Ce nu înțeleg Brigitte Bardot și Catherine Deneuve despre diferența dintre flirt și agresiune sexuală

Brigitte Bardot și Catherine Deneuve sunt doar două dintre figurile publice din Franța care (se fac că) nu înțeleg că orice femeie întreagă la minți poate face ușor diferența dintre un flirt inocent și agresiunea sexuală.

Brigitte Bardot și Catherine Deneuve sunt două dintre cele mai mari nume ale cinematografiei franceze. Sunt icons, sunt legende, sunt talentate, sunt (și au fost) femei extrem de frumoase, de aclamate. Și, acum, sunt și două persoane care par că nu înțeleg cu nici un preț că mișcarea #MeToo este o campanie împotriva agresiunilor sexuale, și nu împotriva bărbaților care nu știu să flirteze cu stil.


După ce, săptămâna trecută, o scrisoare apărută în publicația Le Monde și semnată de o mulțime de celebrități (printre care și Deneuve) apăra dreptul bărbaților de a deranja‘ ca fiind esențial pentru libertatea sexuală (!!!), acum iată că și Brigitte Bardot, o altă muză a ecranului, ia cuvântul și spune că actrițele care susțin mișcarea #MeToo sunt ipocrite și ridicole.

Mda… Brigitte Bardot a declarat într-un interviu pentru Paris Match că multe actrițe flirtează cu producătorii ca să obțină un rol. Apoi, când relatează povestea mai târziu, spun că au fost hărțuite…’.


Brigitte Bardot a mai declarat că ea nu a fost niciodată victima hărțuirii sexuale și a completat, spunând că credeam că e drăguț să mi se spună că sunt frumoasă sau că am un fund frumos. Acest tip de compliment este drăguț.’

Declarație la care nu aș ști să răspund. Pe de o parte, sper că e adevărat și că ea a fost ferită de astfel de neplăceri. Pe de altă parte îmi vine să îmi dau ochii peste cap și să reacționez ca Sharon Stone atunci când a fost întrebată dacă ea a fost hărțuită vreodată.

Și, cum spuneam mai sus, cu doar o săptămână în urmă Catherine Deneuve își punea numele pe o scrisoare care condamna mișcarea #MeToo, considerând că fenomenul a declanșat un val de purificare’ și ținând isonul bărbaților care au și trebuie să aibă libertatea de a seduce. Între timp, Deneuve și-a cerut scuze față de victimele hărțuirilor, mai ales atunci când alte co-semnatare ale scrisorii cu pricina s-au apucat să declare public tot soiul de inepții, printre care și că unele femei au orgasm în timpul violului.


Ei bine, ce-i cu adevărat iritant în toată această poveste este că Brigitte Bardot și Catherine Deneuve fac rău altor femei fără ca măcar să o intenționeze. Ele refuză să înțeleagă, practic, ceea ce una dintre colegele mele spunea foarte plastic într-o conversație, zilele trecute. Anume că nici o femeie cu toate țiglele pe casă nu ar face vreo confuzie între hărțuire sau agresiune și un flirt mai stângaci. 

În același timp, aș îndrăzni să spun că aceste femei (chit că ceea ce scriu aici poate părea o insultă) au trăit atâta amar de vreme într-o lume care nu era ca cea de astăzi, încât este greu pentru ele să recunoască acum că viața pe care au dus-o nu era tocmai ok. Evident, aceasta este o presupunere. Dar misoginia internalizată le-a mai fost reproșată și de alții celebrelor doamne Brigitte Bardot și Catherine Deneuve.


Oricum, ideea este că astfel de declarații le fac rău femeilor. Și acesta este un moment în care femeile au nevoie de solidaritate și nu de astfel de judecăți. Pe de altă parte, e și greu să te superi pe ele… Până la urmă, Bardot a mai fost amendată în mai multe rânduri pentru felurite declarații nepotrivite (rasiste). Iar Deneuve și-a cerut deja scuze, fără să uite să menționeze că ea însăși este o feministă înfocată, care chiar a semnat, în anii 70, o scrisoare în care recunoștea că a făcut un avort atunci când acesta era ilegal în Franța.


Dar discursurile lui Brigitte Bardot și Catherine Deneuve sunt pretexte perfecte pentru cei care abia așteaptă ca femeile să fie divizate, să se certe între ele și să nu cadă vreo clipă de acord în legătură cu ceea ce poate fi spus și ceea ce nu legat de astfel de acte de hărțuire. Practic, cele două dau apă la moară tuturor misoginilor care se găsesc să ne acuze că ne inflamăm degeaba.

Și fix de asta nu avem nevoie acum.

Citește și:
Poliția Română răspunde fenomenului #MeToo cu #ridicatesifugi

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle