Ce să faci când partenerul te critică iar ție îți vine să reacționezi agresiv

Ești foarte reactivă la critică, iar când asta se întâmplă în cuplu simți că explodezi și el devine cel mai îngrozitor dușman. Însă există și o altă abordare, mai sănătoasă.

Butonul de critică nici nu e foarte greu de apăsat dacă ai avut un părinte foarte critic, care te compara cu frații sau colegii tăi. Dacă te certa pentru fiecare greșeală considerată un păcat teribil. În același timp, poate că nu ai acest istoric, sau nu la o intensitate atât de mare. Ori partenerul tău este tipul de bărbat critic care îți creează disconfort semnificativ indiferent cât de echilibrată consideri că ești. Iar agresivitatea ta este un răspuns de apărare disfuncțional ce are chiar potențialul să alimenteze acea critică. În același timp e important să te uiți la ce se află în spatele criticii. Așa cum spunea Esther Perel, partenerul devine critic deoarece se teme să fie rănit. Și cum agresivitatea ta este un mod de apărare, așa și critica lui este tot un mod de apărare sau de a face față. Atenție, aici nu discutăm despre critica ce conține jigniri, când încearcă să te denigreze în fața altora, caută să te rănească, să te domine, este foarte dur sau aspru, dorește să te demoralizeze ca să te poată manipula mai ușor ori să se plaseze el într-o poziție de superioritate.


Oprește atacul

Ai observat tiparul, știi că imediat ce s-a plâns, te-a criticat, urmează să izbucnești. Ține dragonul interior sub control. Nu întoarce critica, nu țipa, nu fi agresivă sau pasiv-agresivă. Numără în gând până la 10 înainte să îi spui ceva, fă câteva exerciții de respirație. Asta te va ajuta să fii mai ponderată. Ascultă ce are de zis, care este mesajul, durerea, vulnerabilitatea din spatele criticii. Roagă-l să recadreze, să spună cum se simte atunci când tu faci x lucru și ce ar avea nevoie de la tine. Practic transformi critica într-o cerere sănătoasă.


Integrează mesajul

Poate că ceea ce îți transmite este o lecție utilă pentru tine. Te plângi că te doare stomacul, ai pus câteva kilograme, dormi prost, ești mereu obosită? Îți reproșează că iar mănânci junk food și ai venit foarte târziu acasă de la birou? Poate că e necesar să fii mai atentă cu alimentația și sportul astfel încât să fii mai sănătoasă. Să nu mai stai nenumărate ore peste program, căci asta te va duce la burnout și nici nu mai ai timp pentru partener sau pentru tine. Critica este uneori constructivă, doar să fii dispusă să privești cu sinceritate și către comportamentul tău. Te simți în disconfort datorită felului în care a formulat? Explică-i exact cum ai avea nevoie să ți se adreseze astfel încât să nu te simți rănită sau judecată și să percepi corect mesajul său. Faceți câteva simulări în acest sens.

Validează-l

Spune-i că apreciezi că îi pasă de tine, că s-a străduit să comunice asertiv (recadrarea de la începutul articolului) și să adapteze mesajul pentru a te simți protejată și respectată cu adevărat. Pune întrebări dacă simți că este cazul și chiar cere-i ajutorul dacă este în puterea și disponibilitatea sa să ți-l ofere. Apoi ține cont de ceea ce te roagă. Nu uita că în spatele criticii este o nevoie neîmplinită.


Citește și:
Tipuri de probleme care cel mai probabil vor duce la despărțire

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle