Joi seara, presedintele SUA Donald Trump a ordonat un asalt cu rachete asupra bazei aeriene Shayrat. Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost atacul cu arme chimice (Sarin ar putea fi solutia chimica folosita) din orasul Khan Sheikhoun in urma caruia au murit peste 72 de persoane, inclusiv copii, fiind considerat cel mai grav atac de acest fel din ultimii ani. Aceasta este a fost prima lovitura directa a SUA impotriva guvernului condus de presedintele Bashar Assad, cel care se pare ca ar fi responsabil pentru tragedia din nord-vestul tarii.
Potrivit purtatorului de cuvant al Pentagonului, un numar de 59 de rachete Tomahawk a fost lansat asupra bazei aeriene din Homs, in vestul Siriei. Atacul a venit din Marea Mediterana si, potrivit declaratiilor acestuia, fortele armate ruse au fost informate despre aceasta lovitura. SUA s-a asigurat ca pagubele vor fi cat mai mici pentru societatea civila, insa pana acum au existat cel putin 6 morti.
La scurt timp de la atac, Donald Trump a declarat ca aceasta operatiune a fost una vitala pentru securitatea nationala si cere si celorlalte natiuni sa lupte pentru incetarea varsarii de sange in Siria.
State din intreaga lume au condamnat atacul chimic, insa guvernul sirian a declarat ca nu se face vinovat de o asemenea fapta, ei neavand arme chimice. Varianta lor este sustinuta si de Rusia, aliatul Siriei in acest razboi civil, reprezentatii spunand ca atacul ar fi fost de fapt provocat de trupele rebelilor.
Guvernatorul Talal Barazi a declarat ca atacul SUA a avut ca scop sustinerea teroristilor, iar generalul Ali Ayyoub a dat de inteles ca aceasta masura a fost luata fara sa se cunoasca toate detaliile tragediei din Khan Sheikhoun, considerand ca SUA a folosit atacul chimic ca un pretext pentru aceasta agresiune.
Pe de alta parte, Coalitia Siriana (Syrian Coalition), un grup de opozitie, a declarat ca aceasta masura luata de SUA a fost foarte buna pentru a incheia regimul lui Bashar Assad.
Comisia Europeana sustine declaratiile Pentagonului, UE fiind intr-adevar informata asupra atacului. Totodata, Donald Tusk, presedintele CE a spus ca acest atac a fost o „solutie asteptata„, iar Uniunea Europeana va lucra alaturi de SUA pentru combaterea acestor tragedii in Siria.
Cu toate ca cei mai importanti lideri ai lumii sustin masurile luate de Donald Trump, Rusia a condamnat acest atac si suspenda acordul cu SUA cu privire la prevenirea incidentelor in spatiul aerian sirian. Totodata, cere intrunirea de urgenta a consiliului de securitate al ONU pentru a discuta despre rachetele lansate de guvernul american asupra Siriei.
Foto: Instagram