Cearta constantă dintr-o relație clar nu este un semn bun, dar nici cealaltă extremă nu e mai bună. Dacă nu poți să nu fii de acord cu partenerul tău într-un mod constructiv, apare întrebarea "Cât de sănătoasă este relația voastră?"
Mulți dintre noi ne panicăm la prima ceartă cu persoana pe care o iubim, deoarece diferența de opinie ne provoacă anxietate, ceea ce ne poate împiedica să avem o ceartă constructivă. Și totuși, certurile constructive dintr-o relație arată că partenerii se respectă suficient de mult.
Să fim serioși însă: sunt anumite cuvinte sau anumite subiecte care nu au ce căuta într-o ceartă cu persoana iubită. Problema este că mulți din noi ascultăm ca să răspundem, nu ca să înțelegem.
Concluzia este însă că sunt anumite certuri pe care ar trebui să le porți, pentru că îți vor solidifica relația.
Evident, amândoi ar trebui să vă îndreptați în aceeași direcție din punct de vedere al angajamentului pe care l-ați luat unul față de celălalt, dar dacă aveți o ceartă pe subiectul acesta la începutul relației, e un semn bun că amîndoi sunteți direcți și sinceri despre nevoile voastre.
Ideea principală este însă ca amândoi să fiți de acord cu direcția în care se duce relația. O relație sănătoasă are conflicte dar și soluții practice despre direcția spre care se îndreaptă, dar poate să devină o situație nesănătoasă dacă certurile devin repetitive.
Să spunem doar că certurile constante despre familie sunt nesănătoase. Trebuie să stabiliți împreună niște limite privind familia și să discutați despre așteptările și dorințele amăndorura în ceea ce privește familia. Trebuie să știi dacă familia toxică a iubitului tău o să fie în permanență prezentă în viața ta, ca să știi cum să reacționezi.
Fiecare relație e diferită, și totuși cu toții încercăm să ne dăm seama cum să funcționăm ca și cuplu, dar și cum să funcționăm ca persoane individuale. Certurile despre cum să ne menținem spațiul și identitatea personală sunt importante, deoarece ne ajută să rămânem propria noastră persoană dar și jumătatea dintr-un cuplu fericit. Într-o relație sănătoasă, partenerii respectă reciproc nevoile celuilalt de independență.
Nicio ceartă nu ar trebui să se repete constant, nu este sănătos. În relațiile de lungă durată însă, cuplurile se ceartă frecvent despre cum se desfășoară sexul în relație. Când, cât și cum sunt toate motive de ceartă pentru cuplurile care nu își ascund sentimentele unul față de celălalt.
Da, ar trebui să discutați liber despre câți bani sunt cheltuiți, mai ales dacă locuiți împreună, sunteți logodiți sau căsătoriți. Trebuie să puteți vorbi despre orice, de la cheluieleile mari, la cele mci.
Nu poți să îți ascunzi nemulțumirile despre cheltuielile mari ale partenerului tău dacă aveți probleme cu banii. Dacă certurile despre bani sunt constante, este posibil însă să se ascundă în spate o problemă mai mare.
Spațiul personal ca persoane independente este important, și chiar esențial în orice relație. Nu vrei să simți că nu ai loc să respiri din cauza partenerul tău, dar nu vrei nici să te simți de parcă ești într-o relație de unul singur.
Este normal să discutați despre cât de des vă întâlniți cu alți prieteni și cît de mult sunt implicate aceste grupuri în viețile voastre. Un alt motiv de discuție reprezintă și frecvența vizitelor prietenilor acasă, mai ales dacă tu și partenerul tău locuiți împreună. În general, astfel de certuri sunt productive, mai ales dacă o faceți fără să vă aduceți injurii, ascultînd ce are celălalt de spus pentru a putea înțelege care este problema, dar și pentru a găsi soluții practice.
Text: Catinca Sulea
Foto: Imaxtree