De foarte devreme a fost evident că este gelos. Nu era nimic deranjant sau alarmant, ba chiar vedeai asta ca pe un semn bun. O dovadă că este implicat, că îi pasă, că vrea ceva serios, lucru care se confirma mai departe și prin restul acțiunilor sale. Dar pe măsură ce relația a avansat și această gelozie a luat amploare. Pentru a-l securiza pe el și a salva relația, i-ai dat reasigurări pe care le considerai a fi sănătoase. Doar că, la un moment dat, nici acestea nu au mai fost suficiente. Și ai trecut la compromisuri cu care prima dată te simțeai confortabil, apoi care au devenit de-a dreptul deranjante. Un proces în care ai tendința să sacrifici părți din tine, lucruri care îți aduc bucurie sau chiar oameni.
Exprimarea propriilor emoții
Are un episod de gelozie și nu vrei să îl amplifici, să faci din asta o discuție care să dureze ore întregi. Așa că preferi să taci, să nu îți exprimi frustrarea, furia, dezamăgirea, indignarea. Preferi să nu spui nimic în loc să te aperi, căci deja știi că urmează reproșurile și apoi se instaurează liniștea. Exprimarea emoțiilor uneori este inhibată și în relație cu apropiații tăi. Căci gelozia nu este legată doar de un bărbat ce ar putea să vă amenințe relația. Ea este legată de o formă de competiție cu oricine se află în jurul tău și ar putea primi mai multă atenție decât el. Poate fi un părinte, frate sau soră, prietena cea mai bună, uneori chiar și animalul de companie, un cățel sau o pisică. Și eviți să îți arăți afecțiunea, să ai gesturi tandre, mici drăgălășenii ca să nu se simtă partenerul inconfortabil, să vă certați a mia oară.
Pasiunile tale
Poate că vorbim despre cursuri de dans, yoga, mersul la sală, pasiuni convertite într-o profesie, o sursă de venit. Nu suportă ca ceva să vă ia din timpul vostru, iar ideea de timp personal al tău este ceva ce nu concepe. De asemenea, insistă să renunți la acele activități care te-ar putea expune și te-ar aduce în contact cu cineva ce i-ar putea deveni rival. Poate că acceptă întâlniri cu prietenele, dar mai bine la voi acasă decât în oraș. Dacă le acceptă și pe acelea…
Izolarea
Căci ce mai ai tendința să sacrifici este și cercul tău de apropiați, conexiunile tale. Să te izolezi de-a dreptul deoarece astfel se simte în siguranță. Nivelul de control poate să meargă și până la știrbirea autonomiei. Nu te mai lasă să conduci, preferă să te ducă el la serviciu. Nu mergi la petrecerile firmei sau în team building-uri tot ca o izolare de colegi, de oamenii din mediul profesional.
Imaginea ta
Să te coafezi, machiezi, îmbraci într-un mod cât mai neutru. Este sensibil la orice i se pare senzual sau cât de puțin provocator. Și, treptat, cedezi și îți asumi un mod de a te prezenta în societate care e în acord cu el, dar nu cu tine. Să devii cât mai puțin observabilă nu e doar la nivel fizic, de apariție, ci și în ceea ce privește realizările tale deoarece poate intra în competiție și cu tine.
Citește și:
Propriile tale exigențe te afectează pe tine și relația de cuplu? Cum să mai reduci din presiune?
Foto: PR