Ce vedem la TIFF anul acesta

Mai vechi, mai noi, palpitante, de atmosfera, documentare, biografice – TIFF va asteapta cu filme pentru toti.

Ce vedem la TIFF anul acesta

„Cate filme ati mai vazut care sa aiba drept protagonist un afro-american albinos si care, desi fictiune, sa-ti dea impresia ca urmaresti un documentar? Cat de greu e sa tii un film in doar doua personaje, cu unitate de timp si de spatiu, si sa nu cazi in teatru filmat? Te mai poti trezi la viata atunci cand te ingrijesti de morti? Ce vede o oarba? Ce aude o surdomuta? Cum viseaza un caine? Care e pretul acceptarii propriei sexualitati? Cum se mai poate vorbi astazi despre comunism, cand lumea pare sa se fi saturat de subiectul asta? De ce poate fi in stare un cuplu care si-a pierdut copilul pentru a-si regasi echilibrul pierdut? Si nu in ultimul rand: daca timpul si spatiul ar fi ca o banda Moebius, cum ar arata ele intr-un film?

Acestea sunt, sustine Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF (Cluj, 30 mai – 8 iunie) intrebarile pe care le ridica cele 12 filme din competitia de anul acesta. Este vorba despre productiile a sase regizori debutanti si ale altor sase aflati la cel de-al doilea film din cariera, din mai multe tari.

Andrei Gruzsniczki reprezinta Romania in competitia pentru Trofeul Transilvania cu pelicula alb-negru „Quod Erat Demonstrandum”, film ce ii are in distributie pe Sorin Leoveanu, Ofelia Popii si Florin Piersic Jr si spune povestea unui matematician care hotaraste sa publice o cercetare intr-o revista de specialitate a unei universitaţi americane, in 1984, fara acordul Partidului.

Nu ratati nici „best of-ul filmelor de fictiune si documentarelor din sectiunile „Supernova si „Whats Up, Doc? / Ce se intampla, documentarule?. E vorba de 50 de titluri care au facut deja turul festivalurilor de la Cannes, Berlin, Venetia, Toronto sau San Sebastian. De la Berlinala s-au anuntat castigatorul Ursului de Aur, „Black Coal, Thin Ice, Stations of the Cross”, al lui Dietrich Brüggemann, apoi „The Beloved Sisters”, „The 100-Year Old Man Who Climbed out the Window and Disappeared”; „The Kidnapping of Michel Houellebecq” si „Love is Strange”, de Ira Sachs.

In sectiunea „Whats Up, Doc? va veti reintalni cu muzicianul Nick Cave, in „20.000 Days on Earth”, cu o legenda a boxului in „The Trials of Muhammad Ali”, cu un mecanic transgen care se casatoreste cu romanca, in „Fuoristrada”, cu un elev lituanian care a fugit de acasa si s-a prostituat pe strazile Berlinului, dandu-se drept fata, in „Julia”, precum si cu trei adolescenti care cauta o iesire din lumea lor degenerata, in „Sickfuckpeople”.

Un eveniment special, sub semnul TIFFashion, va fi proiectia lui „Yves Saint Laurent”, un film despre viata si cariera celebrului creator de moda. De neratat este si noul film al lui Roman Polanski, prezentat anul trecut la Cannes si recompensat cu un Premiu César pentru regie – „Venus in Fur”.

Iubitorilor romanului de dragoste al lui Boris Vian, Spuma zilelor, TIFF le rezerva o surpriza: premiera ecranizarii „Mood Indigo”, in regia lui Michel Gondry, cu Audrey Tautou si Romain Duris.

Doua sectiuni noi vor fi inaugurate anul acesta la TIFF. Este vorba despre „Ochi pentru ochi / „Eye for an Eye, in care vor fi incluse filme despre razbunare, precum si „Suspectii de serviciu / „The Usual Suspects, care ii aduce inapoi la Cluj pe cineastii care au trecut cu filmele lor de debut prin competitia festivalului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle