Cele mai bune 15 filme SF din toate timpurile, după părerea fanilor

Cincisprezece producții cinematografice SF considerate cele mai remarcabile de către public.

Uneori, este plăcut să evadezi din cotidian și să te scufunzi în lumile futuriste ale science-fiction-ului. Dar care sunt filmele pe care fanii SF-ului le consideră cele mai bune din acest gen?

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Acest film de animație premiat cu Oscar îl urmărește pe Miles Morales, un adolescent afro-american/puerto rican din Brooklyn, care este mușcat de un păianjen radioactiv și capătă abilități de gestionare a pânzei de păianjen chiar înainte de a se deschide un portal către alte dimensiuni. Cu ajutorul altor versiuni ale Omului-Păianjen, el își folosește noile abilități pentru a salva New York-ul de răufăcătorul Kingpin, un lord al crimei.

Alien

Filmul horror SF clasic al regizorului Ridley Scott a dat startul unei francize uriașe, cu mai multe continuări. Dar „Alien” din 1979 începe cu o echipă de astronauți care se întoarce pe Pământ și întâlnește un extraterestru misterios în spațiul cosmic. În timp ce acesta începe să-i ucidă unul câte unul, depinde de Ellen Ripley, interpretată de Sigourney Weaver, să îl păcălească pe ucigaș.

Star Wars: Episode IV – A New Hope

Este greu să vorbești despre science-fiction fără să menționezi popularitatea masivă a francizei „Star Wars”, iar filmul din 1977 este cel cu care a început totul. Combinând elemente de science-fiction, fantezie și western, „A New Hope” îl urmărește pe băiatul fermier Luke Skywalker, care se alătură unei misiuni de eliberare a prințesei Leia, captivă din mâinile crudului Imperiu, și începe să învețe căile unei puteri misterioase numite Forța

Back to the Future

Atunci când adolescentul Marty McFly este trimis accidental 30 de ani în trecut și intervine în momentul în care părinții săi se întâlnesc, el trebuie să se grăbească să îi aranjeze înainte ca propria sa existență să fie ștearsă. Cu personaje trăsnite și simpatice, aventuri de călătorie în timp și o coloană sonoră excelentă, „Back to the Future” este unul dintre cele mai longevive blockbustere din anii ’80.

Inception

Leonardo DiCaprio conduce ansamblul distribuției din thrillerul SF „Inception”, în care membrii unei companii de spionaj intră în visele țintelor lor și fură secrete din subconștientul acestora. Atunci când liderul grupului (DiCaprio) este recrutat pentru a planta în schimb o idee în mintea cuiva, un inamic din umbră începe să-i urmărească fiecare mișcare.

Children of Men

Bazat pe romanul din 1992 al lui P.D. James, „Children of Men” are loc într-un viitor distopic în care rasa umană a devenit misterios de sterilă și a apărut o dictatură. Atunci când un grup de revoluționari descoperă singura femeie însărcinată din lume, ei luptă pentru a o transporta în siguranță.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Toată lumea are amintiri dureroase despre alte persoane pe care uneori ar vrea să le poată uita, dar ce s-ar întâmpla dacă știința ar progresa până la punctul în care acest lucru ar fi posibil? Aceasta este premisa filmului „Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, în care Jim Carrey și Kate Winslet joacă rolul unui cuplu înstrăinat care se supune unei proceduri pentru a-și șterge amintirile unul de celălalt.

2001: A Space Odyssey

În clasicul SF amețitor al lui Stanley Kubrick, lucrurile o iau razna atunci când astronauții călătoresc pentru a investiga un semnal misterios provenit de pe planeta Jupiter, iar inteligența artificială începe să semene haos. Adesea considerat cel mai mare film SF din toate timpurile, „2001: A Space Odyssey” este clasat de American Film Institute ca fiind al 15-lea cel mai bun film american din toate timpurile.

Terminator 2: Judgment Day

Plasat la 10 ani după filmul original „Terminator” din 1984, „Terminator 2: Judgment Day ” îl surprinde pe Arnold Schwarzenegger reluându-și rolul cyborgului titular al francizei. În film, doi Terminatori din viitor sosesc în căutarea tânărului John Connor, viitorul lider al rezistenței umane împotriva mașinilor – unul dintre ei încercând să îl ucidă, iar celălalt luptând pentru a-l proteja.

A Clockwork Orange

La trei ani după ce a realizat „2001: A Space Odyssey”, Kubrick a regizat o altă poveste SF de durată în 1971, „A Clockwork Orange”, bazat pe romanul din 1962. În această dramă SF, bande sadice cutreieră o Londră distopică și îi terorizează pe locuitorii ei. Atunci când liderul bandei, Alex, este prins și încarcerat, el se supune unei proceduri care îl face să se simtă rău la gândul violenței pentru a-și câștiga libertatea.

Metropolis

Influentul film „Metropolis” din 1927 imaginează un oraș futurist împărțit între cei bogați și muncitorii maltratați care trăiesc sub ei. Atunci când un tânăr privilegiat se leagă de o profesoară rebelă, din clasa muncitoare, intră în conflict cu tatăl său (liderul orașului).

Solaris

Înainte de a regiza „Stalker”, aclamatul cineast Andrei Tarkovsky a regizat la fel de convingător „Solaris”. În această dramă științifico-fantastică psihologică, un psiholog este trimis pe o stație spațială ai cărei locuitori suferă de tulburări psihice misterioase. În curând, el află că apa de pe planeta Solaris, aflată în apropiere, aduce în mintea oamenilor obsesii și amintiri reprimate și începe să se dezmeticească el însuși.

Arrival

Experta în lingvistică Louise Banks (Amy Adams) este recrutată de armata americană pentru a încerca să comunice cu extratereștrii după ce 24 de OZN-uri aterizează pe întreaga planetă. În timp ce diverse guverne de pe planetă încearcă să găsească un plan de acțiune, Louise descoperă că există un motiv emoționant în spatele sosirii extratereștrilor.

Blade Runner

Filmul „Blade Runner” din 1982 prezintă o viziune distopică și cyberpunk a orașului Los Angeles, în care omenirea a început să colonizeze galaxia, iar companiile folosesc roboți pentru a lucra în colonii. Unele dintre aceste ființe sintetice au devenit sensibile, iar polițistul din Los Angeles Rick Deckard (Harrison Ford) are responsabilitatea să le vâneze. Dar, făcând acest lucru, el este forțat să se confrunte cu propriile sale idei despre umanitate și viață.

Dune

Bazat pe romanul SF clasic cu același nume al lui Frank Herbert, în „Dune” din 2021, Casa Atreides a primit controlul asupra lumii deșertice Arrakis. Resursa naturală a planetei este vitală pentru călătoriile spațiale, ceea ce o face un atu-cheie pentru univers. Dar tranziția de putere vede Casa Harkonnen uzurpând familia Atreides, lăsându-l pe Paul Atreides (Timothée Chalamet) în deșert pentru a căuta ajutor de la populația autohtonă a planetei, Fremen.

Citește și:
Lia Bugnar, acuzații la adresa producătorilor Asia Express, emisiune în care a concurat alături de Maria Buză: „Te-ai dus acolo, ești ca un cobai pe o rotiță și dansezi cum vor ei’

FOTO: imdb

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle