Ce se întâmplă cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat de bucureșteni

În aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezindențiale, Primăria Capitalei a organizat un referendum local pentru a consulta cetățenii cu privire la trei aspecte importante ale administrației orașului.

Peste 732.000 de români dintr-un total de aproape 1,78 de milioane au votat, duminică, la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Bucureștiului.


În aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale, Primăria Capitalei a organizat un referendum local pentru a consulta cetățenii cu privire la trei aspecte importante ale administrației orașului.

Luni dimineață, după centralizarea a 99,76 % din procesele verbale, rezultatele la referendumul din București arată astfel:

Întrebarea 1:

Sunteţi de acord ca primarul general al municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
Da – 66,44 %
Nu – 33,56 %


Întrebarea 2:

Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
Da – 64,39 %
Nu – 35,61 %

Întrebarea 3:

Sunteţi de acord ca Primăria Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Da – 84,55 %
Nu – 15,45 %

Astfel, fiecare dintre cele trei întrebări de la referendum a primit mai multe voturi favorabile decât împotrivă.

Ce se întâmplă cu referendumul inițiat de Nicușor Dan după ce a fost validat

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a atins pragul de prezenţă de 30 % pentru a fi validat în jurul orei 17.00. Referendumul local este consultativ, iar rezultatele vor fi centralizate și validate până pe 28 noiembrie. Pentru ca prevederile referendumului să fie aplicate, este nevoie ca ele să treacă prin Parlament și să fie incluse într-un proiect de lege care apoi să fie votat, o procedură care poate fi de durată. Și, deci, nu este obligatoriu ca acesta să fie aprobat de Parlament.


„Vă asigur că înțelegem responsabilitatea pe care ne-o transferați prin votul de azi. Vă previn că marile lucrări de care orașul are nevoie necesită timp pentru proceduri administrative. Însă, după votul de azi, dacă nu vom reuși, nu o să avem nicio scuză. Nu cred că Parlamentul poate să ignore voința a 500.000 de bucureșteni. Invit partidele parlamentare să se pronunțe în această săptămână pe transpunerea în legislație a rezultatului referendumului.', a declarat Nicușor Dan în cursul zilei de duminică.

Elena Lasconi și Călin Georgescu, în turul doi la alegerile prezidențiale

Referendumul inițiat de Nicușor Dan a avut loc în aceeași zi cu primul tur al alegerilor prezidențiale. Călin Georgescu, candidat independent, a obținut cele mai multe voturi în primul tur, în timp ce Elena Lasconi (USR) l-a depășit pe Marcel Ciolacu (PSD), după numărarea voturilor din 99,98 % secții. Mai sunt de contabilizat voturile din trei secții. Turul doi al alegerilor va avea loc pe 8 decembrie.


La nivel național, Elena Lasconi a obținut 1.771.542 de voturi (19,17 %), după numărarea a 99,98 % din voturi, reușind să se claseze pe locul al doilea, după Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale din 2024, care a obținut 2.120.163 de voturi (22,95 %). Marcel Ciolacu a fost votat de 1.769.412 români, fiind învins de Elena Lasconi în lupta pentru locul al doilea.

Citește și:
Ce vor femeile din România în an electoral?

Foto: Facebook Nicușor Dan

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle