Între partea emoțională și partea fizică există o conexiune foarte puternică. Poate că ai auzit despre somatizări. Diferite semnale transmise de corp în contexte în care ești stresată, anxioasă. Mai ții minte cum îți transpirau palmele înainte de un examen, când te durea stomacul și chiar trebuia să mergi la baie? Cum după o discuție aprinsă cu șeful te simțeai lipsită de vlagă? Asta se aplică și în alte contexte de viață sau relații, inclusiv cea de cuplu. Iar uneori corpul este cel care trage un semnal de alarmă și îți indică faptul că ceva nu e ok pentru tine în relație, cu mult înainte ca tu să conștientizezi efectiv.
Tulburări de somn
Reușești să adormi, însă somnul nu este unul de calitate deoarece în timpul nopții te trezești de atâtea ori încât dimineața ești mai obosită decât atunci când te-ai dus la culcare. Ajungi să faci plimbări prin casă, să îți faci un ceai, ori stai cu ochii pironiți în tavan în speranța că vei adormi la loc. Numai că atunci diverse gânduri te inundă, iar conținutul lor are legătură cu ceea ce te nemulțumește. Este ca și cum te cerți cu partenerul în mintea ta.
Uiți
Mintea ta aplică un mod de a face față care îți este cunoscut de foarte multă vreme. Pentru că doare te detașezi emoțional, și uitarea aduce această detașare emoțională. Uiți momentele în care partenerul s-a comportat într-un fel care te-a rănit, uiți aspecte importante ce trebuie rezolvate tocmai ca să nu înceapă o nouă ceartă.
Probleme intestinale
Nu discuți cu partenerul tău ceea ce nu este acceptabil pentru tine, amâni pe durată nedeterminată subiectele sensibile dar care te macină. Furia, frustrarea, durerea emoțională nu sunt exprimate și caută cumva o metodă să fie vizibile, să capete o voce. Și atunci sunt zgomotoase prin manifestările gastrice, precum un colon iritabil, reflux gastroesofagian, gastrite etc.
Probleme sexuale
Viața sexuală este afectată de calitatea slabă a vieții emoționale în doi. Scade libidoul și chiar dacă partenerul tău este atractiv fizic, el nu te mai inspiră cu nimic din punct de vedere sexual. Sau apar recurent diverse afecțiuni ginecologice, precum candida, vaginite, care împiedică desfășurarea normală a vieții sexuale. Tu îți dorești un copil și partenerul spune că nu este momentul, dar asta de câțiva ani? Un fibrom uterin ar putea reprezenta copilul pe care îl vrei.
Dureri de cap
Însoțite poate chiar de senzație de greață, sensibilitate la sunete puternice, lumină puternică. Analizele medicale sunt toate bune, dar tu te lupți cu această durere de cap după fiecare ceartă puternică sau când te gândești la acea temă foarte importantă pentru tine, dar la care nu găsiți nicio soluție.
Oboseală constantă
Tumultul emoțional, frământările sufletești efectiv te epuizează. Iar dacă uitarea spuneam anterior că este o modalitate de detașare, așa poate fi și somnul în exces. Dacă dorm nu mai sunt în contact cu ceea ce mă rănește.
Anxietatea
Ea are multiple forme. Fie că este o anxietate de boală în care crezi că suferi de ceva grav și ai fost la o mulțime de medici și ai făcut seturi complete de analize, toate ok, fie că este îmbrăcată în hainele unui atac de panică, în final ai observat un lucru. Că abia în momentele astea partenerul te vede, este implicat, drăguț, te simți importantă pentru el. Și iată un beneficiu secundar foarte important care menține simptomatologia.
Citește și:
Comportamente toxice care te împiedică să îți găsești liniștea după o despărțire
Foto: PR