Relația voastră are un mare potențial conflictual. Nu e plăcut pentru tine ori de câte ori ai o ceartă în cuplu, și cauți căi diverse de gestionare a situațiilor explozive. Da, uneori le poți evita, alteori te poți raporta la ele cât mai sănătos posibil. De ce e nevoie? De mult autocontrol, dar și de contactul cu propriile nevoi, inclusiv de blândețe și deschidere față de partenerul tău.
Nu-l provoca
Aveți un istoric împreună, mai lung sau mai de durată, așa că știi deja ce îl face să fie reactiv, ce anume îl rănește. Și tu simți durere, tristețe, iar câteodată în timpul conflictului ai vrea ca și el să simtă ceea ce experimentezi tu. Un fel de răzbunare, să vadă și el cât de greu este. Însă când îi apeși butoanele nu vei obține din partea lui empatie sau înțelegere față de tine. Și nici claritatea necesară rezolvării conflictului, ci dimpotrivă.
Atenție la ton
Aici nuanțele pot fi diverse. Ridici vocea dintr-un rol dominator, sau țipi deznădăjduită că nu te aude. Ori ai un comportament arogant, superior, umilitor, iar inflexiunile vocii sunt foarte revelatoare în acest sens. Rezultatul? Unul disfuncțional, desigur.
Alege-ți momentul
O ceartă în cuplu de față cu familia oricăruia dintre voi, cu prietenii sau în public atunci când luați cina la un restaurant. Fie va deveni foarte defensiv, chiar agresiv ca să își apere imaginea, fie nu va spune nimic tocmai ca să salveze aparențele ori pentru că se simte jenat. O scenă cu asistență nu este niciodată eficientă sau cadrul potrivit pentru a discuta despre voi și ce vă doare.
Nu face supoziții
Ești furioasă, iar tendința de a-i citi gândurile este foarte seducătoare. Te porți așa pentru că nu îți pasă… și alte variațiuni pe această temă. Este mai sănătos să vorbești despre cum te simți tu, să indici comportamentul care te-a rănit și ce ai avea nevoie din partea lui, decât să îl acuzi de ce gândește dar nu a verbalizat asta niciodată sau să faci presupuneri despre care nu știi dacă sunt reale sau nu.
Mentalitatea învingătorului
Vrei să fiți fericiți, să vă rezolvați problemele, sau să câștigi? Nu contează cine are dreptate sau nu. Probabil că fiecare are partea lui de dreptate în felul său, propriul său adevăr pe care e important să îl înțelegeți reciproc. Cultivați-vă capacitatea de a vedea și zonele gri, nu doar alb și negru, căci acolo ar putea fi tărâmul compromisului de care aveți nevoie.
Controlează-ți emoțiile…
… și cântărește bine ceea ce vrei să spui. Nu îl poți controla pe el, ceea ce spune, ce face, cum reacționează, dar poți face asta cu tine și ca atare să influențezi desfășurarea și deznodământul conflictului.
Citește și:
Partenerul te ceartă că tot amâni lucruri? Cum să scapi de tergiversare
Foto: PR