Nu e o problemă faptul că aveți un conflict în cuplu. Ci modul în care se desfășoară și ce se întâmplă după.
Conflict în cuplu? Dar cine nu are? Motivele? Care mai de care mai diverse și pentru fiecare propria motivație e foarte importantă, chiar dacă altora li se pare ceva pueril. Nu e un concurs, iar cearta pe emisiunea tv poate avea în spate îndreptățirea celui care nu e dispus la negociere, deprivarea celui care e luat în seamă rar. O oră în plus cu băieții la bere aparent nu e un capăt de țară. Asta dacă nu se întâmplă (foarte frecvent) ca cele agreate să nu fie respectate. Și acasă partenera să fie copleșită de grija unui copil mic pentru a cărui creștere nu primește ajutor de la nimeni, nici de la partener.
Deci în spatele emoțiilor negative și conflictelor de tot felul avem diverse nevoi neîmplinite. Sigur, sunt nevoi de care avem grijă noi, singuri, dar sunt și altele în strânsă legătură cu partenerul de cuplu. Dacă acestea rămân în aer, furia, frustrarea, dezamăgirea, tristețea devin musafiri care cu greu mai pleacă din sufrageria emoțională. Și o comunicare deficitară, răzbunarea, chiar și verbală, lipsa de empatie scot din scenă găsirea de soluții unde beneficiarul este relația.
… n-am zis niciodată așa ceva. Avem un dublu fitil pentru butoiul cu pulbere. Acuza celuilalt de a inventa, voalat este numit mincinos și ca atare jignit. Apoi toată responsabilitatea este plasată la el inclusiv prin folosirea lui niciodată. Nu este clarificat mesajul care a fost reținut și se pierde din vedere filtrul propriu. De multe ori înțelegem sau percepem diferit ceea ce a vrut să spună o persoană, nu așa cum și-ar fi dorit ea să fie livrat mesajul. Inventezi, n-am zis niciodată așa ceva este calea bătătorită spre contrazicere, în care fiecare luptă să se desculpe și să acuze. Medierea, negocierea? Nici nu se află pe listă…
Și aici fiecare să insereze ce a auzit în actuala relație sau în fostele relații. Iubirea, sentimentele puternice devin o monedă de schimb. Partenerul care primește replica asta se poate simți manipulat, șantajat sentimental, că este folosit sau că sentimentele lui intră în conflict cu propriile nevoi. Din nou e un fel de ori ca mine, ori ca tine. În niciun caz varianta hai să fie ca noi.
Este mai mult decât o stigmatizare, este o reducere la zero a calităților sau lucrurilor bune pe care celălalt le face. Ca și cum el este format numai din defecte sau din trăsături negative. Este deficient, oribil, monstruos. Iar tu îi faci o mare favoare că sunteți împreună în relație. Ce ar putea veni ca reacție din partea partenerului? Atac furios, distanțare emoțională. În același timp poate căuta validare în exterior, că este valoros, că cineva ar fi încântat să stea cu el…
Principiul datoriei nu se potrivește cu principiul sau spiritul de echipă, cu parteneriatul. Ci unul are un as în mânecă sau îi e superior celuilalt care acum trebuie să se poarte într-un fel anume ca să plătească datoria. Dacă o va plăti vreodată… Acel datorită mie nici nu pune pe masă motivația, implicarea, efortul celuilalt, le exclude complet.
Foto: PR