Să comunici este o artă, și chiar dacă tu consideri că nu te abții cu nimic, ești transparentă, spui tot, e important și modul în care o faci. Iar o comunicare de calitate de multe ori înseamnă și o relație de cuplu mai satisfăcătoare, în care amândoi vă simțiți văzuți, auziți, înțeleși, importanți.
Pune întrebări
Partenerul își exprimă anumite nemulțumiri sau îți prezintă un plan în legătură cu care este foarte încântat. Indiferent de variantă nu îl întrerupe la fiecare cuvânt, dar în același timp fii implicată în mod activ punând întrebări punctuale. Asta îl ajută să observe că tu chiar îl asculți, ești interesată de ceea ce spune și de asemenea elimină orice confuzie sau clarifică o potențială informație trunchiată.
Nu îl eticheta pe el
Când ești tu supărată și vrei să îi arăți asta nu e imposibil ca în aburii furiei să îi spui că este egoist, nerecunoscător etc. Adică să îi lipești lui pe frunte o etichetă negativă, ceea ce îl poate determina să se apere și să pierdeți din vedere scopul discuției. Etichetează comportamentul, comportamentul este rău, nu partenerul este rău. De asemenea nu uita de formula magică din comunicarea asertivă: eu ma simt în felul x atunci când tu faci lucrul y și aș avea nevoie de la tine de z.
Nu te pierde în detalii
Altfel îi vei pierde și atenția partenerului. Când transmiți ceva și nu te duci în linie dreaptă, ci mai adaugi încă două sau trei fire epice, în final el nu va mai înțelege despre ce vorbești. Poate chiar se plictisește și mintea îi fuge în altă parte sau oprește discuția și pleacă la propriu din încăpere. Ceea ce te va frustra destul de mult. Formulează cât mai concis, cât mai clar.
Atenție la limbajul corpului
Comunicarea nu este formată numai din ceea ce spui, ci o mare parte din comunicare este realizată prin limbajul non-verbal și paraverbal. Adică felul în care ții corpul, mâinile, picioarele, tonul vocii, interjecții, mimica feței, ticuri sau gesturi. Dacă tu îi spui că vrei sincer să auzi ceea ce spune, dar ești orientată corporal cu totul către ușă, mai degrabă arăți indisponibilitate, că vrei să fugi. Îl lauzi, dar tonul este ironic sau superior. Mesajul valid și integrat va fi cel transmis de ton. Așadar fii atentă la propriul tău limbaj corporal, dar și la cel al partenerului. Cască? Poate că e obosit și nu e momentul potrivit.
Timpul și locul
Da, nu mereu este momentul potrivit pentru anumite discuții. Este iritat, nervos de-a dreptul, stresat, obosit? Discuția delicată nu va avea un receptor disponibil, ci opusul. Are ceva urgent de făcut? Nici resursele pentru a povesti lejer, fără presiune, despre cum ți-a fost ție ziua.
Empatie
Dacă vrei să îl înțelegi, iar el că perspectiva lui este luată în seamă de către tine, pune-te în papucii partenerului ca și cum ai fi el. Asta vă va apropia, vei descoperi care este și adevărul lui, va construi încrederea că se poate arăta vulnerabil în fața ta. Tot la capitolul încredere contribuie și asumarea că felul în care ai exprimat un lucru poate nu a fost cel mai fericit, că un comportament de-al tău a fost mai degrabă disfuncțional. Are încredere că îți asumi responsabilitatea.
Citește și:
De ce inteligența emoțională este cea mai importantă trăsătură pe care să o cauți la un nou partener de cuplu
Foto: PR