Ce îți controlează viața amoroasă și nu ar trebui să permiți asta

Viața ta amoroasă are probleme, iar interferențele care afectează echilibrul cuplului vostru trebuie limitate ferm.

Ce îți controlează viața amoroasă și nu ar trebui să permiți asta

Lucrurile nu merg tocmai bine în ceea ce privește viața ta amoroasă. Și impedimentele sunt vizibile fie că ești singură sau deja formezi un cuplu. Sigur că există aspecte care nu sunt în controlul tău și e sănătos să integrezi asta. Altele în schimb sunt în controlul tău și poți evalua despre ce este vorba, și în ce măsură, grad, ai control asupra lor. Care sunt acele comportamente pe care le poți cultiva astfel încât să ai un grad sănătos de control în acord cu obiectivele sau nevoile tale? Iată câteva contexte care ar putea fi problematice.

Părinții

Fie că sunt părinții tăi sau ai partenerului. În cuplul din familia de origine unul este cel dominator, care dorește să orchestreze tot, așa cum consideră că este bine sau necesar. Ca atare mama sau tatăl tău, soacra sau socrul devine regizorul cuplului vostru. Apelează la manipulare, șantaj emoțional, amenințarea că nu vă mai ajută cu copiii sau financiar, păstrează bucla dependenței în care adultul nu știe că poate și singur, ci doar având părintele în spate.

Locuiți cu toții în aceeași casă ori foarte aproape, părinții sunt mereu pe la voi și au grijă ca deciziile medii și mari să treacă pe la ei pentru aprobare. Dacă ești singură, persoanele de care le povestești părinților nu sunt niciodată suficient de bune, le găsesc tuturor defecte, minusuri, și te mențin în căutarea perpetuă a partenerului perfect. Dar perfect din punctul lor de vedere. Îți spun când să te desparți sau cum să procedezi pentru a-i stârni interesul. Asta până când respectivul cade în dizgrație.

Orgoliul

Îl împachetezi ca stimă de sine ridicată, încredere în sine sau respect față de propria persoană, dar mai degrabă e un mix de îndreptățire cu egoism. Contează nevoile și dorințele tale, fără a arăta flexibilitate, empatie sau înțelegere față de celălalt. Dorești să îți ofere punct cu punct ceea ce ai tu pe listă, chiar dacă știi cât se poate de bine că tu nu îi poți oferi înapoi în schimb aceleași lucruri. Și la un moment dat această dinamică nu mai merge…

Ambițiile profesionale

Lucrul până foarte târziu, weekend-uri în care mai butonezi de acasă la diverse proiecte, crezi că te ajută să ai mai mult succes profesional, să arăți cât ești de pricepută, să îți iei validări. Din păcate, cândva în copilăria ta ai învățat că meriți iubire doar dacă ești performantă. Iar acum te străduiești să fii cea mai bună, pentru a ajunge la acea formă în care să fii irezistibilă. Însă timpul personal atât de limitat nu îți permite să întâlnești persoane noi sau să întreții o relație, iar ștacheta perfecțiunii e atât de sus și nerealistă încât tot nu consideri că ți-ai atins potențialul.

Banii

Obiectivele pe care le aveți în doi sau de una singură te obligă să lucrezi foarte mult pentru a câștiga mult. Pe de-o parte există un confort material, niște bunuri impresionante, pe de alta nu există timpul de a te bucura tu de ele sau împreună cu partenerul.

Realizare socială

Există un set de criterii pe baza căruia consideri că ai atins realizarea socială. Doar că aceste criterii nu au legătură cu iubirea, a te simți ascultat, văzut, înțeles, important, sprijinit. Și la un moment dat, deoarece nevoile tale emoționale nu sunt împlinite, relația începe să scârțâie și se termină.

Decizii din trecut…

… care ți-au rănit partenerul sau care au creat consecințe neplăcute pentru tine pot funcționa ca influențe puternice pentru viața amoroasă actuală. Cumva plătești la nesfârșit pentru o greșeală, căci inconștient te pedepsești tu singură ori permiți din exterior o pedeapsă fără limită. Sau ești atât de prudentă și de controlată să nu mai faci iar erori, încât nu ești naturală, autentică și nu reușești să creezi astfel conexiune reală.

Citește și:
Cum să te calmezi când ești copleșită de îngrijorările legate de relația ta

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle