Ce lucruri trebuie să știi, ca să te protejezi, dacă ajungi în relație cu un narcisist

O relație cu un narcisist este epuizantă și poate lăsa mari daune emoționale. Poți avea grijă de tine în avans fiind atentă la câteva aspecte.

Când îl întâlnești nu scrie pe fruntea lui narcisist. Și nici nu te-ai putea gândi la asta când este atât de atent, implicat, drăguț. Nu ți se pare că e prea lăudăros, arogant sau superior așa cum crezi că se prezintă un narcisist clasic. Te ascultă, vrea să afle cât mai multe despre tine, nu turuie doar despre propria persoană. În plus, e foarte săritor. Să fie narcisist un om care e acolo pentru tine când ai nevoie? Da, deoarece există și narcisistul ascuns ce pare a fi un salvator. Dar face toate gesturile acelea căci se hrănește cu atenția primită, se valorizează pe sine prin gestul făcut. Nu poți controla pe cine cunoști, lucrurile par minunate la început și ești dispusă să dai o șansă. Dar poți controla felul în care reacționezi și te protejezi la nevoie.


Dragostea nu salvează

Atenție la speranța că prin iubirea ta el se va schimba, va deveni mai bun, mai empatic, altcineva decât este. Nu te angaja într-o misiune de salvare sau reparare care nu este nici pe departe a ta. Să construiești sau să repari o relație se face în doi, nu de unul singur. Așadar eforturile trebuie să fie comune, nu să vină doar dintr-o singură direcție.

Bucură-te de gesturile…

… pe care el le face la început, unele chiar grandioase, fără a-l pune pe piedestal și a-l idolatriza. Meriți și ai dreptul să fii tratată frumos. Nici să fii vigilentă la semnalele de alarmă nu e în avantajul tău, să le cauți cu lupa, dar nici să le ignori dacă ele apar. Savurează ceea ce primești și nu băga sub preș ceea ce este în neregulă atunci când se întâmplă, ci pune reflectorul pe asta conștient și asumat.


Devalorizarea

După perioada în care te bombardează cu gesturi superbe, începe devalorizarea. Îți caută defecte, nu e mulțumit de nimic, este foarte critic. Relația se poate dilua ca urmare a acestui comportament, distanțarea ta fiind o formă de protecție și o ruptură treptată prin prisma impactului negativ a comportamentului său. În același timp poate activa propriul tău critic interior. E important să rămâi pe poziții, să îți amintești realizările tale, că ești valoroasă, să evaluezi cerințele sale (nerealiste) dintr-un unghi realist și să pui limite reflectând caracterul bombastic.


Superioritatea

Critica sa poate porni de la aspecte fără miză reală, chiar banale, prin care transpare și nevoia acută de control, inclusiv plasarea sa pe o poziție superioară și a ta pe una inferioară. El e mai bun că lasă ceaiul la infuzat 4 minute, nu 6, că dozează corect sarea în mâncare în timp ce tu pui prea multă sau prea puțină. Nu accepta rolul inferior și nu te așeza singură pe o treaptă care nu e a ta.


Manipularea

Prezintă realitatea altfel decât este tocmai pentru a ieși basma curată și a pune toată vina sau responsabilitatea în spatele tău. Ceea ce simți, vezi, experimentezi este autentic și nu ești nebună sau exagerată, cu probleme, așa cum vrea să te facă să crezi. De asemenea, poate provoca diferite conflicte de la lucruri foarte mărunte, tocmai pentru a arăta că reacțiile tale sunt mai ample decât normalul. Nu hrăni această dinamică. Să taci și să accepți nu te va proteja (și nici nu va face relația mai bună), ci limitele ferme pe care i le pui.


Citește și:
De ce înșală femeile? Dar bărbații? Asemănările sunt mai multe decât diferențele

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
 
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle