Ce trebuie să știi înainte să citești mai departe acest articol. Niciun tip de abuz nu este normal sau acceptabil. Nicio persoană nu ar trebui să se confrunte cu forme de abuz, cu atât mai mult atunci când vorbim despre partenerul de cuplu. Când este vorba despre abuz verbal, acesta se prezintă în mai multe forme, însă niciuna dintre ele nu ar trebui să fie acceptată.
Iată care sunt tipurile de abuz verbal pe care nicio persoană nu ar trebui să le tolereze.
Țipetele
Unul dintre cel mai des întâlnite forme de abuz verbal îl reprezintă țipetele. În cultura populară, din păcate, această formă de abuz verbal este considerată o interacțiune umană normală. Atunci când două persoane se ceartă, acest lucru se concretizează de multe ori și prin țipete unul la adresa celuilalt. În realitate, acesta este o formă de abuz verbal. Dacă țipați unul la celălalt, acest lucru indică faptul că abuzurile sunt îndreptate asupra ambilor parteneri.
Poreclele
Nu tot ceea ce înseamnă porecle poate fi considerat abuz verbal și pe bună dreptate. Atunci când partenerul îți spune pe un ton drăgăstos că ești naivă, ar putea să fie un temen jucăuș și nu cu intenția de a te răni. Poate din acest motiv este dificil să îți dai seama întotdeauna dacă acea poreclă se vrea a fi abuzivă sau are doar menirea de a te face să râzi sau să zâmbești.
Înjurăturile
Nu ar trebui să accepți niciodată din partea partenerului așa ceva. Și nici tu nu ar trebui să le folosești la adresa lui. Căci în acest caz vorbim strict de înjurăturile pe care cei doi parteneri și le adresează unul altuia.
Tăcerea
Probabil nu te așteptai, atunci când vorbim de forme de abuz verbal, ca printre acestea să se numere și tăcerea. Vorbim despre acele momente în care partenerii se ignoră, se feresc să răspundă chiar și la cele mai simple întrebări, în speranța că în acest mod vor influența modul în care gândește celălalt. Deși pare un lucru pasiv și banal, este cu siguranță o formă de abuz verbal.
Banalizarea
Experiențele pe care le aveți voi sunt exact asta: ale voastre. Nimeni nu te poate face să te simți în alt mod, însă partenerii abuzivi vor încerca să facă acest lucru. Scopul este să demonstreze că lucrurile care li se întâmplă lor sunt mult mai importante decât cele pe care le trăiești tu și nu își doresc decât să îți răpească sentimentele de mulțumire și fericire pe care le-ai fi avut.
Criticile rău intenționate
Critica nu este dăunătoare, atâta timp cât este constructivă și este făcută cu bună credință. Criticile devin o formă de abuz verbal atunci când sunt făcute cu rea intenție și din dorința de a te răni, de a te face să te simți inferioară, de a minimiza acțiunile și succesele pe care le ai.
Acuzațiile
De multe ori, atunci când o persoană abuzivă vrea să provoace o ceartă, însă nu are cu adevărat motive pentru a te ataca – și nici argumente – atunci va inventa ceva. Te va acuza de lucruri pe care nu le-ai făcut, fie că este vorba despre ceva trivial precum faptul că ai uitat să achiți o factură, fie de lucruri mult mai grave precum infidelitatea. Atunci când ești acuzată de un lucru pe care nu l-ai făcut și pentru care nu există dovezi, acesta este unul dintre cazurile în care se poate vorbi despre abuz verbal.
Glumele de prost gust
Glumele sunt amuzante, menite a ne face să râdem, să ne simțim bine, însă la fel ca alte lucruri de pe această listă, intenția care stă la baza lor poate face diferența dintre glume distractive și glume menite a te răni. Atunci când cineva spune glume care sunt jignitoare și pun accentul pe o problemă reală, atunci vorbim cu siguranță de o formă de abuz verbal, pe care nu ar trebui să o tolerezi.
Amenințările
Amenințările verbale de orice fel, fie că este vorba de unele care îți amenință siguranța corpului sau pe cea emoțională, reprezintă cu siguranță o formă de abuz verbal. Nu ar trebui să tolerezi niciun fel de amenințare. Dacă cineva te amenință și consideri că este vorba de o amenințare care are șanse să se transforme în realitate, ar trebui să cauți sprijinul prietenilor, al familiei sau al autorităților.
Citește și:
4 greșeli de comunicare pe care le faceți când vă certați (și cum să le rezolvați)
Foto: PR