Cum riști să devii o victimă a bunelor tale intenții sau ale unor credințe ori principii de viață ce în final ajung să te saboteze.
Un statut pe care nu și-l dorește nimeni, un cuvânt sonor care șochează sau doare. Și ca să schimbi ceva în viața ta, ca să trăiești mai aproape de tine și de nevoile tale, câteodată e necesar să îți asumi că inconștient te plasezi singură într-un rol de victimă. Iar dacă sunt situații în cuplu când discutăm clar și e evident cine e victimă și cine e agresor, tot în cuplu acest statut ce implică vulnerabilitate, neputință are legătură cu anumite alegeri și comportamente pe care le credeai bune.
Sfaturi cerute de la părinți, discuții purtate cu prietenele tale. Părinții partenerului implicați și ei în conflictele voastre, apropiați de-ai lui care îți explică în ce manieră să vă trăiți viața de cuplu. Apleci urechea la toate opiniile și nu te mai uiți la a ta. La ce simți tu, la ce ai nevoie tu, la ce să îi ceri și să negociezi împreună cu partenerul. Pui în practică sfaturile sau recomandările tuturor, fără un filtru al acestora. Vrei să îi mulțumești, să fii acceptată, să nu fii judecată sau respinsă, considerată o parteneră rea.
Dar nu ale altora, ci ale tale. Respectiv să ai în minte exact ceea ce îți dorești, ceea ce ai avea nevoie, iar lucrurile acestea să le proiectezi asupra unui partener care este incapabil să ți le ofere. Și să aștepți la infinit, fiind continuu dezamăgită, cu un grad de frustrare din ce în ce mai crescut. Atenție, aceste așteptări sau proiecții sunt perfect normale. Nu este nimic neobișnuit sau exagerat la ele. Doar că ceri cui nu trebuie.
… construite social, de mediul în care vă duceți existența. Viața voastră de cuplu este ghidată de aceste tipare în care credeți că trebuie să vă încadrați. Să faceți anumite lucruri deoarece la fel procedează și ceilalți din jurul vostru, să nu ieșiți din ceea ce constituie norma.
Da, finanțele pot controla viața de cuplu când munciți pentru a cumpăra lucruri de care nici nu apucați să vă bucurați. Când unul dintre parteneri e dependent financiar de celălalt și decizia de a rămâne împreună e legată și de acest aspect. Când bunuri valoroase, o afacere vă împiedică să vă separați deși această decizie ar fi cea mai bună și sănătoasă pentru toată lumea. Devii victima banilor când decizi să intri într-o relație cu cineva potent financiar, dar care nu se poartă cu tine deloc frumos sau care nu îți poate oferi stabilitate, asumare, o familie.
Nu lăsa situația pe care o trăiești în prezent să-ți controleze peisajul și perspectiva relațională. Să crezi că așa trebuie să fie, că mai bine este imposibil să devină sau să experimentezi vreodată. Adică această nefericire nu este normalul, nu așa trebuie să arate o relație, nu așa trebuie să se poarte un partener. Poate fi temporar cerând concret ce ai nevoie, celălalt primind claritatea și ghidajul care i-ar fi fost necesare pentru o schimbare eficientă. Nu este dispus să facă asta? Nu este dispus să răspundă nevoilor tale, să te vadă, să te audă? Atunci ce te face să rămâi mai departe în relație?
Foto: PR