Ce se intampla in Alep?

Multe informatii cu privire la orasul sirian Alep si la ce se intampla acolo au impanzit internetul in ultimele zile. Poate ai vazut filmuletele ajunse deja virale in care locuitorii orasului isi iau la revedere de la cei dragi, resemnati cu soarta lor sau in care fac un ultim apel disperat la ajutor din partea celorlalte natiuni – printre care ne numaram si noi.

Intr-o parte a lumii, destul de apropiata de noi, se duce un razboi teribil. Ne-au ajuns la urechi franturi informatii despre razboiul din Siria de la televizor, de la radio sau de pe internet. Dar stim, de fapt, ce se intampla acolo? Si, mai important, ne intereseaza?


Orasul Alep se afla in centru razboiului civil din Siria inca din 2012. Zeci de mii de civili – femei, barbati, dar mai ales copii se afla prinsi intr-un cosmar care pare sa nu se mai sfarseasca. Recent insa, situatia s-a schimbat.

Totul a inceput odata cu asa-numita Primavara Araba, o serie de evenimente care s-au petrecut in statele din zona Asiei Mici si a Peninsulei Arabe – revolte, proteste, demonstratii si razboaie civile. Un astfel de razboi civil a izbucnit si in Siria: se dorea inlaturarea presedintelui Bashar al-Assad de la conducere si daramarea regimului impus de el. La modul simplist, pentru ca exista multe factiuni si sub-factiuni care lupta in acest razboi civil, care sunt sustinute la randul lor de grupari si state din exterior (inclusiv Rusia sau Turcia), lupta se duce intre fortele guvernului, care il sustin pe presedinte si rebeli, cei care il vor inlaturat. Grupari de extrema islamiste sunt implicate si ele in razboi, mai precis grupari teroriste precum ISIS si al-Nusra, fosta sucursala al-Qaeda in Siria.


Batalia de la Alep este cea mai importanta din razboi, acest oras fiind cea mai mare asezare siriana. Centrul industrial si financiar al Siriei, odata, Alep gazduia peste 2 milioane de locuitori. Orasul vechi Alep se afla pe lista UNESCO a Patrimoniului International, fiind cunoscut pentru constructiile, monumentele si lacasurile religioase din secolul al XII-lea si al XIII-lea. Acum, doar o mica parte dintre acestea se mai afla in picioare. Cladiri de patrimoniu in varsta de aproape o mie de ani au pierit, valoarea lor nemaiputand fi recuperata niciodata.

Acum, Alep se afla in ruine. Orasul este impartit in doua, intre fortele guvernului, asezate in vest, si opozitia care isi are locul in est. Alep a devenit, din 2012, campul principal de batalie pentru razboiul civil din Siria. Insa, inca de la inceputul lui 2016, rebelii au inceput sa piarda din ce in ce mai mult teren.

Cei mai afectati de acest razboi sunt, bineinteles, locuitorii orasului. Pana acum, zeci de mii de civili au murit, iar mii au fugit din tara, cauzand astfel criza refugiatilor din Europa.
Pana pe 13 decembrie 2016, aproximativ 90% din orasul Alep a fost cucerit de fortele guvernamentale. Oameni nevinovati sunt prinsi, blocati in oras, nemaiputand sa iasa, vietile lor aflandu-se sub amenintare si intr-un pericol constant. Atacurile aeriene distrug din ce in ce mai multe case in fiecare zi, iar sute de oameni isi pierd viata printre ruine sau impuscaturi. Situatia din Alep este, practic, imposibil de imaginat pentru noi.


Situatia s-a schimbat recent, insa in rau. Batalia se apropie de final, iar presiunea este din ce in ce mai mare. Cati oameni isi vor mai pierde insa viata inainte ca razboiul sa inceteze? Intreaga lume isi tine, parca, respiratia, asteptand deznodamantul acestei lupte pentru putere. Si totusi, nimeni nu intervine.

Miercuri seara, luminile Turnului Eiffel din Paris s-au stins, in semn de solidaritate cu victimele si cu locuitorii care inca se mai afla in viata in orasul Alep. Dar cat de mult ii ajuta pe oamenii de acolo faptul ca un turn iconic isi stinge luminile? Cat de mult ii ajuta faptul ca filmuletele lor in care fac apel disperat la ajutor strange sute de mii de like-uri si share-uri? Cat de mult ii ajuta ca toata lumea posteaza pe Instagram sau pe Twitter mesaje ce contin un anume hashtag?


Sigur, in cazul unui conflict civil, puterea statelor din exterior de a actiona este limitata, dar nu este imposibil. Vietile unor oameni nevinovati ar trebui sa conteze mai mult decat o lupta pentru putere, indiferent intre ce parti s-ar duce aceasta lupta. De aceea exista Drepturile Omului, de aceea exista Organizatia Natiunilor Unite. Si, pana la urma, trebuie sa stim ca si noi, ca indivizi putem ajuta – si ne putem ajuta pe noi insine, prin schimbarea unei mentalitati gresite.

Daca vrei sa te implici, poti face mai mult decat a da un like sau un share. Poti dona catre organizatiile non-profit care lupta pentru salvarea cat mai multor oameni iar acum se afla in acea zona de conflict: Doctors Without Borders, Salvati Copiii, White Helmets, International Rescue Committee, Crucea Rosie Internationala. Toate aceste organizatii care depun eforturi in Alep, fie pentru scoaterea oamenilor de sub daramaturi, cum sunt White Helmets, fie pentru a ajuta copiii, asa cum este Salvati Copiii, au nevoie de orice ajutor financiar posibil pentru a-si continua munca.


Dar cel mai important lucru pe care trebuie sa il stii este ca poti ajuta refugiatii, care nu sunt altceva decat niste oameni alungati de un razboi crud, in cautarea unui adapost temporar. Iti poti oferi chiar si tu, ca simplu individ, ajutorul si sustinerea fata de miscarea globala a refugiatilor, prin a te oferi voluntar sau pur si simplu prin a ajuta la schimbarea mentalitatii gresite a societatii cand vine vorba de acesti refugiati.

Puteam face mai mult, ca umanitate, insa niciodata nu este prea tarziu.

 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle