cu Meg Ryan și Billy Crystal în rolurile principale, este un adevărat film clasic despre căutarea iubirii adevărate.
Rolul din Raging Bull i-a adus lui Robert De Niro cel de-al doilea premiu Oscar. Filmul regizat de Martin Scorsese se află pe bună dreptate în topul celor mai bune filme cu tematică sportivă din toate timpurile și spune povestea campionului la box Jake LaMotta și a pornirilor sale violente în afara ringului de box.
Ce se întâmplă când pui la un loc cinci tineri extrem de diferiți, din medii sociale diferite și care au percepții complet opuse despre ce înseamnă școala și viața în general? The Breakfast Club este un film în care te vei regăsi cu siguranță și tu, căci cele cinci stereotipuri sunt atât de des întâlnite și în ziua de azi.
Un clasic al genului horror, în care Jack Nicholson face un rol memorabil de înfricoșător. Capodopera lui Stanley Kubrick despre aventurile prin care trece o familie în timp ce are grijă pe durata iernii de un hotel imens și plin de secrete îți va da fiori de fiecare dată când o vei viziona.
Unul dintre cele mai bune filme de acțiune ale tuturor timpurilor (regăsit adesea și în topurile cu cele mai bune filme de Crăciun), Die Hard l-a transformat pe Bruce Willis într-un adevărat star. Și dacă ar fi să luăm în considerare multitudinea de filme ulterioare ce au avut în centru un erou care reușește să învingă de unul singur toate obstacolele – și pe toți teroriștii -, atunci Die Hard poate fi considerat un deschizător de drumuri.
Cea mai bună dovadă că opusele se atrag o constituie acest film romatic cu John Cusack și Ione Skye în rolurile principale. Say Anything dovedește că, atunci când lucrurile devin dificile într-o relație, nimic nu se compară cu a sta în fața ferestrei iubitei ținând în mâini un casetofon imens.
Filmul regizat de Steven Spielberg este una dintre cele mai puternice povești despre prietenie, chiar și atunci când unul dintre protagoniști nu este de pe Pământ. Puține filme au reușit să ne facă să plângem așa de tare precum acesta – probabil știi deja scena la care ne referim.
David Lynch se remarcase deja cu filme precum Eraserhead, The Elephant Man și Dune, însă abia Blue Velvet ne-a dat ocazia de a observa ce este cu adevărat capabil. Unul dintre cele mai îndrăznețe și nonconformiste filme ale decadei ne-a arătat America suburbană așa cum nu se mai văzuse până atunci pe ecrane.
Meryl Streep și Robert Redford reușesc interpretări memorabile în această dramă impresionantă care a obținut nu mai puțin de 7 Premii Oscar, printre care și cel pentru Cel mai bun Film.
În 1984, atunci când a fost lansat, Ghostbusters a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla fanilor genului horror care nu împliniseră 18 ani. Bugetul a fost impresionant pentru acea dată (chiar dacă efectele speciale nu ni se par acum deloc wow), distribuția a fost foarte bine aleasă, iar rezultatul a fost o peliculă în care scenele amuzante s-au îmbinat perfect cu cele menite a speria spectatorii.
O relație de o vară, o dragoste interzisă, dansuri senzuale și un protagonist sexy? Filmul iconic realizat în 1987 ne-a adus o epică poveste de iubire și unele dintre cele mai memorabile scene de dans din istoria cinematografiei. Nici nu mai amintim de coloana sonoră, căci cu siguranță știi deja toate piesele pe care le-ai ascultat în film.
Steven Spielberg și-a unit forțele cu George Lucas pentru a lansa una dintre cele mai bune francize de acțiune și aventură din istoria filmului, avându-l în rolul principal, al unui profesor pasionat de mistere și comori ascunse, pe celebrul Harrison Ford.
Un film clasic al anilor 80, în care Diane Keaton interpretează rolul unei femei de afaceri din New York care își vede viața dată peste cap atunci când este numită tutorele unei fetițe.
Dolly Parton, Julia Roberts, Sally Field, Shirley MacLaine și Daryl Hannah și-au unit forțele pentru a aduce pe marile (și micile) ecrane povestea mai multor femei dintr-un orășel de provincie care navighează uneori cu umor, altădată cu tristețe, prin evenimentele care le vor schimba radica viața. Vei plânge și vei râde în același timp, însă este un film de neratat.
Fimul horror regizat de Sean S. Cunningham a devenit un clasic și a dat naștere unei francize impresionante, care include nu mai puțin de 12 filme.
O comedie romantică despre trei tinere prietene care lucrează într-o pizzerie dintr-un orășel de provincie, Mystic, Connecticut. Poveștile romantice pe care le trăiesc te vor face să îți amintești de fiorul primei iubiri.
Filmul care prezintă cel mai bine ambiția unor femei de a avansa în carieră fără a ține cont de consecințe și profitând la maxim de toate oportunitățile care li se ivesc în cale.
Filmul care a lansat cariera lui Tom Cruise spune povestea unui adolescent răsfățat din Chicago și a aventurilor prin care trece atunci când părinții lui pleacă din oraș și îl lasă singur un weekend întreg.
E greu să nu simpatizezi cu Daniel, adolescentul care devine ținta unor bătăuși după ce se mută la școală nouă. Însă lucrurile se schimbă după ce îl cunoaște pe Mr. Myagi, care îl învață karate, cum să se apere și cum să aibă mai multă încredere în propria lui persoană.
Câștigător a cinci premii Oscar, filmul prezintă relația foarte complicată dintre o mamă și o fiică – Aurora (Shirley McClaine) și Emma (Debra Winger) – pe parcursul mai multor ani.
Eddie Murphy era regele comediei în anii ’80, cu numeroase succese la box-office, însă acest film este cel care l-a făcut starul pe care îl știm și azi. Un film amuzant, dar cu multe subînțelesuri care și acum este la fel de actual, despre un prinț african care vine în New York pentru a-și găsi iubirea vieții lui.
Atunci când Poltergeist a fost lansat în 1982, cei care l-au văzut în cinematografe s-au declarat îngroziți și șocați (nimeni nu s-a mai uitat cu aceeași ochi la o păpușă clovn). Devenit de-a lungul anilor un clasic al filmelor horror, Poltergeist spune povestea unei familii care se mută într-o casă nouă și este terorizată de unele prezențe malefice.
Deși Arnold Schwarzenegger devenise cunoscut publicului larg din Conan The Barbarian, filmul lui James Cameron a fost cel care i-a lansat cu adevărat cariera. Rolul unui cyborg i s-a potrivit ca o mănușă, iar replica „I’ll be back” a devenit iconică.
Filmul lui Brian De Palma ne-a dat una dintre cele mai memorabile interpretări ale lui Al Pacino în rolul lui Tony Montana și a șocat cinefilii cu scenele extrem de violente și cele care descriau consumul de droguri.
Ochelarii de soare aviator, părul blond, cu volum exagerat, Tom Cruise badass, scene senzuale, acțiune, sex – puține filme mai prezintă în detaliu anii ’80 așa cum o face Top Gun. Chiar dacă acum efectele speciale ți se vor părea depășite, iar unele scene puțin penibile, acest lucru nu trebuie să te oprească din a-l viziona din nou.
Regizat de Robert Zemeckis, acesta rămâne indubitabil unul dintre cele mai bune filme făcute vreodată despre călătoria în timp. Michael J. Fox este simpatic și amuzant, Christopher Lloyd face un rol de zile mari, iar pelicula este coerentă și încântătoare de la început până la final.
Foto: PR