În jur de 250 de evenimente culturale din zona artelor plastice, artelor spectacolului, muzicii sau cinematografiei, prezentate în decursul a patru luni în Belgia și în țările învecinate: anul acesta, România este țara invitată a celei de-a 27-a ediții a festivalului internațional de arte Europalia. Considerată cea mai amplă manifestație culturală din Belgia, Europalia a avut loc prima dată în 1969 și de atunci se organizează o dată la doi ani, după modelul unei bienale. Timp de un an jumătate, experții Institutului Cultural Român au pregătit evenimentele care vor avea loc între 2 octombrie 2019 și 2 februarie 2020, arătând tot ce este mai relevant în cultura românească. Programul este unul complex, așa că noi am făcut o listă (deloc exhaustivă) de recomandări.
Arte plastice
Fără îndoială, expoziția centrală a festivalului este retrospectiva Brâncuși: Sublimarea formei, curatoriată de istoricul de artă Doina Lemny, care reunește la Palatul BOZAR unele dintre cele mai importante opere ale artistului. Acestea fac parte din colecțiile unor muzee de prim rang, precum Centrul Pompidou, MoMA sau Guggenheim New York, iar lor li se adaugă lucrări ale unor artiști reprezentativi pentru epoca în care a creat Constantin Brâncuși. Nu în ultimul rând, în fiecare joi, vineri și sâmbătă vor putea fi văzute instalații și performance-uri live realizate de artiști români și belgieni (printre aceștia, Anne Teresa De Keersmaeker, Manuel Pelmuș sau Lia Perjovschi). Expoziția dedicată sculptorului român, prima organizată în Bruxelles, va putea fi vizitată până pe 12 ianuarie 2020.
Pe 8 octombrie, la teatrul din Liège se deschide 101 Livres Ardoises (101 cărți-ardezie), o expoziție care cuprinde 101 de cărți-obiect prezentate sub forma unor instalații, pe care artista Wanda Mihuleac le-a realizat de-a lungul a șapte ani, în urma întâlnirii cu 101 poeți, artiști și muzicieni francofoni. Mihuleac, a cărei operă îmbină deseori tehnicile tradiționale cu noile tehnologii, a creat niște obiecte de artă aflate la granița dintre poezie și artă vizuală.
Chiar dacă este cunoscut mai degrabă pentru picturile, desenele sau fotografiile sale, Ion Grigorescu a explorat și cinema-ul, iar expoziția din Gent curatoriată de Magda Radu este dedicată strict acestei preocupări. Din cauza cenzurii din perioada comunistă, multe dintre operele sale nu au părăsit atelierul său și filmele sale au fost văzute de foarte puțini oameni înainte de 1990. De altfel, tematica politică și frustrarea cauzată de constrângerile de tot felul sunt un laitmotiv ale acestor filme.
Ciprian Mureșan, unul dintre cei mai importanți artiști români contemporani, are parte de o expoziție personală la S.M.A.K., tot în Gent, care marchează 20 de ani de la inaugurarea actualului sediu al muzeului. Expoziția va cuprinde atât lucrări din colecția S.M.A.K., cât și lucrări din colecția artistului și din terțe colecții.
Muzică
SoNoRo, cel mai cunoscut festival de muzică de cameră din România va deschide Europalia cu un concert intitulat Romanian Rhapsody care va fi performat în prezenţa reprezentanţilor
Familei Regale a Belgiei, ai Preşedinţiei şi Guvernului României, a personalităților diplomatice şi a presei de specialitate. De neratat este și turneul proiectului Oedipe Redux – o reinterpretare în cheie de jazz a singurei opere scrise de George Enescu (Oedip), realizată de artistul Lucian Ban împreună cu violonistul american Mat Maneri și alți șase muzicieni de marcă. Celebra soprană Angela Gheorghiu va susține un concert alături de pianista Alexandra Dariescu și nu lipsesc nici câteva dintre cele mai importante nume ale muzicii electronice made in Ro: Borusiade, Khidja, Raze de Soare sau Bogman.
Arte performative
Povestea prințesei deocheate (r. Silviu Purcărete), desemnat cel mai bun spectacol al stagiunii 2018/2019 la Gala UNITER, se va juca în cadrul Europalia. Lui i se adaugă o serie de spectacole de dans și performance-uri pe teme actuale. Mothers of Steel de Agata Siniarska și Mădălina Dan și Manifestation de Eszter Salamon explorează modul în care durerea poate deveni o revoltă politică, respectiv istoria feminismului în România. Iar în The Birth of Violence, regizoarea Ioana Păun vorbește despre predispoziția tinerilor de astăzi spre extremism, folosindu-se de trei performeri care întruchipează pe scenă religia, familia și justiția.
Film
Videogramele unei națiuni (trimitere directă la filmul lui Andrei Ujică Videogramele unei revoluții) este numele retrospectivei de film românesc curatoriate de Andrei Tănăsescu, care își propune să prezinte istoria României prin intermediul unora dintre cele mai importante filme autohtone. Peste 90 de filme parte din acest program, care cuprinde filme clasice precum Reconstituirea (r. Lucian Pintilie) sau Nunta de Piatră (r. Mircea Veroiu, Dan Pița), filme recente multi-premiate ca Aferim! (r. Radu Jude) sau documentare emblematice. Pe lângă proiecțiile din trei orașe belgiene programul va fi extins în ianuarie 2020 la prestigiosul EYE Filmmuseum din Amsterdam. Iar evenimentele nu se opresc la proiecții: vor fi organizate trei masterclass-uri, susținute de regizorii Andrei Ujică, Adina Pintilie și Radu Jude, o expoziție de afișe, un program educațional dedicat studenților și masteranzilor de la Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound și INSAS din Bruxelles, un panel de discuții despre cinematografia românească la EYE Filmmuseum, dar și lansarea unui volum de eseuri despre cinematografia românească, coordonat de Irina Trocan, aflat în curs de apariție la Editura ICR.
Institutul Cultural Român este organizatorul proiectului Europalia România 2019, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Programul complet îl găsiți aici.