Ce mesaje îi transmiți partenerului tău în funcție de tonul vocii sau felul în care vorbești

Tonul vocii transmite mai mult decât cuvintele care îl însoțesc. Uneori un mesaj complementar sau unul total opus.

Ce mesaje îi transmiți partenerului tău în funcție de tonul vocii sau felul în care vorbești

Atunci când vorbim oferim atenție mărită cuvintelor. Le alegem cu grijă, ne gândim la ceea ce vrem să spunem, încercăm să comunicăm cât mai clar. Însă comunicarea nu este formată doar din cuvinte, ci și din limbajul paraverbal, respectiv tonul vocii. Care indiferent cât de controlate sunt cuvintele, el poate trăda ceea ce simți de fapt, ori poate polua și sabota mesajul verbal.

O voce moale, șoptită

Vorba dulce mult aduce este un proverb popular. Adică să fii blândă, drăguță va oferi mai multe beneficii decât un stil conflictual. Atenție la această blândețe care printr-o voce moale, poate chiar tremurândă, va trăda nesiguranță, timiditate. Analizează-ți și poziția trupului în acest moment. Dacă cu cumva stai ghemuit, cu umerii orientați pregnant către interior.

O voce fermă

Transmite că știi ce vorbești și știi ceea ce vrei. A nu se confunda acest tip de voce cu una arogantă sau dominatoare. Aici ai încredere în tine, iar asta transpare din timbrul vocii.

O voce puternică…

… atrage atenția și în același timp poate transmite agresivitate, autoritate sau chiar o furie mascată. Dacă acesta nu e timbrul tău natural, nu te forța căci va părea nefiresc.

Vorbirea rapidă

Ține de temperament pe de-o parte, dar și de zona din care provii. Cu siguranță un ardelean nu va avea același debit verbal ca un oltean sau moldovean. Dacă de fel nu vorbești foarte repede va părea că încerci să scapi de un disconfort, să minți sau că nu ești sigură de ceea ce spui și umpli spațiul cu variate cuvinte. O vorbire rapidă nu te face un bun ascultător și celălalt poate avea impresia că asistă la un monolog, și nu e luat în seamă ceea ce zice și el.

O voce stridentă…

… care are și o tonalitate foarte înaltă trădează furie, frustrare, dar mai ales disperare. Este evident că nu se poate discuta de controlul aferent unei voci normale care inspiră stăpânire de sine. Aici e clar contrariul.

Bâlbâiala

Simți nervozitate, nesiguranță, ești copleșită și ca atare nu-ți găsești cuvintele. Ești inhibată de o situație sau de comportamentul unei persoane.

Un ton afectat

Pe lângă trăsătura sa artificială, un astfel de ton arată că încerci să te plasezi pe o poziție superioară, poate chiar îți desconsideri interlocutorul. Ori el va interpreta că nu știi despre ce vorbești și faci totul posibilul să pari importantă.

Citește și:
Pare prea frumos ca să fie adevărat? Situații când comportamentul bărbatului pe care îl placi e un love bombing ca la carte

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle