Cum pot unele persoane sa ramana calme in timpul unei crize, in timp ce unii intra in panica si pentru cele mai mici lucruri? Daca banii si bunurile materiale nu determina fericirea, ce lucru o face? Daca acea cantitate de stres pe care o simti nu este determinata de intensitatea cu care traiesti un eveniment, ce controleaza stresul?
Mitul #1: Optimismul nu este realist
Oamenii negativi si pesimisti cred ca optimismul nu este realist; le este mila de inabilitatea de a vedea viata asa cum este. In contrast, se vad pe ei insusi ca stiutori ai adevarului despre viata si le este frica sa o infrunte. Tind sa fie critici si cinici, avand chiar si un umor negativ. Cauta dovezi pentru ideile lor pesimiste, si interpreteaza intr-un mod negativ situatiile ambigue.
Observatiile negative par corecte, dar este un ciclu foarte vicios. Oamenii gandesc negativ, se simt critici si pesimisti, lucru care face ca negativismul sa fie foarte usor de atras. Apoi alti oameni au o reactie negativa, lucru care confirma ca parerea pe care o au despre lume este adevarata. Si ciclul continua.
In realitate, este foarte usor sa iesi din acest cerc vicios. Daca tu crezi ca paharul este pe jumatate gol, inseamna ca asa este. Pe de alta parte, daca tu esti de parere ca paharul este pe jumatate plin, inseamna ca asa este. De fapt, este in ambele feluri. Parerea ta despre situatie, determina modul in care te simti, si te face sa actionezi intr-un fel optimist.
Mitul #2: Alte persoane sunt mai fericite decat mine
Daca crezi in acest mit, probabil ai observat foarte multe persoane si idealizezi relatiile celor din jur. Crezi ca alti oameni au vieti mai bune si relatii perfecte. Vezi un cuplu imbratisandu-se pe strada, si crezi ca acei oameni sunt lipsiti de probleme. Iti privesti viata si relatia si te simti foarte nefericita pentru ca nu esti la fel ca cei din jur. Nimic nu te va face sa te simti mai rau decat sa crezi ca cei din jur se distreaza mai mult decat tine.
Nimeni nu are relatia si viata perfecta. Daca ai bani, trebuie sa ai grija ca cei din jur sa nu ti-i fure. Daca nu ai bani, nu trebuie sa iti faci griji in legatura cu cei care ar putea sa te iubeasca pentru banii tai; trebuie doar sa iti platesti facturile. Banii nu fac pe nimeni fericit, iar sa nu ii ai, nu te poate retine din a fi fericita. Niciun bun material nu este egal cu sentimentul de fericire.
Mitul #3: Alte persoane si alte lucruri ma fac fericita
Persoana care crede in acest mit, foloseste expresii cum ar fi „Ma faci atat de fericit!' sau „Ma enervezi atat de tare!'. Chiar daca aceste replici sunt foarte colorate, implica si foarte multe resposabilitati in ceea ce priveste fericirea. Daca cineva te face fericita/suparata, inseamna ca acea persoana te face si nefericita/mai putin trista. Daca starea ta este controlata de actiunile altor persoane, nu poti fi niciodata stabila.
Vestea buna este ca nimeni si nimic nu iti poate cauza fericirea. Ceea ce tu crezi despre oamenii si lucrurile din jur, determina cat de fericita esti. Gandurile tale, si nu intamplarile din exterior, prezenta sau absenta unor bunuri materiale, iti cauzeaza sentimentele.
La fel cum banii nu te pot face fericita, acelasi lucru se intampla si cu celelalte persoane. Nimeni nu te poate face sa crezi sau sa actionezi in niciun fel. Dupa ce accepti adevarul, doar atunci poti fi intr-adevar fericita. Daca nu mai astepti circumstantele care iti vor schimba viata, vei putea deveni fericita in fiecare zi, indiferent de ce ti se intampla.
Mitul #4: Nu pot fi fericita atunci cand sunt single
Multi oameni cred ca pot fi fericiti doar atunci cand au un partener. Daca crezi in acest mit, probabil crezi ca partenerul tau te face fericita. Chiar daca ai o persoana draga in viata ta, la un moment dat aceasta va pleca sau va muri. Sa crezi in acest mit garanteaza nefericirea pentru o perioada substantiala de timp.
Atunci cand crezi ca doar iubitul tau te poate face fericita, tinzi sa il invinovatesti atunci cand nu esti. Acest lucru duce la distrugerea relatiei si pierderea fericirii partenerilor. Desigur, daca esti adepta acestui mit, pierderea partenerului te va face si mai nefericita.
Pentru ca fericirea este un sentiment, nu o reactie din cauza unei persoane, lucru sau eveniment, poti fi fericita indiferent de ceea ce ti se intampla. Poti fi fericita casatorita, vaduva, divortata sau single. Poti fi fericita la orice varsta. Sa accepti adevarul si sa actionezi in concordanta, te va face o persoana mai puternica.
Text: Miruna Tarabega
Foto: Imaxtree
Vezi și cele mai frumoase citate despre zambet