Ce să faci atunci când partenerul începe să se îndepărteze de tine

S-a apăsat butonul de panică: simți cum partenerul începe să se îndepărteze de tine. O situație care nu trebuie ignorată, ci adresată corect.

Teama de singurătate, teama de abandon, deprivarea emoțională cel mai probabil se activează din plin. Este evident că partenerul începe să se îndepărteze de tine și încep cele mai negre și mai complexe scenarii. Că nu te mai iubește, are pe altcineva, sigur ai greșit tu cu ceva, nu te poți baza pe el, nu e capabil să ofere ceea ce tu ai nevoie. Un context care poate nu e neobișnuit, căci relația nu este liniară sau în continuă creștere, fiecare este măcinat de probleme care nu au legătură cu cuplul sau reacționează mai puțin adaptativ la încercări din relație. Și când se întâmplă asta ce faci?


Nu-i plătești cu aceeași monedă

Te retragi emoțional? Te îndepărtezi? Devii distant? Lasă că îți arăt eu ție ce înseamnă asta. O formă de răzbunare care nu servește nicicum conectării. Să spunem că distanțarea aceasta are legătură cu o perioadă foarte proastă la birou, cu un conflict despre care partenerul încă nu ți-a povestit. Oare cum se va simți când și acasă echilibrul devine precar sau inexistent, dispare suportul? Practic s-ar crea un bulgăre de zăpadă care devine din ce în ce mai mare.


Investighează

Este facil să îți imaginezi lucruri, să îi citești partenerului gândurile. Dar nu poți știi ce este în mintea lui dacă nu îți spune. Așadar e mult mai sănătos să testezi realitatea. Să expui ceea ce ai observat, că poate e mai retras, mai irascibil, refuză ieșirile, mănâncă puțin spre deloc sau ia cu asalt frigiderul, doarme prost, lucrează enorm și vine extrem de târziu acasă. Ceea ce este evident, palpabil. Și apoi să întrebi ce se petrece cu el. Dacă s-a întâmplat ceva anume, dacă are legătură cu relația voastră sau e un factor extern. Să te lămurească el.

Află ce îți cere

Contextul fiind clarificat, întreabă-l în continuare ce are nevoie de la tine. Poate că vrea să îl asculți, un sfat, să îl lași în pace și să îi dai spațiu. Nu este indicată nici intruziunea, nici sufocarea, nici să îi oferi ceea ce crezi tu că îi trebuie. Spațiul are potențial anxiogen și poate declanșa o cascadă emoțională negativă. Care sunt acele forme prin care el te poate reasigura și să fie împlinită și nevoia lui de spațiu?


Investește în tine

Nu îi poți controla lui comportamentul, poți doar cere (rezonabil) și în același timp să te ocupi de tine. Mută focusul de pe partener și investește energia consumată de gândurile negre în activități care ar fi utile pentru tine. Mergi la sport, întâlnește-te cu o prietenă la cafea unde să vorbești despre orice numai despre această distanțare nu. Vizionează filmul acela pe care tot l-ai amânat, documentare interesante, apucă-te de un curs etc. Nu înseamnă că devii inaccesibilă pentru el, îl abandonezi sau te retragi din relație. Ci devii prezentă pentru tine, ai grijă de tine, te conectezi la persoane dragi ție și securizezi fetița mică din interiorul tău care se simte nevăzută, neimportantă, singură.


Citește și:
Relația are probleme? Inițiative pe care le poți lua tu și au efect benefic în cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle