Nu te face mai atractivă și îți poate distruge încet încet relația. Ești tu cea care tinde să fie geloasă într-o relație sau partenerul? Sunteți amândoi geloși într-un anumit punct al relației?
Dorești să înțelegi mai bine acest sentiment și cum ai putea să-l oprești? Iată câteva aspecte pe care trebuie să le iei în considerare în ceea ce privește gelozia:
Ca în cazul oricărei probleme, trebuie mai întâi să înțelegem cauza sa.
Prima cauză a geloziei este sentimentul de neîncredere fie el conștient sau inconștient. Când consideri că nu ești destul de bună pentru partenerul tău sau că nu meriți o relație fericită ești conștientă că ceva nu este în regulă cu tine. În subconștient, nu consideri nepărat că ești o povară pentru partener, dar te gândești fără să-ți dai seama la anumite melodii care îți transmit că nu meriți să fii fericită.
Când relația ta este pe punctul de deveni ceva serios, ai tendința de a o sabota singură prin suspiciunile tale și prin gelozie. Doar aștepți ca partenerul tău să găsescă pe cineva mai bun și să te părăsescă. Din cauza acuzațiilor și vigilenței tale sufocante este posibil ca relația să aibă de suferit.
Ești atât de sigură că te va înșela, încât îi invadezi intimitatea verificându-i mesajele și telefonul. Acuzațiile nefondate și atenția exagerată pe care i-o acorzi pot distruge astfel relația.
Soluția?
Opreștete! Începe prin a a nu te mai îndoi de partenerul tău, căci încrederea este un lucru de bază în orice relație. Să vorbești cu tine însuți te poate ajuta de ficeare dată când te simți copleșită de gelozie. Îngăduie-ți să fii fericită.
Dintre toate persoanele din lume te-a ales pe tine așa că partenerul tău merită încrederea, susținea și dragostea ta.
De cele mai multe ori trecutul este cel care te influențează. Fie că ai avut un partener infidel, fie că o prietenă de-a ta a fost înșelată este posibil ca pe viitor să fii afectatată de trecut și să devii geloasă. Îți este frică să lași garda jos, căci nu vrei să treci din nou prin astfel de momente.
Soluția?
Trebuie să realizezi înainte de toate că partenerul actual este diferit de cel de dinainte și că nu a greșit cu nimic. Gelozia ta îl poate însă îdepărta și răci relația. Amintește-ți că ai mai trecut o dată prin asta așa că în cel mai rău caz știi la ce să te aștepți.
O altă forma de gelozie este să crezi că partenerul îți aparține și că îi poți impune cu cine și când să se vadă. Problema este că de cele mai multe ori îți poți acuza partenerul fără să ai dovezi, iar cănd cineva este nedreptățit are tendința să facă acel lucru numai pentru a-ți face în ciudă.
Trebuie să realizezi că nu poți controla pe cineva după voia ta și că partenerul tău este liber, neputând să-l forțezi să trăiască o viață pe care nu și-o dorește.
Soluția?
Adu-ți aminte că este mult mai probabil ca relația să dureze dacă ești drăguță cu el și îi arăți respect.
Lucrurile se pot schimba uneori, chiar și sentimentele. O altă cauză a geloziei este să crezi ca acestea nu se pot schimba niciodată. Chiar dacă ați avut multe momente speciale împreună și ați împărtășit multe lucruri nu trebuie ca totul să dureze o eternitate. Este dificil să accepți acest lucru, însă orice se poate întâmpla, iar gelozia intervine atunci când nu accepți schimbarea.
Soluția?
Dacă aceasta este situația în care te afli, încearcă să fii fericită pentru momentele pe care le-ați avut împreună și să accepți realitatea. În orice caz, gelozia nu va ajuta cu nimic la ameliorarea situației. Admite că ce ați avut a fost special și învață să treci mai departe.
În cele mai multe cazuri, gelozia este un sentiment deplasat și nefondat. Încearcă să nu mai faci acuzații sau să fi suspicioasă fără vreo dovadă. Chiar dacă ai avut o experiență neplăcută în trecut, trebuie să știi că nu vei putea repara cu adevărat relația decât dacă reușești să ierți.
Text: Smaranda Olariu
Foto: Imaxtree