La Centrul Național al Dansului București (CNDB), luna iunie vine cu o serie de evenimente de neratat. Înainte de vacanță, CNDB vă așteaptă la o nouă reprezentație Patosfera, o ediție Miercurea lejeră, evenimentul prin care scena devine un spațiu democratic, precum și la evenimente găzduite: festivalul de film Ecoperformance și colaborarea cu Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca, în cadrul proiectului Istorii corporale.
Evenimentele au loc la sala Stere Popescu (Bulevardul Mărășești 80-82), după cum urmează:
Miercuri, 5 iunie – ora 19:30
PATOSFERA – sferic, atmosferic, biologic, puternic
Patosfera – concept și direcție artistică: Mădălina Dan – este o sinteză de influențe diverse precum iridescența, clasele de fitness, cosmologia, muzica trap, studiul furnicilor, studiul afectelor spațiul urban și tehnologia, care se îmbină, se intercalează, se suprapun. Spectacolul aduce la viață un univers fragil și strălucitor, interconectat și coexistent, specific gândirii ecologice și descentrat de perspectiva umană, unde realitatea e doar una dintre versiunile privirii noastre, iar supraviețuirea este, implicit, interdependență. Bilete aici.
Marți, 11 iunie – Vineri, 14 iunie
FESTIVALUL ECOPERFORMANCE – un răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI
În perioada 11 – 14 iunie, CNDB va găzdui cea de-a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance alături de inițiatorii acestuia, Taanteatro și de organizatorii ediției din România, PLASTIC Art Performance Collective/ Asociația Macaia.
Inaugurat în 2021 la São Paulo, Brazilia, ca răspuns artistic la provocările ecopolitice ale secolului XXI, festivalul reunește filme ale artiștilor interdisciplinari care lucrează la intersecția dintre artă cinematografică, artele spectacolului și ecologie și investighează tensiunile dintre mediu, corp și ancestralitate, în peisaje naturale urbane și virtuale.
Programul complet al celei de-a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Film Ecoperformance – Ediția București va fi disponibil la începutul lunii iunie, pe pagina Plastic Art Performance Collective
Tot în cadrul festivalului va avea loc și un atelier la care sunt invitați să se înscrie artiști români interesați de simbioza dintre artă și ecologie. Detalii aici.
Duminică, 16 iunie, ora 19:30
r.e.g.e.n.e.r.a.r.e – Corpul carcasă, corpul purtător de emoții, corpul degradat și corpul forță.
Luna iunie marchează colaborarea cu Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca, în cadrul Focus: Istorii corporale, un program de evenimente dedicat dansului contemporan și susținerii sectorului coregrafic din România.
În 16 iunie, Reactor prezintă la CNDB o nouă producție, spectacolul de dans r.e.g.e.n.e.r.a.r.e, în coregrafia Mariei Beatrice Tudor. Spectacolul spune povești despre corpuri și etapele lor, despre ce am acumulat, conștient sau nu și reprezintă o călătorie pe parcursul căreia vom staționa în experiențele diferite a cinci performeri în căutarea unui teritoriu atât de intim, cel al propriului corp.
În cadrul aceluiași proiect, CNDB va prezenta la Cluj două dintre producțiile sale cele mai cunoscute, Coreomaniacii și (anti)aging, care se vor dansa la Reactor în 6, respectiv 8 iunie. De asemenea, în 7 iunie va avea loc tot la Reactor dezbaterea Ritmuri sociale și artistice: o discuție despre scena de dans contemporan din România.
Miercuri, 19 iunie, ora 19:30
MIERCUREA LEJERĂ – idei afirmate performativ
În 19 iunie are loc o nouă ediție Miercurea lejeră, evenimentul în care oricine poate testa, pe scenă, ideile pe care le are. Orice persoană poate participa, indiferent de vârstă, profesie, studii şi pregătire. Miercurea lejeră presupune experimentarea directă a unor idei folosind performativitatea, dar fără a presupune elaborarea anterioară și repetarea unui conținut ca în cazul unui spectacol.
Înscrierile cu momente performative se fac la adresa de e-mail miercurealejera@yahoo.com. Participarea publicului este gratuită, cu rezervarea locurilor aici.
Duminică, 23 iunie – Duminică, 30 iunie
CYBER-BODY-SYSTEMS: testarea interacțiunilor cu tehnologia și a impactului acesteia
În perioada 23-30 iunie, CNDB găzduiește proiectul Cyber-Body-Systems, derulat de Asociația Marginal. Proiectul este concentrat pe relația dintre oameni și tehnologie, dar și asupra modului în care o percepem. Publicul din București are ocazia să participe activ la Cyber-Body-Systems Open Research, un eveniment în cadrul căruia vor fi prezentate o serie de tehnologii, experimente și exerciții performative. Detalii despre eveniment aici.
De asemenea, sunt așteptate înscrieri pentru participarea artiștilor în proiect, Asociația Marginal anunțând un open call pentru performerii și dansatorii interesați să se alăture echipei într-un proces creativ transdisciplinar. Detalii despre înscrieri aici.